Min version av FC Barcelona

Efter att än en gång blivit besviken på FC Barcelonas spel, tänkte jag här redogöra vad jag anser är deras största problem.

Ett lag som har 75% i bollinnehav och inte lyckas vinna matchen, har ett stort problem. När man skapar nio klara målchanser och ingen av dem resulterar i mål, måste man börja oroa sig. Barca hade bollen i 67 minuter till skillnad från Racings 23, ett så pass stort övertag som bara måste visa sig i slutresultatet. Om detta inte sker måste man analysera problemet för att sedan försöka åtgärda det.   

 

Barcelonas mittfält har i dagsläget inget djup i sitt spel, det ständiga sidledspassandet måste ersättas av ett mer vertikalt spel, fler passningar måste slås på yta istället för på fötter, mindre kladd på bollen samt ett högre bolltempo. Guardiola måste vara tydlig att förmedla den spelidé han tror på till spelarna. Som sagt det räcker inte med att ha ett stort bollinnehav om man inte kan dra nytta av det. Mindre roterande av spelare kan nog också vara bra, så att dem ordinarie spelarna får chansen att visa vad dem går för. Tryggheten är viktig för att bringa framgång.  

 

Frihet under ansvar. Okej att Guardiola sätter laget före individualisterna, men det kan vara ett misstag att låsa samtliga spelarnas kreativitet i förmån för den taktiska och defensiva uppgiften. För unga spelare som Pedrito och Busquets kan det vara bra då dem behöver tydliga ramar om hur dem ska röra sig på plan. Men en lirare som Messi måste få friheten att göra det han är bäst på, anfalla. Spelare med det lilla extra måste få ha den friheten för att försöka slå sin motståndare eller göra saker som inte ritas upp på taktiktavlan och på så sätt kan få motståndarlagen på fall. Detta betyder inte att Messi får göra precis som han vill, men man ska ha klart för sig att argentinaren är en av dem få spelare i Barcas trupp som själv kan avgöra en match.

 

En spelare som blivit hämmad av fenomenet som jag beskriver ovan, är nyförvärvet från Sevilla, Dani Alves. Barca betalade inte 30 miljoner Euro för en vanlig högerback, utan man pungade ut pengarna för en spelare som förväntas vara lika dominant och offensivglad som han var i Sevilla. Visst, i ett storlag måste man vara mer taktiskt disciplinerad, men att kväva brassens offensivlusta och kreativitet kommer att skada mer än att gagna laget. Dani Alves är en världsspelare som bör ha frihet under ansvar.

Guardiola våga släpp loss lirarna i Barcelona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment