Långt ifrån gamla svettiga pojklagsstrumpor

Var ska det sluta? Vart vill vi att vår älskade sport ska ta vägen? Räcker det inte nu?

Detta är frågor som poppar upp i mitt huvud när jag storögt läser om Real Madrids projekt att bygga en nöjespark med femstjärniga hotell i mellanöstern. Ska Real sluta med fotbollsverksamheten och slå sig in nöjesbranschen? Knappast va? Som vanligt handlar det om pengar,pengar, pengar.

Jag började älska den här sporten redan som sex-åring när jag såg min första tipsextramatch tillsammans med pappa. Som åttaåring började jag min egen blygsamma karriär och trots att det gått 32 år jag minns det som det var igår. Vi skulle spela en inomhusturnering mot andra pojklag. Jag tilldelades tröja nummer fem, en urblekt orange tröja med en stor blå femma på ryggen. Det var en tröja som flera andra unga fotbollsentusiaster burit både före och efter mig. Jag minns inte så mycket av själva turneringen, men jag minns att tränaren efter turneringen sade att nu fick vi minsann ta hem och tvätta våra kläder. Jag kommer ihåg att jag var mäkta stolt när jag packade ner de svettiga oranga strumporna med blåa ränder. Fotbollen har kommit en bit på de 32 åren. Nu vet jag att jämförelsen haltar, men för mig blir det ändå en symbolik att det enkla och vackra med sporten som jag älskade då möter sin ytterlighet i Real Madrids ”monstertivoli”.

Världen är skev och i den allt större och allt snabbare fotbollsindustrin så suddas människan och dess värde ut och ersätts av siffror i form av intäkter på matchtröjeförsäljningar, guidade stadionturer och skenande reklam och TV-avtal. Är det inte dags att stanna upp och se fotbollen för vad den är, de grundvärden som vi som älskar fotboll vill att den ska förmedla, nämligen gemenskap,solidaritet, vi-känsla,spontanitet och glädje.

Jag vet att det inte kommer att stanna här och att utvecklingen kommer att fortsätta skena, sen kan man snacka om Financial Fair Play tills det fryser i helvetet. De största elefanterna hittar alltid de minsta kryphålen. Jag kommer att fortsätta att älska min sport, men jag kommer nog aldrig att helt bli tillfreds med den utveckling som vi är på väg mot, ty för det jag alldeles för gammal…

Leave a Comment