Let the games begin

Så då var dagen här. Dagen som för oss alla fotbollsälskare sett fram emot. Om några timmar börjar festen som hela Europa är bjuden att uppleva. Ja, jag pratar givetvis om Europamästerskapet i fotboll.

Denna veckan har varit innehållsrik för många. Vi har fått fira(!) nationaldagen. En del har påbörjat sitt sommarlov, en del gör det nästa vecka. En del har tagit studenten, vissa gör det kanske idag, andra gör det nästa vecka. Från en gammal räv som mig själv så ett stort Grattis till alla er som tagit eller tar studenten. Men för mig så är veckans höjdpunkt att världens näst största fotbollsturnering startar snart.

När jag vaknade imorse hade jag ett leende på läpparna. Och när jag sedan klev upp och drog upp rullgardin och såg vilket väder det var så gjorde det saken ännu bättre. Strax innan klockan åtta skickade jag mina barn till skolan för att sedan avnjuta en kopp kaffe på altan. Det dröjde inte länge förrän jag hörde och kände doften av nyklippt gräs. Det mina vänner, det är ett tecken på sommar. Fördelen då med ett EM är att matcherna spelas på en bra tidpunkt på dygnet. Man hinner med allt som behövs under förmiddagarna och en bit in på eftermiddagarna innan man med gott samvete bänkar sig i soffan för att njuta av fotbollen.

Trots att det kanske inte är någon direkt ”wow”känsla över premiärmatchen mellan Polen och Grekland, så är det en match man måste se. På förhand låter det inte som en match man längtat till. Men är det ett EM så är det. Då måste man följa dessa så kallade mindre bra matcherna också. I ärlighetens namn så är det ingen av kvällens matcher som skulle locka om det inte vore för att det är ett mästerskap.

Under dessa drygt tre veckors spel så lär man inte missa många matcher, frågan är om man missar någon. Känner jag mig själv rätt så sitter jag bänkad varje kväll från klockan cirka 17.30 fram tills midnatt ungefär. Det är nästan ett måste att följa snacket inför och eftersnacket i studion. Även om den ena kanalen som sänder matcherna kommer bjuda på en hel del reklam så sitter man där ändå.

Mitt tips till alla er som kommer sitta hela kvällarna och njuta av fotboll på absolut högsta nivå, ta vara på dagarna. Är det sol så var ute i den. Är det tillräckligt varmt så ta ett dopp i havet, sjön eller poolen ni har i trädgården. Är ni sambo eller gift så glöm inte bort vardagssysslorna i hemmet och trädgården. Det finns risk för eventuella heta diskussioner kommande tre veckor. Jag talar om egen erfarenhet. Även om det är gott med en dryck på två bokstäver, så ta det lugnt med den också. Fotbollen är inte allt. Eller vänta, vad skrev jag nu. Jo, den är allt. Nja, kanske inte. Men det är i alla fall mycket.

Till er yngre som sitter fastklistrade varje kväll och drömmer om att få uppleva detta på plats, på planen bland dom stora så släpp inte den drömmen. Se och lär är ett motto från en gammal tränare som jag hade under yngre dagar då jag var aktiv spelare. Ser du/ni ett lag som spelar likvärdigt som er, så följ den spelaren som har den positionen som ni själva spelare på. Man kan lära sig väldigt mycket av att se sånt här på teven. Och är ni väldigt duktiga med boll, tveka inte att träna upp en eventuell fint som t ex Ronaldo eller Zlatan gör.

Nu börjar klockan springa iväg här. Och som hyfsat rutinerad mästerskapsföljare så är det nu dags att förbereda maten. Man vill inte sitta hungrig under matcherna. Och jag som inte missar snacket innan matcherna vill inte stå i köket då matcherna är på gång att börja.

Slutligen hoppas jag på ett riktigt bra spel i EM, där det bjuds på det lilla extra. Kanske någon nation som överraskar, eller någon spelare som är mindre namnkunnig blommar ut. Givetvis vore det extra speciellt om vårt svenska landslag kunde gå hela vägen. Drömma får man i alla fall..

Leave a Comment