Matchrapport: Liverpool 1-1 Manchester United

Javier Hernandez räddade en poäng åt United på Anfield. 1-1 blev slutresultatet i en ganska låst match i vilken underhållningsvärdet inte riktigt nådde upp till alla förväntningar.

United kom till Anfield med en defensiv attityd, detta var tydligt. Park fick spela istället för Nani på högerkanten och man hade Fletcher och Phil Jones på det centrala mittfältet. Dessutom bara en anfallare. Welbeck fick chansen från start, med Giggs i en slags släpande ”trequartista”-roll. Det mest intressanta i Uniteds laguppställning var att Phil Jones spelade på mittfältet, dessutom ganska högt upp i planen, förmodligen för att hålla koll på Charlie Adam.

Och ingen Rooney alltså. Ferguson sa i en intervju att han valt att ställa över Rooney på grund av den senaste veckans händelser. Det började ju med att det uppdagades att hans familj varit involverad i en spelskandal, sedan fortsatte det med ett rött kort i EM-kvalet mot Montenegro, vilket renderade i tre matchers avstängning. Hela gruppspelet i EM alltså, och Rooneys status som landslagsman har varit debatten som florerat i engelsk media denna vecka.

Liverpool ställde upp ganska väntat.  Positivt att Martin Kelly, och framförallt Gerrard är tillbaka från skador. Suarez var ensam striker, med Downing, Kuyt och Gerrard i offensiva mittfältsroller.

Matchen öppnade i ett högt tempo, vilket ledde till många felpassningar. Passningsprocenten de två lagen emellan de första tio minuterna låg någonstans runt 65% enligt officiell matchstatistik.

I och med Uniteds defensiva uppställning var första halvleken ganska låst. United hade svårt att få fast bollen på offensiv planhalva, och Liverpool saknade den avgörande explosiviteten i sina attacker. Gerrard sökte sig ofta ut till höger och Kuyt vandrade in, men dålig rörelse i övrigt ledde till en mållös första halvlek. Bästa chansen hade Suarez som dock sköt rakt på De Gea med vänsterfoten.

Andra halvleken bjöd på bättre passningsspel, även om United ändå lyckades patrullera sin egen planhalva framgångsrikt. Dalglish tog ut Lucas och satte in Henderson, och Gerrard gick ner lite djupare. En ganska offensiv mittfältsformation alltså, men Jones och Giggs lyckades inte utnyttja de ytorna detta skapade.

Med ca en kvart kvar snubblade Adam till sig en frispark i bra skottläge. Gerrard stegade fram och slog bollen genom en gles United-mur, och helt plötsligt hade hemmalaget ledningen.

Detta öppnade upp matchen totalt. Ferguson skickade in Hernandez, Rooney och Nani. Rooney spelade ganska djupt i nån slags spelfördelande roll, men man saknade den riktiga kreatören som kunde öppna upp hemmaförsvaret. Istället fick man, precis som Liverpool, utdelning på en fast situation. Nani slog en hörna från vänster som Welbeck skarvnickade vidare, och fram rusade Hernandez och fick pannan på bollen. Otagbart och kvitterat.

Liverpool var sedan nära ett vinstmål i slutminuterna, men Skrtel såg sin målchans i straffområdet som en resningsmöjlighet och skickade bollen mot Mersey.

United visade prov på taktisk disciplin och försvarade sig bra hela matchen. Bara en felaktigt dömd frispark och en feg mur gav Liverpool ledningen. Liverpool kunde öst på mer framåt, men framstod som lite försiktiga, och saknade rörelse i sitt anfallsspel. Kreatörerna i hemmalaget spelade genom matchen ganska djupt. Gerrard och Adam sökte sig neråt för att hämta boll eftersom att United försvarade sig så tätt, och detta resulterade i att många avgörande passningar blev för svåra.

United är säkert mest nöjda över poängen, men 1-1 var rättvist på det hela taget.

 

Leave a Comment