Läget i Stockholmslagen inför 2012- Del 2 av 3

Djurgården

 

Kim Källström, Geert den Ouden, Johan Elmander, Sören Larsen och Andreas Isaksson.
Djurgårdens lag i början av 2000 talet imponerade och dominansen var stor. SM-guld 2002, 2003 och 2005 och vinnare av Svenska cupen 2002, 2004 och 2005. Triumfåren följdes av ett mellanår 2006 innan man var tillbaka i toppstriden 2007 och slutade 3a. Sedan 2007 har Djurgårdssupportrarna inte haft mycket att jubla åt. 12, 14, 10 och 11, så har placeringarna sett ut de senaste fyra åren och jag tvivlar på att laget tar sig mycket högre upp i år.

Laget:

Visst har Djurgården gjort några intressanta värvningar inför 2012, men man har också tappat statusspelarna Mattias Jonson och Pa Dembo Touray. Spelare som betytt mycket för klubben. Spelare som inspirerat sina lagkamrater när det gått dåligt, min fråga är nu; OM det skulle gå illa för DIF den här säsongen, vem tar på sig det ansvaret? Vem ska hjälpa de unga spelarna och de nyvärvade spelarna att hitta viljan att lyfta laget? Klarar Daniel Sjölund att ta det ansvaret?

Frågorna är många angående vad som händer om saker inte går som det önskas, men det är såklart inte säkert att det blir så.
Djurgården har i år truppen som krävs för att placera sig på den övre halvan av tabellen, nu är det upp till bevis Magnus Pehrsson.
Djurgården har inför 2012 gjort hela 8 nyförvärv. Målvaktsplatsen verkar fortfarande helt öppen. DIF har värvat in Kasper Jensen från FC Midtjylland. Kasper Jensen övertygade inte i första träningsmatchen mot Sirius och släppte billigt in det avgörande 2-1 målet. Jag har själv inte sett Kasper men i dagsläget känns det inte som att han fyller luckan efter Dembo. På två säsonger i danska Midtjylland har han endast fått spela 12 matcher, inget övertygande CV med andra ord.
Han får konkurrera med Djurgårdsprodukten Tommi Vaiho. Vaiho har under de senaste två säsongerna fått chansen 11 gånger men aldrig riktigt tagit den. Efter Kasper Jensens mindre lyckade debut mot Sirius fick Vaiho ta över mellan stolparna och gjorde det bra i matcherna mot BP (1-1) och mot Finlands landslag (1-0). Därefter fick Kasper chansen och var betydligt mycket bättre än mot Sirius och höll nollan när Djurgården slog HJK med 1-0. Senast mot Sundsvall fick Vaiho återigen chansen men släppte in 3 mål, 3 mål jag dock inte skulle beskylla målvakten för.
Backlinjen ser nästan likadan ut som förra säsongen. Joona Toivio känns given och i dagsläget ser det ut som att han kommer få Kebba Ceesay, Peter Nymann och Andreas Dahlén vid sin sida.
Nymann som kom till DIF i somras från danska Esbjerg tog snabbt en plats i startelvan och spelade 12 matcher i Allsvenskan 2011. Kebba Ceesay har spelat i klubben sedan 2007 och har mestadels spelat högerback, men inför 2012 ser han ut att gå tillbaka in som mittback där han trivs allra bäst. Sedan har Djurgården gjort ett nyförvärv inför den här säsongen även i backlinjen; Andreas Dahlén. 29-åringen har spelat i Norrköping och Gefle innan ett litet äventyr i Europa med Hansa Rostock och nu senast FSV Frankfurt. Igår (21 februari) gjorde DIF klart med en ny mittback som på allvar verkar vara med och slåss om en plats i startelvan, Marc Pedersen. Den 22-årige dansken kommer närmast från Vejle där han knappt fick någon speltid alls förra säsongen, men Marc har provspelat med DIF nu på förssäsongen och gjort tillräckligt bra ifrån sig för att spela till sig ett 1-årskontrakt med klubben.
2011 års upplaga av Djurgårdens IF var ett väldigt målsnålt lag. Flera experter, däribland Erik Niva, hade innan serien drog igång tippat Kennedy Igboananike till att bli Allsvenskans skyttekung 2011 men han slutade på endast 6 mål. Med dessa 6 mål var han och en till ändå lagets bästa målskytt, den andra, var backen Joona Toivio. Det säger en hel del om spelet framåt förra året och det är också den delen Magnus Pehrson ändrat mest. På mittfältet har blåränderna kvar både Daniel Sjölund och Kasper Hämäläinen. Spelmotorerna håller enligt mig hög klass och har varit bland de bättre spelarna i DIF de två senaste säsongerna, sitter på fina egenskaper som spelfördelare som inte kunnat utnyttjas till fullo på grund av medspelare och en spelidé som inte passat de två Finländarna. Kommer bli nyckelspelare i år. Ytterligare balans och stabilitet på det centrala mittfältet har värvats in i form av Yussif Chibsah som tidigare spelat 4 säsonger i Gefle IF. Philip Hellquist fick mycket speltid förra året och den unge mittfältaren lär vara sugen på mer!
Konkurrensen på det offensiva mittfältet är ännu hårdare. Kasper Hämäläinen kommer enligt MP att bli uppflyttad till en mer offensiv roll, som han har i landslaget, och kommer där få slåss om platserna med Christer Youseff, Sebastian Rajalakso, Martin Broberg, Brian Span och James Keene.
Martin Broberg värvades från Degerfors och har hittills gjort ett väldigt bra intryck på träningar och matcher, likaså Brian Span som också är ny för säsongen.
I anfallet är den lilla snabba nigerianen Kennedy Igboananike kvar, åtminstone på pappret, hittills har han nämligen inte synts till i en enda trupputtagning och han tränar idag med U-19 laget. James Keene är naturligtvis också anfallare men jag har inte riktigt lyckats få klart för mig exakt vilken position han kommer spela på.
Ricardo Santos kom som Bosman i mitten av Januari och verkar ha spelat till sig en plats i startelvan, som jag tror kommer se ut såhär i premiären mot Elfsborg:

Tommi Vaiho
Peter Nymann- Joona Toivio- Kebba Ceesay- Andreas Dahlén
Yussif Chibsah
Christer Youssef-Kasper Hämäläinen- Daniel Sjölund-James Keene
Ricardo Santos

Nyförvräven:

Martin Broberg: Född 1990, värvad från Degerfors. Har gjort ett väldigt bra intryck såhär långt på träningar och försäsongsmatcher enligt Wille Bäckström. Har spelat 49 matcher i superettan på 2 säsonger varav 26 från start.
Brian Span: Ung talang född 1992. Span är från New York och har spelat för University of Virginia i den amerikanska collegeligan. Han har även meriter från USA’s ungdomslandslag. Snabb spelare med bra fysik och fin teknik. Har imponerat stort på försäsongsmatcherna.
Kasper Jensen: Dansk målvakt född 1982, kommer närmast från FC Mdtjylland. Värvades som ung till Werder Bremen och fick speltid i reservlaget, blev kvar i Tyskland fram till 2010, efter att ha spelat i FC Carl Zeiss Jena och SC Paderborn 09, då han gick till FC Midtjylland. Nu har han alltså hamnat i Djurgården som försöker fylla luckan efter Pa Dembo Touray. Jag blir dock personligen lite fundersam över den här värvningen. Den högsta nivå Kasper har spelat på är i 2. Bundesliga och där fick han endast stå 10 matcher. Sedan han kom till Midtjylland har han fått stå i 12 matcher, varav 1 var ett inhopp, och för Djurgården som borde vara ute och leta efter en ny förstamålvakt tycker jag den här värvningen är mycket underlig.
Ricardo Santos: Även denna värvning tyckte jag kändes tveksam när den blev klar. Djurgårdens målsnitt 2011 var 1.2 mål per match och när man bestämt sig för att inte satsa vidare på Kennedy Igboananike så trodde jag faktiskt DIF skulle komma med någonting mer spektakulärt än en Brasse som inte längre platsar i Kalmar. Men Magnus Pehrson verkar ha vetat vad han höll på med för Ricardo Santos har tagit en plats från start fast man senare värvade in James Keene. Och för Ricardo Santos, som trots allt bara är 24 år gammal, kanske det var precis den nystarten han behövde, det ska bli spännande att se hur han lyckas när Allsvenskan drar igång om lite drygt en månad.
James Keene: James Keene kommer vi Allsvenskan följare mest ihåg för hans tid i GAIS 2006. Den då 21-årige Keene kom på lån från Portsmouth och mäktade den säsongen med 14 poäng på 24 matcher, 10 mål och 4 assist. Regerande mästarna Elfsborg köpte loss honom året efter men där har James aldrig riktigt lyckats och nu har han lånats ut till Djurgården över säsongen med köpoption. Var i slutet av förra säsongen utlånad till Fredrikstad han ändå lyckades göra 3 poäng på de 9 matcher han fick spela, bra med tanke på att han gjorde 2 poäng på de 14 matcher han spelade i Elfsborg innan han blev utlånad. Noterbart är dock att han på dessa 9 matcher också lyckades dra på sig lika många kort som han gjorde poäng. 2 gula, 1 rött, och Keene är ganska känd för sitt tuffa fysiska och ibland fula spel. Jag tror ändå att Keene är ett bra tillskott för Djurgårdens trupp.
Andreas Dahlén: 29-årig vänsterback som tidigare spelat Allsvensk fotboll i Gefle. Efter 3 år i Tyskland är han nu tillbaka i Allsvenskan.  Magnus Pehrsson säger sig ha följt Dahlén sedan 2006 och han värvas till en början in som ersättare för Joel Riddez som är långtidskadad. Dahlén har skrivit på ett halvårskontrakt med option på förlängning. Dahlén är en snabb och löpvillig ytterback med en mycket fin vänsterfot.
Nahir Oyal: 20-åring köptes redan i somras men anslöt till truppen från Syrianska först nu i vinter. En ung lovande mittfältare som spelade 16 matcher med Syrianska i Allsvenskan förra säsongen och gjorde 3 mål. Nahir är väldigt snabb, har fin teknik och ett bra skott.
Djurgården har rensat i truppen inför 2012 och 14 spelare har lämnat truppen. Johan Oremo, Danilo Kuzmanovic, Joakim Alriksson, Gabriel Ahmed, Hrvoje Milic, Boyd Mwila, Rtawi Mecconen, Andre Calisir, Prince Ipke Ekong, Nicolaj Agger (avslutat lån), Mehdi Khalil, Adam Guira, Mattias Jonson och Pa Dembo Touray.

Bästa värvning:

James Keene. Jag tror att Keene kommer passa som handen i handsken i Djurgården vare sig han blir placerad på mittfältet eller i anfallet. Kommer in på lån och är en mycket större chans än risk.

Floppvarning:

Ricardo Santos. Bosmanfallet Ricardo Santos har förvisso inte kostat klubben särskilt mycket pengar, men förväntningarna på brassen är höga och med det begränsade antalet kvalificerade målgörare i truppen kommer pressen på Santos att bli stor. Jag är mycket tveksam till att Santos kan leva upp till de förväntningar som finns och att han klarar av pressen.

Ledarna:

Magnus Pehrsson skulle vid det här laget varit klubbens tränare i 2 månader, men den katastrofala starten på förra säsongen ledde till att DIF sparkade Lennart Wass och Magnus Pehrsson tog över. Hittills tycker jag att MP har gjort ett bra jobb med klubben både om man ser till lagets prestationer och agerande på transfermarknaden. Pehrson har scoutat sina värvningar väl och har en tydlig spelidé som han har värvat efter. En stor skillnad från förra året är att han minskat träningstimmarna och ökat intensiteten samt ändrat på träningsuppläget. Kommer ni ihåg snacket om Djurgårdens stenhårda fysträning på försäsongen för ett år sedan? Så ser det inte ut i år! MP låter spelarna jobba mer med boll och detta har visats sig uppskattat av spelarna vilket har lett till en bättre stämning inom laget. Vid sin sida har han också Carlos Banda som fick stanna kvar som assisterande när Wass lämnade sin post som huvudtränare. Har en bra kontakt med spelarna i laget och är ett bra komplement till MP.

2012

Precis som AIK så spelar DIF sin sista säsong på sin hemmaarena, Stadion. Fansens hoppas att de slipper ytterligare ett år nere bland strecken och det ser onekligen bättre ut än de senaste 3 åren. Jag tycker själv att Djurgården har den spelartruppen som behövs för att sluta topp 6-7 och det känns lite som att det är upp till bevis för Magnus Pehrson. Det som talar för Djurgården är att det förhoppningsvis finns en revanschlust inom laget och att de har fått tillbaka en hel del självförtroende. Det som skulle kunna tala mot Djurgården är som jag nämnde, om det börjar gå tungt i början, att man inte riktigt har den där ledaren på och utanför planen som tidigare fanns i form av Jonson och Dembo.

Mitt tips

Jag tror ändå på ett relativt lyckat 2012 för DIF. Jag tycker nog att man bör placera sig på den övre halvan och jag tippar på en 7e plats.

Leave a Comment