Liverpool FC: Byten i försvaret

Nu känner man att hösten har börjat komma. I Liverpool är det extra kallt och väldigt blåsigt just nu. Ett tips om du planerar att åka till Liverpool är att ta med en rejäl tjockjacka för det blåser väldigt mycket i staden. Nog om det, Liverpool FC besökte i lördags London för att möta ”The Hammers”, alltså West Ham United på Upton Park. Matchen startade avvaktande men det kändes ändå som vår match. Då bjuder Jamie Carragher på en jättechans för Carlton Cole tror jag det var, som tur var bränner West Ham chansen i stolpen och Liverpool FC får kontroll på bollen. Matchen fortsätter, Torres gör 1-0 och sedan släpper vi matchen och låter West Ham få lite hopp. Men tillslut vinner Liverpool FC med 2-3.

Men idag tänker jag inte diskutera matcher utan en sådan allmän sak som försvar. Liverpool FC har sedan Benitez tog över ett mycket organiserat försvar som motståndare har mycket svårt att tränga igenom.  Jag har alltid tyckt att vi har ett av ligans bästa försvarsspel men nu har jag börjat ändra inställning. I våras då jag besökte Liverpool och var på väg till hotellet i taxi träffade jag en mycket intressant taxichaufför. Han såg ut lite grann som jag tänkte tomten då jag var liten, gråhårig och lite lagom tjock. Han undrade vad vi gjorde i Liverpool och vi svarade att vi var turister från Sverige som hade kommit hit för att se Liverpool FC mot nyrika Manchester City. Han berättade då att han hade haft säsongskort sedan 1959 och endast missat ett fåtal hemmamatcher sedan dess. Han hade varit på plats alla Champions League-finaler och stöttat Liverpool FC på många bortamatcher. En större expert på Liverpool FC är det svårt att hitta och då frågade jag honom vad hans bästa minne under alla år är. Han svarade att det var svårt men det färskaste är Champions League 2005. Ett inte särskilt oväntat svar men då frågade jag vad han tyckte om dagens Liverpool FC. Han tyckte anfallsspelet var ett av de bästa på länge men när det kom till försvaret stod det inte mycket rätt till.

Först och främst tyckte han att Liverpool-supportrarna var för förälskade i egna produkter. Han tyckte till exempel Jamie Carragher var grovt överskattad. Carragher är från början ett Everton-fan vilket han ansåg som ett svek mot föreningen att kalla ett ”äkta” Liverpool FC-fan. Men det var inte hans största problem med Carragher, största problemet var hans spel. Han tyckte Carragher hade för dålig teknik och gjorde för mycket tabbar. Självklart tyckte han också att Carragher kämpade och slet bra men det är inte allt. Att låta någon starta bara för att han är en ”Liverpoodlian” (Samma som ”Stockholmare”) är helt och hållet fel, i alla fall om man satsar på att utmana om guldet igen.

Jag håller med, ska man utmana om guldet är det kvalitet framför klubbmoral som gäller. Carragher har tjänat klubben väl och gjort det bra men på äldre dagar har han spelmässigt börjat tappa.  Tyvärr håller inte hans kvalitéer mycket längre och snart får han finna sig i en plats utanför startelvan. Men det är svårt för Rafael Benitez att peta en sådan Liverpool FC trotjänare.

Att göra sådana här förändringar är av en förstålig anledning svårt men viktigt för en klubb som ska utmana om guldet. Men det är viktigt att inte byta för mycket för att behålla lagmoralen. Men detta är ett nödvändigt byte, ett väldigt viktigt byte.0607carrapoint

Leave a Comment