La liga-halva säsongen gången

Årets la liga har bjudit på mycket oväntade saker. Vem kunde ana att real madrid som dominerade ligan förra säsongen skulle göra detta totalt pladask fall i år. BArcelona ligger hela 16 poäng före madrid laget och inte nog med det Atletico madrid ligger också förre real madrid i tabellen.

Förra året avslutades med att real madrid vann ligan och Barcelona tog hem cupen. Detta ledde till ytterligare ett hett möte i augusti i supercupen. Båda lagen var fantastiskt bra i båda matcherna men det var real madrid som tog hem titeln. Men vad hände sen egentligen? Real Madrid tappade allt, de inledde säsongen med en förlust mot valencia och sedan har det bra gått utför i år. De har spelat ok i champions leauge och matchen mot barcelona i ligan var nog säsongens bästa match. Vad hände med mästarlaget som förra året vann ligan och total dominerade allt? Det är ju samma lag som står där.

Det mesta handlar om att real madrid  inte varit i form i år och spenderat för mycket tid i media. Benzema har varit en av de sämsta spelarna i real madrid. Higuain har varit skadad i över två månader och fransmannen har fått börja alla matcherna och fortfarande har han inte gjort fler mål än Higuain som hade gjort 7 mål i ligan. Otroligt dålig. Detta samtidigt som Ronaldo är ledsen och uppenbarligen inte i form. Han har fortfarande inte skrivit på det nya kontraktet vilket ger utrymme för att spekulera i hans framtid i real madrid. PSG eller Manchester United? Är frågan alla ställer sig.

Det kan också handla om att denna säsong har Mourinho varit mer intresserad av att skapa kontroverser än att leda sitt lag. I champions leauge mot city valde Mourinho att bänka Ramos av disciplinära skäl och sedan fortsatte en flera veckor lång dispyt mellan de två i media, och strax innan jul var det så dags för nästa kontrovers, att bänka Iker Casillas och skapa ett utrymme för spekulationer och en hel del skriverier i all onödan och tog därmed bort fokus från sig själv och lagets dåliga resultat. Där emellan har han offentligt attackerat sitt eget lag och enskilda spelare också. Frågan är hur länge Florentino Perez tänker försvara Mourinhos beteenden. Fansen har tröttnat enligt flera tidningar vill närmare 80% av real madrid fansen att Mourinho lämnar sin post. Överlever Mourinho till sommaren? Det återstår att se. En sak är klar, fansen och jag har tröttnat på denna man som hela tiden ska skapa kontroverser istället för att träna sitt lag och ge de lugn och stabilitet för att de ska kunna leverera. De kunde inte ens vinna mot Celta vigo som ligger i andra divisionen i cupen. Botten på denna kris har inget botten känns det som, och för att skapa ännu mer stress så väntar mancheter united i champions leauge åttondelen, ett manchester united som varit super bra i år och även el classico i början av mars. Det är inte lätt att vara real madrid fan i dessa dagar.

Det var många som undrade ifall barcelonas dominans var över efter den gångna säsongen men det var den inte. Barcelona kom in i denna säsong med en ny tränare och tog direkt kommandot från real madrid som varit allt annat än bra. Det finns nog inga ord som inte använts för att beskriva hur bra barcleona är denna säsong, det finns inte många lag som kan göra något emot de,inte i Spanien i alla fall. En fråga som alla ställer sig är ska Messi få som han vill igen och sparka ut ytterligare en konkurrent till sig själv? Det verkar så. David Villa har inte fått spela alls sedan han kommit tillbaka från sin skada, och nu ser det ut som om den tidigare valencia spelaren vinkar adjö till camp neu och går vidare, men vart? Messi kommer att vinna balon de oro, allt tyder på att han kommer att ta hem detta, trots att han inte var så bra förra säsongen. Men i år har han varit helt outstanding.

Ett annat lag som ångat på bra än så länge denna säsong är Atletico Madrid Vilket år det har varit för Atletico Madrid! Denna säsong har varit super bra ur deras synvinkel. De har gjort det mesta rätt och ligger i dagsläget tvåa i ligan efter Barcelona med ett antal poäng ner till Real Madrid. Helt fantastiskt, inte nog med att de vinner matcher, de spelar en rolig fotboll också. All denna framgång beror delvis på en anfallare som kommit att betyda en del del för de, Falcao. Om man bortser från matchen mot Real Madrid då anfallaren var riktigt dålig så har han varit magisk och bjudit på en hel del. Han var så bra att han faktiskt är med i ett antal av årets lag listor runt om i Europa.

Den första delen av säsongen har också handlat en del om de ekonomiska problemen som finns. Ett av de värst drabbade i Spanien är Malaga, de vann över real madrid i sista matchen innan jul men deras ekonomiska problem kan komma att kosta de deras plats ute i europa om de tar sig dit under de kommande fyra åren. Hur de ska rädda sig själva kvar vet jag inte men det vore synd om de fick lämna på grund av detta, de förtjänar bättre. Det är många lag som är drabbade men att ge en fyra års avstängningen på grund av ekonomiska problem är otroligt hårt och det hjälper ingen. Malaga har fram till 31 mars på sig att visa upp bättre resultat för Uefa annars kommer de att missa fyra år ute i europa.

Vad som väntar efter juluppehållet återstår att se, vi har ett januari fönster och den andra halvan av säsongen som kan komma att förändra mycket.

Av Sara Khatmi

 

 

 

 

Leave a Comment