Ligacupens Status

I tisdags fick den lilla militärstaden Aldershot i södra England besök av Manchester United, och två skilda världar möttes på ”The Rec”. Matchen blev aldrig särskilt spännande. Trots (eller tack vare??) elva ändringar i Uniteds startelva jämfört med helgens ligamatch, så vann man med klara 3-0.

Ligacupens status har i många år varit ifrågasatt. De stora klubbarna verkar se turneringen som en träningsövning, och detta blir den sista säsongen som bryggeriet Molson Coors sponsrar turneringen. Är ligacupen överflödig? Jag tycker inte det, detta borde vara en cup som kan gynna både liten, stor, och mittimellan.

För Aldershot var det här med största sannolikhet årets match. Även om det inte blev någon skräll den här gången kan League Two-klubben hålla sina huvuden högt efter en godkänd insats. Är det inte viktigt för dem med såna här matcher? För de små lagen att hålla kontakt med de stora? Och ibland sker ju faktiskt skrällar. Northampton slog Liverpool förra säsongen, till exempel.

United såg den här matchen som en bra möjlighet att ge unga spelare chansen till a-lagsfotboll, som Ezekiel Fryers. Den unge försvarsspelaren, född 1992, spelade både mot Aldershot och mot Leeds i den förra omgången. Vikigt för honom att få smaka på a-lagsfotboll. Samtidigt kunde man matcha in spelare som återhämtar sig från skador, eller som inte har figurerat i a-laget regelbundet under den senaste tiden. Michael Owen, Dimitar Berbatov och Antonio Valencia avgjorde den här matchen med sina mål, och hoppas så klart på spel även mot Everton i ligan på lördag.

Det förvånar mig ibland att mittenlagen i Premier League inte tar den här cupen på största allvar. Lag som Sunderland, Aston Villa och Everton till exempel kämpar hela säsongen för bra ligaplaceringar, vilket kan innebära Europa League-spel. Varför är inte ligacupen en minst lika bra chans att nå Europaspel? Det kan ju faktiskt ”räcka” med att nå finalen för att komma ut i Europa, om man ställs mot ett lag som redan kvalificerat sig via ligaspelet.

Konstigt.

Leave a Comment