Magnificent Mancini

Manchester United mot Manchester City var matchen som hade håsats upp ända sedan några veckor in på säsongen. De båda Manchesterlagen hade krossat allt motstånd dittills och alla längtade till den 23 oktober. Vilken match det skulle bli!

Men det här blev aldrig någon match. United inledde visserligen positivt. Första tio, kanske tolv minuterna såg ganska OK ut. Men det skulle inte dröja länge innan Englands bästa lag just nu skulle utnyttja de luckor som onekligen finns i Uniteds lag. Yaya och Barry käkade upp Fletcher och Anderson, och längst fram skojade Agüero, Milner och Balotelli med ett segt United-försvar. Utan att gå in på taktiska detaljer så kan man utan överdrift konstatera att City var överlägsna idag. Utan tvekan. Med Nasri och Džeko på bänken. Att det sedan rann iväg lite i slutet när United slutade bry sig visar bara att detta ljusblåa lag verkligen ville bevisa något idag.

6-1. 1-6. Wow! Tre poäng till City. Och en sjuhelsikes målskillnad så klart.

Media och annat löst folk kommer nu utan tvekan att skrika ”Tronskifte!” och bolla med Lillebror/Storebror-epiteten hit och dit. De gillar sånt. Det kan de få göra. Fakta är dock fakta.

Sedan gamla Football Division One gjordes om till F.A. Premier League (det smartaste idrottskomersiella draget i historien?!) har United vunnit 12 av 19 ligatitlar. Det stavas dominans. Låt oss vara ärliga, City har bara en FA-cuptitel hittills under Mancini.

Samma ärliga jag erkänner samtidigt att City nu får anses vara favoriter till årets ligatitel. Det blir en ny situation för dem och det ska bli spännande att se hur de klarar av det. Det är mycket möjligt Mancini leder City till sin första ligatitel sedan 1968 och därmed förvandlar världens största transferbudget till ett väloljat lagbygge på två år, och då är det bara att hålla upp händerna och säga ”Grattis”.

Om City sedan, inom ett par år, tar sin första Champions League-titel (just nu ligger man trea i Grupp A, på Europa League-plats), kan man bara bli imponerad.

Om City under det kommande decenniet dominerar Premier League och vinner titel efter titel, samtidigt som man år efter år går långt i Europaspelet, då kanske Ferguson har blivit ”knocked off his f****** perch” på samma sätt som Liverpool en gång blev.

Tills dess får nog Manchester City dras med Lillebrorstämpeln ett tag till.

 

Leave a Comment