Liverpool FC – Så ser det ut

Tobias Hult gör en analys av läget i Liverpool FC. Spelartruppen och lagets chanser är två saker som granskas. Vad är lagets starka del? Den svaga? Är läget i klubben bra eller dåligt? Svaren får ni i läsningen. 

TRUPPEN

Har som förstemålvakt kanske Premier Leagues bästa i José Reina. Var förra säsongen nära att vinna Golden Glove (flest hållna nollor) för fjärda gången i rad, men har med sina tre vinster rekord i antal Golden Glove-utmärkelser. Noterbart är även att han bara spelat 4 säsonger i Liverpool. Som andramålvakt finns brasilianaren Diego Cavalieri. Är egentligen för bra för att vara andramålvakt, men att bänka Reina är inte lätt. På grund av Cavalieri behöver ett Liverpool-fan aldrig vara rädd för att släppa in för mycket mål, även om Reina är borta.

 

Pool har också tre av de bästa mittbackarna i ligan, Skrtel, Agger och Carragher, trots att Carragher är på väg mot slutet av karriären och att Agger alltid är skadad. Som fjärdeval finns den nya greken Kyrgiakos, som har mycket rutin, och duger därför. Till höger hittar vi Englands bästa högerback: Glen Johnson, som inte är den bästa spelaren defensivt, men mycket farlig på offensiv planhalva. 2 mål och 2 assist på de 4 första matcherna säger det mesta. Inte riktigt lika starkt på bänken, där schweizaren Phillip Degen sitter. Till vänster konkurrerar den unga argentinaren Insúa och brasilianaren Aúrelio. Det ser lovande ut inför framtiden, särskilt på ytterbackspositionerna, där Insúa håller runt 15 år till, och Johnson i nästan 10, om båda stannar hela karriären. Agger och Skrtel är ganska unga, och från ungdomsakademin kommer Ayala och San José till mittförsvaret.

 

Förhoppningsvis gör Aquilani succé, isåfall blir det defensiva mittfältet mycket starkt med honom och Mascherano, om han inte lämnar för Barcelona någon gång, men det verkar som att Barca hellre satsar på Fábregas. Lucas blir bättre och bättre, trots mycket skit från fansen. Bakom honom ser det tunnare ut, då Plessis inte räcker ännu. Som offensiv mittfältare är Steven Gerrard självklar fram till han lägger av. Sedan finns Benayoun, men frågan är om det verkligen räcker. Spearing är på gång från ungdomsakademin, och Voronin skulle kunna passa på positionen. Kanterna sägs vara svagheten, trots att de är väldigt bra. Högermitten Kuyt stod förra säsongen för 15 mål, och även många assist. Han var alltså ungefär lika effektiv som Manchester Uniteds Rooney, som spelar anfallare. På andra sidan finns spanjoren Albert Riera, som är ganska ojämn, men kan spela otroligt bra ibland. Benayoun kan hoppa in även här, precis som Babel, trots att han antagligen lämnar klubben snart. Även El Zhar duger som ersättare, men här ser bänken mycket svag ut.

 

En av världens bästa spelare, och kanske den bästa anfallaren, Fernando Torres, är självklar i många år framöver som ensam anfallare. Som ersättare finns Voronin, som är bra på bänken, eftersom han gärna sitter där så länge han får chansen i Liverpool. David N’Gog är en annan ersättare, som är mycket intressant. Bara 20 år, och hoppar mest in med bara minuter kvar av matchen. Ändå gör han ganska mycket mål. Utvecklas han en bit till kanske Frankrike och Liverpool har en ny världsanfallare. Det är i anfallet de bästa juniorerna finns. Pacheco och Nemeth verkar båda ha en mycket lovande framtid.

 

Är bara alla friska, vilket aldrig brukar hända, är detta helt klart en av Europas bästa startelva. Bredden på truppen är däremot mycket dålig, och det är därför laget är så känsligt för skador. Snabb utveckling av juniorer, samt att ägarna ger Benítez tillgång till lite pengar en sommar för några nyförvärv, så tar Liverpool garanterat snart ett nytt ligaguld. Kanske till och med en dubbel/trippel.

 

Årets Premier League har börjat otroligt dåligt, med två förluster och två vinster. Förlust borta mot Tottenham är ingen katastrof, då Spurs värvat riktigt smart, och kommer att ta poäng mot fler Big Four-lag i år. Däremot att förlora mot ett formlöst Aston Villa med mycket skador är inte godkänt. Vinsten mot Bolton (3-2) var väldig svår att få till, och det krävdes ett mål av Gerrard för vinst. Den enda imponerande insatsen i år var mot Stoke, där Pool vann med 4-0. Landslagsuppehållet kom lägligt, och nu kan det vända.

 

I Champions League fick Liverpool en mycket svår lottning, men man borde kunna fixa avancemang. Lyon har inte försämrats av försäljningarna av Juninho och Benzema, och Fiorentina blir bättre och bättre. Debrecen blir slagpåse i gruppen. Men lika lätt som alla säger blir det inte.

 

Personligen tror jag inte på Champions League-guld, iallfall inte så länge Barcelona är kvar i turneringen. De vinner i år igen. Premier League däremot kan gå bättre. Jag har sagt det förut, det kommer att bli en mycket hård strid mellan Chelsea och Liverpool. Kan Liverpool undvika allt för många mer förluster, samt vända förra årets oavgjorda matcher till vinster, så vinner dem. Annars blir det Chelsea. Någon titel blir det, men om det bli Premier League, Champions League, Europa League, FA-cupen eller Ligacupen återstår att se…

1 Comment

  1. sant som du säger. Barca tar guld!!

Leave a Comment