Mexiko vann, Tjeckien kryssade bort sig och Argentina sjönk djupare

Argentina-BrazilLördagens VM-kval bjöd på en riklig mängd viktiga matcher från alla världens hörn. I Nordamerika tog Mexiko en nödvändig seger, längre söderut fortsatte Argentinas kräftgång att nå nya höjder samtidigt som Brasilien säkrade VM-platsen och i Europa spelade Tjeckien sig än längre från VM med ett kryss.

När nu VM-kvalet är inne i sitt slutskede är varje match avgörande för många länder, en situation Argentina var utsatt för under gårdagsnatten då man spelade ödesmatch hemma mot Brasilien. Den pressade argentinske förbundskaptenen Maradona har haft det hett om öronen den senaste tiden då Argentina radat upp förluster och före gårdagens match endast låg två poäng före Ecuador på kvalplats.
   Matchen blev dock inte den vändpunkt han och Argentina hade hoppats på, istället tvingades han bevittna hur Brasilien kunde säkra sin VM-biljett i och med en 3-1 seger efter ett mål av Luisão och två av Luis Fabiano. Tack vare att Ecuador dock föll borta mot Colombia behåller ändå Argentina den sista direktplatsen till VM med två poäng tillgodo och tre matcher kvar.
   I det nordamerikanska kvalspelet tog Mexiko en ytterst välbehövlig 3-0 seger borta mot Costa Rica, vilket innebär att Mexiko nu tar klivet upp före Costa Rica på VM-plats. Samtidigt vann USA hemma mot El Salvador med 2-1 och Honduras tog ännu ett steg närmare VM med att besegra Trinidad med 4-1. När det nu återstår 3 matcher av det nordamerikanska kvalet har Honduras och USA 13 poäng vardera men skuggas av Mexiko och Costa Rica på 12 poäng. De tre bästa länderna går till VM och gruppfyran får spela playoff.
   I Europa ser det mörkt ut för Tjeckien i grupp 3. Efter att man spelat 2-2 borta mot gruppettan Slovakien ligger man nu hela 5 poäng efter Nordirland som har andraplatsen i gruppen, en plats som innebär playoffspel. Det hela ser för tillfället mycket tungt ut för tjeckerna som förutom Nordirland har Polen och Slovenien att strida mot i kampen om andraplatsen, länder som ligger två poäng före Tjeckien. Något som dock kan tända ett hopp är att Tjeckien har 3 matcher kvar att spela medan Nordirland å sin sida endast har 2. Dessutom möts de båda i Prag i sista omgången, en match som kan bli helt avgörande för de båda ländernas VM-öden.

/Hannes Feldin

Leave a Comment