Mina tankar om Afrikanska mästerskapen

Jag tänkte bara dela med mig om mina tankar om afrikanska mästerskapen.

Personligen så tyckte jag att afrikanska mästerskapen var något att se fram emot, i alla fall innan mästerskapet började. Nu har jag lite delade tankar om det hela. Tycker att det är dålig stil utav spelare som Mido, Zaki och Muntari för att nämna några att inte ställa upp för sitt land. Personligen tycker jag att det är en ära att spela för sitt land, oavsett om man gillar tränaren eller inte. Sen är det klart att det inte går att spela om tränaren tänker på ett sett och du den raka motsatsen. Men att inte ställa upp bara för att man inte vill eller liknande tycker jag är väldigt dåligt. Sen tycker jag att planerna har varit väldigt konstiga, även om de kanske inte har samma förutsättningar som i Europa så borde det ändå gå att fixa planer som inte är dränkta i sand. Det ändrar spelet väldigt mycket och ökar skaderisken då det är lättare att fastna med foten i sanden och på så sett vrida till knät.

Sen vet jag inte om jag ska börja skriva om de som håller i pipan. Domarna har varit under all kritik. Jag förstår inte att det finns så dåliga domare och linjedomare på denna nivån. Flera beslut har tagits av linjedomaren om offside och liknande där det har varit solklar onside. Det färskaste exemplet är ju självklart Elfenbenskusten och Kamerun som fick beslut emot sig som på ett eller annat sett skickade dem ur turneringen. Elfenbenskusten fick ett mål bortdömt för offside som inte var offside, målet godkändes inte och Elfenbenskusten åker därför ur Afrikanska mästerskapen. Idag fick Egypten sitt 3-1 mål godkänt när bollen inte alls var inne. Och det är klart att ett sånt här beslut lite slår undan benen på en som spelare då man börjar lägga fokus på domaren istället för spelet. Nä skärpning på den fronten. Tur att det är FIFA som fixar domarna till VM annars hade det nog kunnat spåra ur i varje match.

Sen är det klart att turneringen inte fick den start som den behövde, jag talar givetvis om Togo och deras tragedi. Men jag tycker dock inte att Angola som turneringsvärd ska få skit för detta, jag tror inte att de fanns något de kunde göra åt saken då jag tror att ingen visste om detta. Däremot så har jag fattat det som att de blev beskjutna när de var vid gränsen eller något liknande. Där det fanns vakter i närheten, rätta mig om jag har fel men jag har fått den uppfattningen att de inte var ensamma när de blev beskjutna. Nu kanske det är jag som är lite fördomsfull men de känns som om att vakterna där nere går runt med vapen hela tiden. Kanske kunde de ha öppnat eld mot angriparna? Men som sagt så är jag inte säker på detta.

Jag tycker inte att detta mästerskap har övertygat på något sett och jag känner mig lite orolig inför VM. Detta var ju Afrikas tillfälle att visa att man kan anordna ett stort mästerskap, att man kan garantera säkerheten hos spelare och supportrar. Detta har man i mina ögon inte klarat av och tänk er då i Sydafrika, där brottsligheten är större, det kommer flera miljoner människor dit. Kan man ordna allt som måste ordnas? Boende, transport till och från arenorna, kan man ha ett bra system som fungerar så att allt fungerar smidigt och flyter på? Jag är fortfarande osäker och för första gången så kan det kännas lite skönt att följa VM i soffan istället för på plats. Visserligen återstår det ca 5 månader tills VM drar igång, men ja hoppas verkligen att de är förberedda och vet vad det är de ger sig in på.

1 Comment

  1. johan

    Fantastiskt inlägg!

Leave a Comment