Mattias Sörensson intervjuvar Robin Engberg angående VM

Mattias Sörensson ville höra ur Robin Engbergs synvinkel vad han tror om Sveriges framtid i VM-kvalet, kvalificerar dem sig eller inte? Vem tar över efter Lagerbäck, Vilka vinner gruppen. Läs allt nedan. Vid frågor kommentera inlägget nedan.

Mattias:
Hej Robin. Många ser nu att Sverige har en chans att kvalificera sig till VM efter två vinster mot Ungern respektive Malta, vad tror du om deras chanser att nå VM?

Robin:
Hej Mattias. Jag tror Sverige får det mycket svårt att nå VM. Jag var positiv inför Malta-matchen men är desto mer uppgiven nu. Anledningen är att jag hoppades och trodde att Sveriges segersiffror skulle bli betydligt större än 1-0. Alla vet att Portugal är favoriter att vinna sina två återstående matcher och om Sverige då förlorar mot Danmark är man borta. Spelar vi däremot oavgjort mot Danmark, och vinner mot Albanien (vi utgår fortfarande från att Portugal vinner sina återstående 2 matcher) så kommer det hela avgöras på målskillnad. Där ligger Portugal just nu på +5 och Sverige på +6. Portugal har dock Ungern hemma och Malta hemma och där kan det dra iväg. Kryssar Sverige mot Danmark lär vi vinna mot Albanien hemma i sista matchen med 8-0 eller något sådant om vi ska hamna före portugiserna. Vi måste slå Danmark. Det tror jag inte vi gör.

Mattias:
Okej. Många trodde det skulle bli promenadseger mot Malta varför blev det inte så? Ställde Lagerbäck upp med fel lag eller vad var orsaken?

Robin:
Jag tror Lagerbäcks mentalitet spelade in ganska så kraftigt. Han sade efter matchen att 3 poäng var det viktiga och att han faktiskt var nöjd med insatsen. Jag tror han förmedlade ut till spelarna både innan matchen och i halvtid att: Om vi bara maler på så vinner vi den här matchen. Behåll fokus. Kåmark i studion trodde ju att Lagerbäck hade skällt ut laget i halvtid. Det förklarade Lagerbäck efteråt att så inte alls var fallet. Då tror jag laget automatiskt spelade med inställningen att ”det löser sig”. Det gjorde det. Men de hade behövt vinna med mer. Laget tror jag inte det var fel på. Dock hade jag gärna sett Wilhelmsson i en sådan match. Sverige hade inte särskilt mycket fart på mittfältet och sedan hade Lagerbäck kunnat formera om laget till det offensivare lite tidigare, men grunduppställningen var tillräckligt bra för att vinna med fler mål.

Mattias:
I media går det mycket snack om att Lagerbäck är inne på sista versen och att det är dags för en ny, håller du med om detta?

Robin:
Delvis. Jag tycker Lagerbäck har gjort det fantastiskt bra, tagit det lilla fotbollsland som Sverige ändå är, till mästerskap efter mästerskap. Men i just matcher likt den igår, mot ett lag som Malta, så måste man kunna föra spelet på ett bättre sätt än Sverige gjorde. Höja bolltempot, gå med flera spelare i anfallen osv. Det var samma sak mot Trinidad & Tobago VM 2006. 0-0, Lagerbäck var nöjd. Hade vi vunnit den matchen hade vi kanske sluppit Tyskland i Åttondelsfinalen. Det är sådana matcher Sverige måste vinna. Därför tror jag Lagerbäck ska vara kvar, men få in en mer offensivt tänkande person vid sin sida, som kan coacha laget offensivt på ett annat vis, men ändå behålla Lagerbäck. Lagerbäck/Backe, Lagerbäck/Svennis eller liknande.

Mattias:
Vem ser du som ersättare till Lagerbäck?

Robin:
Som jag sade så tycker jag han ska vara kvar men att han behöver en offensivare mentalitet vid sin sida. Men om Lagerbäck tvingas eller väljer att gå så skulle jag tycka det var mycket intressant med Glenn Strömberg. Det kommer nog dock inte ske (ännu). Därför svarar jag Hasse Backe som har ett internationellt tänkande men som ändå är skolad i Sverige och har ”en-för-alla, alla-för-en”-mentaliteten i sig.

Mattias:
Vad måste Sverige göra för att slå Danmark?

Robin:
Börja avvaktande och försöka slå om på kontringar, för att sedan växa in i matchen. Danmark kommer troligen anfalla friskt och storma fram första halvtimmen med publiken i ryggen. Klarar Sverige att hålla tätt där så kan man ta över i andra halvlek. Ibrahimovic måste ha en bra dag och vi måste vara noggranna på offensiva fasta situationer. Det är våra två starkaste vapen på Parken.

Mattias:
Bendtner ses som ett vapen att knäcka Sverige håller du med om detta?

Robin:
Han har bra form nu. Men jag tror att hans spelstil passar bättre mot just lag som Albanien, Ungern och Malta där han möter en del kortare och mindre spelare. Mot Sverige finns chansen att han neutraliseras av Mellberg/Majstorovic. Jag tror andra danskar blir tvungna att kliva fram. Vi ska även komma ihåg att Sverige faktiskt är bättre än Danmark. Bättre spetsspelare och bättre backlinje. Problemet med matchen på Parken är dock att Danmark har självförtroendet av att leda gruppen samt efter vinsten på Råsunda. Sedan givetvis att man har hemmaplan.

Mattias:
Sista frågan; om nu Sverige kvalificerar sig till VM, hur bra chanser har de då att gå långt? Sverige betraktas inte som ett slutspelslag?

Robin:
Jag tror Sveriges styrka genom åren har varit att man fungerat bra som lag och spelat för varandra. Jag tror egentligen Sverige blir bättre ju färre stjärnspelare man har. Kan låta lite lustigt men jag tror gruppen blir mer sammansvetsad då och flera måste kliva fram och gör ofta det. Får Sverige till ett bra, stabilt zon-försvar och kan toppa det med Ibrahimovic finess, Elmanders löpstyrka och Källströms skott, så tror jag Sverige kan ta sig förbi gruppen. Vi måste vara effektiva och ta vara på de få målchanser Sverige kommer få under 3 gruppspelsmatcher. Sedan vet vi alla vad VM innebär. Svenskar kommer åka dit och allt kommer bli en fest. Jag tror Sverige kan komma långt.

Mattias:
Jag avslutar här med intervjun, tack för din medverkan.

Robin:
Tack så mycket.

Lagerbäck

/Mattias Sörensson och Robin Engberg.
Mattias.sorensson@fotbollsoraklet.se
Robin13.2@telia.com

Fotbollsoraklet.se

Leave a Comment