Kryss i Skåne-derbyt – Gerndt utvisad

Olympia | Foto: Pihlbaoge

Serieledarna Helsingborgs IF tog idag emot tabellåttorna och värsta rivalerna Malmö FF inför ett fullsatt Olympia. Förra derbyt lagen emellan slutade med skandalscener, när en supporter rusade in på planen och kaoset utbröt. I denna match slapp vi allt sådant och kunde fokusera oss på enbart fotbollen, vilket var oerhört skönt. Matchen blev uppskjuten femton minuter, för att undvika ett liknande scenario som för två månader sedan. Innan matchen startade hölls det en tyst minut, för alla offren i Oslo och Utøya under gårdagen. Startelvorna för lagen såg ut så här:

Rexhepi – Larsson

Skador/avstängningar i Helsingborg: Simon Thern, Mattias Lindström, Hannu Patronen (s), Marcus Nilsson (a).

Skador/avstängningar i Malmö: Johan Dahlin, Ulrich Vinzents, Armin Nazari, Jasmin Sudic (s), Jimmy Durmaz (a).

När matchen till slut drogs igång var både spelare och fans rejält taggade. Jonas Eriksson blåste igång matchen och Malmö började med boll. Det var dock HIF som fick den första chansen, med en frispark från Gerndt efter nittio sekunder. Skottet gick dock i muren och HIF fick nöja sig med en hörna senare. Där höll sig Larsson framme och nickade, men MFF kunde rensa undan till slut. Dem första tio minuterna av matchen var ganska jämna, lagen turades om att ha bollen och att komma upp i anfall. Men det var HIF som kom fram till dem hetare chanserna, efter ett långt inkast från Edman var man halvnära både en och två gånger, men riktigt farligt blev det aldrig. Malmös första hörna slogs av Figueiredo, Pontus Jansson var framme och försökte nicka men backen hann inte styra bollen dit han ville.

Tretton minuter in i matchen fick Gerndt bollen på vänsterkanten och slog ett inlägg mot bortre stolpen. Där dök högerbacken Christoffer Andersson upp och försökte avsluta med ett volleyskott, men han fick ingen träff på bollen och den gick utanför. HIF tog över mer och mer efterhand men lyckades inte riktigt komma fram till den perfekta chansen. Efter sjutton minuter gick Peter Larsson in hårt i en närkamp med Rexhepi som låg ner för en stund. Anfallaren kunde dock komma på fötterna snabbt igen. Minuterna senare fick Jönsson en fin passning, tog sig förbi Ricardinho, vandrade inåt i planen och avlossade ett skott som gick tätt utanför Melicháreks vänstra stolpe. Matchens bästa chans dittills, utan tvekan. Efter detta fick lagen varsitt anfall, Halsti vände spelet med ett litet trollerinummer och det var därefter nära att Larsson kom förbi. Helsingborg tog dock ledningen i mitten av första, vilket var rättvist.

Gerndt fick bollen på vänsterkanten, slog ett inlägg mot främre stolpen och anfallskollegan Erik Sundin var framme och skarvade in 1-0, förbi Melichárek och in i mål vid bortre stolpen. Väldigt skönt för hemmalaget förstås, nu var Malmö tvungna att gå upp i plan och försöka nå en kvittering. Fem minuter senare var det nära att Peter Larsson fick en nick mot mål, men Janssons arm var i vägen. Domaren såg det dock som oavsiktligt och lät spelet fortsätta. En halvtimme in i matchen lyfte Figueiredo ut bollen mot Mehmeti, som testade sig på ett volleyskott. Det var inget dåligt försök, avslutet gick strax utanför Hanssons högra stolpe. Tre minuter senare kom den efterlängtade kvitteringen för MFF, när Ricardinho vann bollen och Mehmeti fick ett jätteläge efter inlägg. Agon fick bollen för långt ifrån sig, spelade bakåt mot Figueiredo som missade en dubbelchans innan högerbacken Halsti senare kunde slå in bollen i mål, via Pär Hanssons fingrar. 1-1 efter 36 minuter alltså.

Med fem minuter kvar att spela föll Figueiredo efter en närkamp med HIF-spelare. HIF tecknade för filmning, men Wilton fick frisparken med sig. Ingenting nämnvärt hände dock och spelet kunde fortsätta som vanligt igen. Helsingborg tog över spelet igen sista fem minuterna, efter att Malmö hade haft lite press mot hemmamålet ett tag. Ett sista mål skulle dock komma, lite överraskande var det MFF som gjorde det. Gashi blev av med bollen på offensiv planhalva men fick ingen frispark med sig, Daniel Larsson tog hand om bollen och frispelade Dardan Rexhepi som hade undvikit offsidefällan perfekt. Den unge anfallaren kom sedan fri med Pär Hansson, kom lite ur vinkel men lyckades få in bollen vid närmaste stolpe och det blev den sista sparken i första halvlek. 2-1 till Malmö i paus alltså, inte speciellt rättvist men det gäller att ta vara på sina chanser.

Helsingborg fick alltså börja med boll i den andra halvleken. Redan två minuter in av den samma fick Erik Sundin sitt huvud på en frispark från Gerndt, men Melichárek fick en hand på bollen och den gick ut till hörna. Hemmalaget ville senare ha straff för en knuff, men domare Eriksson lät spelet fortsätta. Efter fem minuter var Ricardinho nära att ställa till det, men brassens snespark togs omhand av målvakten Melichárek. Christoffer Andersson hängde med upp i ett anfall minuten senare och fick iväg ett oavsiktligt skott mot mål, det var nära att ställa Melichárek men denne fick en hand på bollen som gick ut till hörna. Hörnan slogs kort, spelades längs marken och chippades framåt mot en fristående HIF-spelare men chansen rann ut i sanden. En ny chans skulle dock komma, efter ett väldigt snyggt förarbete från en av hemmalagets spelare.

Det var mittfältaren Rachid som utmanade Pekalski, tog sig förbi med en kroppsfint och drog på sig tre-fyra försvarare innan han snyggt med en snygg passning spelade bollen fram mot måltjuven Jönsson som höll sig precis vid offsidelinjen. Avslutet var rutinerat, längs marken vid bortre stolpen och kvitteringen var ett faktum. Helsingborg var tillbaka i matchen igen, skulle man även göra 3-2 och vinna Skånederbyt? Hemmalaget tog i alla fall över matchen mer och mer efter detta mål. Rasmus Jönsson vandrade inåt i planen och avlossade sitt tunga skott, men denna gång gick avslutet tätt utanför. Minuterna senare var han framme igen, efter ännu en underbar framspelning av Rachid. Nu var dock Melichárek ute snabbt och lyckades träffa bollen, annars hade det kunnat bli straff. Helsingborg, framförallt Rasmus Jönsson, fortsatte dock pressen mot bortamålet.

Anfallaren fick ännu en chans efter en timme, när en av hans medspelare fintade bort Ricardinho enkelt på vänsterkanten och la in bollen i straffområdet. Men MFF-målvakten Melichárek stod för ytterligare en kvalificerad räddning, när han lyckades stoppa bollen med en hand precis innan den gick över mållinjen. Det blev mer och mer Helsingborg, Malmö hade inte många chanser att gå till anfall just då. Man bestämde sig för att byta in Milan Mutavdzic mot Dardan Rexhepi, som hade legat ner på planen ett par gånger under matchen. Bytet skedde efter 68 minuter, i mitten av andra halvlek alltså. Figueiredo flyttade upp till en roll som släpande anfallare, redan efter tre minuter där fick han dock matchens första gula kort. 71 minuter dröjde det alltså, oväntat lång tid faktiskt. Endast tjugo minuter kvar att spela efter den varningen.

I takt med att klockan tickade upp mot 70 avtog hemmalagets press mot Malmö och det blev ett lite lugnare tempo, bortalaget kunde hålla i bollen mycket längre än tidigare och Helsingborg var inte lika högt upp i planen som första tjugo minuterna av andra halvleken. Dock var det fortfarande ett litet övertag för HIF, som var närmast ett ledningsmål. Med kvarten kvar att spela fick Gerndt & Sundin ett bra läge, men den förstnämndes passning togs omhand av MFF-spelare och Melichárek fick sedan tag i bollen. Inget hemåtpass dömdes av Eriksson dock, som troligen var korrekt. Precis innan detta byttes Pekalski ut mot Nazari, ett rakt mittfältsbyte. Inhopparen Mutavdzic kom in och stängde vägen för Gerndt efter att anfallaren blev av med bollen, Gerndt svarade med att slå till motståndaren i bakhuvudet, Mutavdzic föll till marken enkelt men det röda kortet var korrekt och Alexander Gerndt fick ta ett tragiskt farväl till Allsvenskan.

Conny Karlsson reagerade direkt på detta och bytte ut den mycket bra spelande Rachid för Jonas son Simon Thern direkt efter utvisningen. Tio sekunder senare fick målskytten Halsti ett gult kort, det dröjde bara två minuter till innan nästa varning kom. Marcus Holgersson gjorde en ful eftersläng på Figueiredo och varningen var helt korrekt. Bortalaget tog över spelet mer och mer under de sista fem minuterna, inhopparen Nazari var nära att nicka in segermålet vid bortre hörnet men bollen smet precis utanför Hanssons stolpe. Helsingborg fick sin sista chans med en minut kvar av ordinarie tid när Sundin testade skott som täcktes av MFF-spelare. Det blev senare tre minuters tilläggstid för främst Malmö FF att jaga vidare på. Nazari fick matchens sista varning i början av stopptiden, men inga farliga chanser kom till under de sista minuterna och det första oavgjorda derbyt på Olympia sedan 2003 var ett faktum.

Sammanfattningsvis var det ett ganska rättvist resultat, men det kändes som att HIF var det lite hungrigare laget och förtjänade segern mest, om inte Gerndt hade visats ut hade förmodligen hemmalaget kunnat trycka in segermålet. Men Malmö fick med sig en poäng ifrån den här matchen och det är allting som räknas just nu. Det var väldigt starkt gjort av MFF att vända på matchen i slutet av första halvlek, 1-2-målet var väldigt viktigt för dem. HIF kom dock tillbaka via en minishow av Racid och ett kyligt avslut från Jönsson, innan Gerndt alltså avslutade sin sejour i Helsingborg med att slå Milan Mutavdzic i bakhuvudet och bli utvisad. Det röda kortet var korrekt, även fast situationen inte var så farlig i sig. Helsingborg fortsätter alltså att leda serien, främst jagade av Elfsborg. Malmö går upp på en tillfällig sjundeplats, fortfarande tretton poäng efter sina ärkerivaler i toppen.