Läget i Championship inför slutspurten, del 1

I ett möjligen fruktlöst försök att behålla folk ända ner till det absolut sista raderna börjar jag denna genomgång med botten och arbetar mig upp till toppen. Denna del avhandlar enbart den undre delen av tabellen och medan den övre halvan kommer i del 2.

Först, här är hela tabellen från BBC som är en fantastisk informationskälla för den som vill ha nyheter, matchrapporter och tabeller från PL ner till ligorna under Football League.

—————————————-

I bottenträsket finns det alligatorer, kvicksandsdöende, seriemördare och agenter

Längst ner ligger Doncaster, så långt ner i tabellen att James Cameron planerar att twittra därifrån, vilket beror till viss del på att man är en liten Yorkshire klubb som överpresterat i flera säsonger med små resurser på alla plan men mestadels på att man sparkade han som gjorde det möjligt – Sean O’Driscoll och istället satte sitt hopp på agenten Willie McKay och hans kontaktnät. Vilket som ni ser fungerat sådär bra. Och förutom att fungera dåligt har man blivit ett tillhåll för alla möjliga (helst frankofana) spelare som inte får speltid i sin klubb men som via ett lån hos Donny ska få en skjuts i karriären, eller främst kunna säljas vidare. McKay får när de säljs vidare en hacka på det. Inte klubben, utan McKay. Manager är Dean Saunders som gjorde ett rätt bra jobb i Wrexham men här bara blivt en nickedocka under McKay. Sjukast pjäsen i soppan är El Hadji Diouf som nu är här och som visserligen gjort det rätt bra stundtals men som i stort sett är på ett träningsläger här, har en interimperiod och som otroligt nog utsetts till kapten i ett par matcher.

Från att vara ”Championships Arsenal” under förra regimen som hotade om playoffplatser och spelade fint på det med ett billigt manskap är man nu i botten utan något riktigt manskap alls men dyra inlånade spelare som bara klubbens utsugande sportchefsagent kan tjäna på. Förresten sa McKay också när han tog över – “My valuation of Donny was nothing. They have no fanbase and everyone in Doncaster supports Leeds, Sheffield United or Sheffield Wednesday, who can all get 30,000 in their stadiums.” 

Vill ni läsa mer rekommenderar jag denna text om Willie McKay och Doncaster – http://vivarovers.wordpress.com/2011/10/21/willie-wonga-and-the-short-term-factory/

::::

Portsmouth, detta Pompey. De är helt enkelt i samma situation som när de åkte ur PL fast med sämre trupp men dock med konkurrens som gör att chansen är god att de kan hålla sig kvar. Problemet är dock att även om man klarar sig kvar är risken överhängande att man tvingas lägga ner helt. Enorma skulder. Problemet är detsamma som när man åkte ur PL men man har haft en period då det har gått att klara sig på att ta nya skulder, i stort sett.

Den senaste tiden har man tvingats sälja/låna ut sin första målvakt(Stephen Henderson), sin mest pålitliga spelare (Hayden Mullins), sitt offensiva nav och främsta målskytt (Liam Lawrence och Erik Huseklapp). Och bara kunnat ersätta dem med kortids inlånade ungdomar från diverse PL-klubbar, framför allt WBA sedan deras manager Michael Appleton var assisterande manager där förra säsongen.

::::

Coventry som de flesta andra är man också i ekonomiska problem. Klart mer svårförklarligt dock men det är dem och problemet är ägarna som hjälpt till och låtit det ske. Och på det är man ett lag med tunn trupp och en manager utan erfarenhet eller någon vidare kunnighet. Chansen är fortfarande god att man kan klara sig kvar (1 poäng under strecket) men man är trots det i en usel ekonomisk situation.

Dock finns det en ljusglimt vilket är att man hostar fram talanger. Nyligen vann innermittfältaren Gael Bigirimana (som jag skrivit om här) priset som årets U-18 talang i Championship efter ett tjugotal matcher denna säsongen. Då har även Conor Thomas (innermittfältare) spelat lika många matcher, Cyrus Christie är ordinarie högerback och både Jordan Clarke och Nathan Cameron har spelat en bunt matcher denna säsong. Alla de är egna unga talanger och då har man ett par fler på väg upp underifrån också samt en ganska ung trupp överlag. Ekonomisk kris brukar föranleda en talangboom i fotbollsklubbar.

::::

Bristol City ligger visserligen ovanför strecket men väldigt knappt. Vilket man inte väntade sig inför säsongen sedan man då låg stabilt i mitten och deras orutinerade manager Keith Millen verkade lovande. Då man dessutom gjorde vettiga värvningar och fick behålla stjärnduon Nicky Maynard och Albert Adomah kändes en mittenplacering stensäker och en playoffutmaning inte omöjlig.

Men allt föll. Millen blev avslöjad, Maynard ville så gärna bort att det påverkade hans speloch övrig laget var fragilt. Trots en bra start för managern Derek McInnes (”Den nye Owen Coyle”) då framför allt Maynard kom till sin rätt igen föll man återigen ner i botten sedan Maynard lämnade i januari vilket lett till att man är ligans ineffektivaste lag(Offensiv- och defensiv effektivitet i Championship). Ingen har riktigt klarat att axla Maynards ensamma anfallsroll och övriga laget har blivit avslöjat när man gått över till 4-4-2.

::::

Nottingham Forest, var börjar man? kanske med att man nådde playoff två säsonger i rad med Billy Davies men sparkade honom för att det inte räckte men kanske framför allt för att han bråkade både hemligt och offentligt med ledningen. Vilket i längden är ohållbart.

Då tog man in Steve McClaren. Som spelfilosofiskt är långt ifrån Billy Davies raka, snabba och aggressiva spel och snabbt försökte ändra allt samtidigt som han inte hade särskilt mycket pengar att röra sig med och lagets nyckelspelare var åtminstone i tanken redan uppflyttade eller såld till en bättre klubb. Försvaret som varit ligabäst kollapsade och offensiven som varit duglig kollapsade, att deras främste anfallare Dexter Blackstock var skadade och Robbie Earnshaw lämnade påverkade till stor del.

McClaren fick sparken när de låg i botten så man gick tillbaka till en mindre ”modern” manager i Steve Cotterill vars Cotterball är en lower league variant av Sam Allardyces nästan patenterade spelsätt. Vilket visserligen hjälpt dem en bit påvägen tillfälligt men det är långt ifrån säkra eller med lovande framtidsutsikter.

Värst emotionellt var att deras ägare och före detta ordförande Nigel Doughty avled i Februari. En riktig eldsjäl som visserligen inte varit helt lyckad men försökt och ägnat en stor del av sitt liv att ta Forest tillbaka till Premier League.

::::

Millwall är inte så inblandade i bottenstriden. Inte heller är det särskilt oroande då det är här man rimligen bör ligga. Den tuffa andrasäsongen som det brukar heta efter fjolårets niondeplats. Stabilt, välorganiserat lag med en bjässe till målskytt på topp i Darius Henderson med den sympatiska gamla Watford-spelaren Kenny Jackett på bänken.

::::

Eftersom mitten av tabellen vid denna tid av säsongen är otroligt oviktig går vi i rask takt förbi dem med bara någon enstaka kommentar för att vara trevliga

Ingenmansland, gäsp.

Peterborough har Fergusons son Darren som manager. Han verkar ha rätt dåligt anseende men även om han fungerat kasst utanför P’boro är han här en otrolig manager. Spelar kamikaze-offensiv fotboll som faktiskt fungerar och är otroligt bra på att hitta billiga spelare från sämre lag, gärna i ungefär 25-års åldern som sedan slår igenom och blir nyckelspelare.

Barnsley ständigt lite för små för Championship och nedflyttningstippade men de håller sig borta därifrån. Nu med en av Englands mest lovande manager – Keith Hill spelar man fin fotboll med små resurser. Tyvärr är deras playmaker, kapten och stjärna Jacob Butterfield skadade sedan januari, fast om han inte varit det kanske han redan spelat i Premier League. Spelmässigt som Stephen Ireland när han är bra och inte bara galen. Perfekt som playmaker i ett PL lag på nedre halvan/mitten av tabellen.

Burnley är otroligt talangfullt men lite för talangfullt just nu. Spännande manger i Eddie Howe. Lär vara väldigt farliga nästa säsong, i anfallet har man Jay Rodriquez och Charlie Austin som öser in mål, helst tillsammans. Jay-Rod är dessutom en bra allround-forward.

Ipswich är ett bra och dyrt lag men otroligt ojämna och usla oftare än de är bra. De är något enigmatiska.

Watford bra, talangfabrik extraordinarie med en ginger-manager som gjort ett hyfsat jobb denna säsongen trots att man tappade stora nyckeldelar från fjolsäsongens trupp. Deras offensiva mittfältare Sean Murray kan redan möjligen ha fått stämpeln ”nya Lampard/Gerrard” av folk, han har varit supertalangfull ett tag och nu som 18-åring har han slagit igenom på hösten – fem mål och tre assist på elva ligamatcher.

Crystal Palace producerar som vanligt en bunt talanger. Spelar annars organiserat och stabilt. Flirtade med playofftidigt och lite fortfarande. Nathaniel Clyne är en PL-klassig högerback och Wilfried Zaha kan mycket väl spela i ett PL-topplag inom någon säsong.

Gå nu tillbaka till fotbollsoraklets startsida för del 2 där ni finner lagen på tabellens övre halva.

/Linhem, Football League bloggare på fotbollskanalen – http://linhem.fotbollskanalen.se/

Leave a Comment