Luís Carlos Almeida da Cunha

Nani veckans talang!

Denna veckans talang är varken 17, 18 eller 19 år, han är 23 år och lyssnar till namnet Luís Carlos Almeida da Cunha, eller om ni så vill Nani. Nani föddes i Portugal på Cap Verde i Praia den 17 november 1986.

När Nani växte upp blev han uppfostrad av sin moster Antonia i Amadora, ett distrikt tillhörande Lissabon. Det var i dessa kvarter som Nani tillsammans med sin barndomsvän Manuel Fernandes utvecklade och lade grunden för sin fotbollskarriär.

Nani började sin fotbollskarriär i ungdomsklubben Real Sport Clube vid 14 års ålder och spelade där i 3 år innan han senare flyttade vidare till den portugisiska storklubben Sporting Lissabon vid 17 års ålder 2003. Nani gjorde sin debut för Sporting säsongen 2005-2006 där han stod för 19 framträdanden och blev noterad för fyra mål. under sin andra säsong för klubben stod han för 19 framträdanden varav han nätade fem gånger under dessa, han spelade också i sex europeiska matcher och gjorde mål i ett av dessa framträdanden.

Nani blev 2007 såld till den engelska storklubben Manchester United för en summa på 17 miljoner euro, han klarade läkarundersökningen den 6 juni och skrev en månad senare på ett 5-års kontrakt med klubben och anslöt sig till sin portugisiska landsman Cristiano Ronaldo. Nani var då 21 år gammal och sågs som ett stort framtidslöfte runt om i hela världen.

Nani började leverera direkt genom att göra mål i sin debutmatch i en försäsongsmatch mot Shenzhen, en match som United vann med 6-0. Han gjorde också mål i matchen därpå mot Guangzhou Pharmaceutical, United vann likväl den matchen med siffrorna 3-0.

Nani gjorde sitt första tävlingsframträdande för United den 5 augusti 2007 när han hoppade in i Community Shield mot Chelsea, United vann matchen med 3-0 på straffar och Nanis första titel var bärgad.

Nanis Premier League debut kom i Uniteds öppningsmatch hemma mot Reading den 12 augusti, blott 2 veckor senare blev Nani noterad för sitt första mål i Premier League när han i den 69 minuten sköt United till seger mot Tottenham.

Nani gjorde sitt första framträdande i det portugisiska seniorlaget den 1 september 2006 i en vänskapsmatch mot Danmark och visade att han var en framtida stjärna för sitt land när han briljerade matchen igenom och avslutade showen genom att göra mål, Portugal vann matchen med 4-2.

Nani har därefter varit med och hjälpt sitt landslag i många lägen, han var backup i EM 2008 och hjälpte Portugal till att nå VM 2010 i Syd Afrika tack vare sitt öppningsmål mot Malta som han nätade med efter 13 minuters spel med en vänster volley.

Trots att Nani har spåtts en lysande framtid har han dock inte tagit världen med den storm som vi alla förväntade oss. Vi väntar alla på att Nani ska explodera och på allvar axla Cristiano Ronaldos roll som kuggespelare och målgörare i Manchester United. Frågan är bara, kommer Nani överhuvudtaget att explodera eller kommer han för alltid bli, den ständiga talangen?

När Nani gör mål firar han ofta med en väldigt uppseendeväckande målgest. Den består oftast av en handvolt och/eller en frivolt av något slag. Målgesten härstammar från Nanis uppväxt med Capoeira, vilket han utövade i sina yngre år. Capoeira är en sorts dans med inslag av kampsport. Ett tag rapporterades det att Manchester Uniteds tränare, Sir Alex Ferguson förbjöd Nani att fira med Capoeira med tanke på att han kunde skada sig. Detta har dock aldrig bekräftats av varken Ferguson eller Nani.

Information om Nani

Fullständigt Namn: Luís Carlos Almeida da Cunha

Födelsedatum: 17 november 1986

Födelseplats Kap Verde

Längd: 175 centimeter

Vikt: 66 kilo

Position: Yttermittfältare

Klubb: Manchester United

Tröjnummer: 17

Leave a Comment