Inför La Liga med Johanna Frändén.

Vi går alla i väntans tider inför spanska ligastarten.
Vi pratar hemma, vi snackar med våra vänner, vi spelar Clasicos på FIFA och vi tuggar i oss information om övergångar och skador, vi kollar på meningslösa uppvisningsturneringar och vi väntar ännu lite till.
Men nu närmar vi oss.
Fotbollsoraklet bestämde sig att ta ett snack med Sportbladets Johanna Frändén som sedan två år tillbaka är bosatt i Barcelona där hon punktmarkerar spanska ligan för Sveriges största tidning.

Hej Johanna, Hur är läget?

– Läget är bra, jag har haft en lång och skön semester där jag tillbringat tre veckor i Berlin, mitt nya ”Berra”, och pluggat lite nybörjartyska.
Men nu är jag på väg tillbaka till Barcelona veckan som kommer för att starta upp en ny säsong.

Hur går snacket i spansk media inför årets säsongstart i La Liga?

– Efter supercupfinalen har ju allt handlat om bråken mellan Barça och Real och vem som petat vem i ögat, ungefär. Det känns som att vi tar vid där vi avslutade den stormiga Clásico-våren och det är tråkigt, eftersom de här två matcherna förra veckan bjöd på kanonfotboll och skvallrade om att Real nog kan ställa till det för Barcelona i år. Experterna verkar tycka ungefär det också, men i Spanien är ju medieklimatet som det är; skriver du för en katalansk tidning tror du på Barcelona och jobbar du för Madrid-media tror du på Real.

”200 spelare som inte får ut sin lön..”

Vidare undrar vi såklart hur man ser på spelarstrejken som nu stoppade den första omgången av ligan?

– De flesta tycker nog att spelarna gör rätt, man måste komma ihåg att det är över 200 spelare i de olika ligorna som inte får ut sin lön i tid, eller får ut den alls. Däremot vill folk så klart att det ska dra i gång nu i helgen, vilket också ser ut att bli fallet.

Málaga gör ju som bekant en storsatsning med sin nya stenrika ägare; Sheik Abdullah Bin Nassar Al-Thani.  Hur ser du på Malagas lagbygge inför året?

– Málaga började ju att bygga redan förra säsongen, med flera fina vintervärvningar och långsamt började de röra sig uppåt i tabellen. De kommer inte kunna utmana de två stora i år, inte ens i närheten, men de kommer säkert kunna slå sig in på topp fem vad det lider.

Johanna har ofta i sin mycket uppskattade blogg Hola Barcelona gett oss läsare unika inblickar i det dagliga livet som sportjournalist. Ett jobb som inte alltför sällan medför otaliga timmars väntan i mixade zoner på att få några sekunder med  spelare eller tränare.
Vi frågar vilka klubbar som tar bäst hand om de journalister som arbetar runt klubbarna.

– Många småklubbar, som Villarreal, är rätt lätta att ha att göra med, eftersom de gillar den publicitet de kan få i utlandet.
Barcelona är, för sin storlek, en bra klubb att följa även om det blivit aningen svårare under mina två år där. Jag har, med idogt tjatande visst, fått loss intervjuer med i princip alla de stora spelarna, utom Leo Messi, som är en historia helt för sig. Real Madrids pressavdelning är proffsig, men spelarna väldigt otillgängliga, vilket innebär att det i princip är omöjligt att få loss intervjuer där.

”Zlatan var ju Zlatan.”

Vi som följer din blogg vet att det där finns en förkärlek till Andres Iniestas person, vilka andra spelare är trevligast att möta?
Och otrevligast?

Andrés Iniesta är kul att följa så klart, liksom de flesta i Barcelona är han lätt att ha att göra med. Om man bara ser det fotbollsmässigt tycker jag att Mesut Özils första säsong i Real Madrid varit fascinerande. Han är på väg att bli precis hur bra som helst. Det är få spelare som är riktigt otrevliga, men Thierry Henry tillhör väl den divigare typen. Det var inga journalister som grät när han försvann från Barça. Och Zlatan var ju Zlatan.

Vidare utvecklar Johanna sina tankar kring årets nyförvärv till La Liga:

– För Barcelonas självbild var det viktigt att få hem Cesc, även om mittfältet inte direkt är en lagdel där de har behov av förstärkning. Toulalan i Málaga blir kul att se också, samt Coentrão i Real Madrid.

Johanna, José Mourinho väcker ju reaktioner, på alla sätt.
Nu senast kindnypet på Vilanova.
Vad anser du om José? Och är han rätt man för Madrid?

Mourinho har klivit över den berömda gränsen fler gånger i Real Madrid än någon annan klubb han varit i. Det förtar ju inte hans storhet som tränare, men om han tidigare tänkt att hans utspel tar fokus från hans spelare, så tror jag att det blivit för mycket av den varan på slutet. Säsongen som kommer får utvisa om han är rätt man för Madrid, jag tycker absolut att han passar in i en grandios klubb, men man får inte glömma att Real är ett ”señor equipo”, ett gentlemannalag, som är vana att ta sina segrar på planen och inte i smutsiga bråk med motståndarna. Här måste Mourinho hitta en balans, annars kommer folk inte vilja ha kvar honom. Många vita supportrar är skeptiska till honom efter alla stormar, men en bra start på ligan och det kommer vara glömt snart.

Kennedy Bakircioglüs Racing Santander brottas ju som bekant med enorma ekonomiska bekymmer, dock väljer han att stanna kvar i klubben även denna säsong.
Hur klarar sig Racing i år?

De gånger jag pratat med Kennedy har han sagt att han trivs otroligt bra i La Liga och att fotbollen passar honom väldigt bra, så jag tycker att han gör rätt att bli kvar i landet. Racing får det tufft i år, inget snack om saken, och jag är väldigt osäker på om de lyckas hålla sig kvar.

Karim Benzema verkar ju onekligen ha vaknat till liv och det med besked.
Hur bra kan han bli?

– Han kan bli hur bra som helst. Nästan. I år ser han ut att ha tappat några kilo, men kompenserat med nytt självförtroende. Jag ser honom som Real Madrids förstestriker i år och jag tror att jag har Mourinho på min sida.

Och väl inne på spåret, Vem tar hem skytteligan i år?

– Cristiano Ronaldo tog hem den förra säsongen, så då är det väl Leo Messis tur i år? Men Benzema är så klart en het utmanare. Liksom David Villa om han slutar pricka stolpen och ribban så mycket.

Vilken spelare håller du som viktigast för sin klubb?

Cristiano Ronaldo för Real Madrid. Han räddade kvar laget i titelracet flera gånger förra säsongen och nickade dessutom cuptiteln till Madrid i Valencia. Han kan bära ett lag helt på egna axlar och viker sällan ner sig i stora matcher. 

Tränare?

-På tränarsidan vill jag ju säga Marcelo Bielsa i Athletic Bilbao, men det är ju dessvärre lite tidigt. Både Mourinho och Pep är ju ovärderliga för sina lag, men på helt skilda sätt. Guard iola har jag aldrig hört någon säga ett ont ord om från de egna supporterleden. Mourinho är ju mycket mer kontroversiell.

”…tendens att locka fram både det finaste och fulaste”

Förra år
et fick vi en Clasico-överdos som havererade totalt med allt stök i och kring matcherna.
Även detta år började med två Clasicos, dock mellan två lag som verkar stå närmare varandra fotbollsmässigt.
Hur ser du på saken, har vi vattnat ut hypen kring denna Clasico eller är det fortfarande lika intressant?

– Nej, det kan man inte säga att vi har, med tanke på den enorma uppståndelse som råder varje gång lagen möts. Däremot är jag ganska glad att de inte ska spela mot varandra förrän i december igen. De här matcherna har ju en tendens att locka fram både det finaste och fulaste av spansk fotboll och jag är mer än mätt på bråken klubbarna emellan. Vi var många journalister i Spanien som hade rejält med dålig smak i munnen efter vårens bataljer, även om några av matcherna, såsom cupfinalen i Valencia, var magisk.

”Borde vara Real Madrids tur men…

Och så oundvikligt, vilka vinner La Liga i år?

– Ser man till normala cykler så borde det vara Real Madrids tur. Men ser man till Barcelonas försäsongsmatcher och hur lätt de kör över ett lag som Napoli på hemmaplan så måste jag nog säga att det blir Barça. Igen.

Johanna Frändén. Foto: SVT

Tack Johanna för din medverkan.

1 Comment

  1. Lar

    Jag hade nog gjort dig gravid Johanna:)

Leave a Comment