"Money for nothing"

Det är en minst sagt svajig säsong som ligger bakom såväl Manchester City som framförallt Chelsea. Det är ju inga statshemligheter att detta är två av de klubbar i världen som pumpat in absolut mest pengar i sina verksamheter. Nu ser det ut som att säsongen kan sluta med ett riktigt Dire Straits-fiasko; ”Money for Nothing”.

Det är med helt olika ingångsvärden som de båda giganterna Manchester City och Chelsea tar sig an kvällens heta drabbning. Chelsea har kämpat i motvind under nästan hela säsongen. Dels har man haft en tränare som aldrig riktigt kunde ingjuta vare sig respekt eller en tro på spelidén han kom med och dels har de som fortfarande ska vara navet och hjärtat i Chelseaspelet, nämligen John Terry och Frank Lampard, genomgått tunga perioder på olika sätt. Lägger man därtill ”det vandrande halvmiljardsfiaskot” Fernando Torres så får man ihop en ganska vattnig soppa. Hur piffar man då på bästa sätt till en vattnig soppa från Chelsea? Jo, med en serbisk kanontoffla i en stekhet förlängning mot likaledes stekheta napolitanare. Det går nog inte i ord beskriva den lättnad som gick genom alla som ett eller annat sätt är involverade i Chelsea när Branislav Ivanovic krutade in det avgörande målet mot Napoli i Champions League-åttondelen. Plötsligt levde drömmen, Roman Abramovitj dröm, John Terry och Frank Lampards dröm. Att en gång stå som slutsegrare i den största av turneringar, Champions League. Man har den tuffaste av lottningar i Barcelona. Men man har en gås oplockad med dem sedan den diaboliskt spännande semifinalen för ett par år sedan. Slipper man bara en norsk domare så är man säkert nöjda..

I ligaspelet har man inte funnit den genomgjutna laginsatsen som man hade mot Napoli. Många enkla chanser och därmed poäng har missats genom säsongen och nu står man, i alla fall poängmässigt, en bra bit ifrån var man skulle vilja vara. När det gäller tabellplaceringen så är man emellertid fortfarande i allra högsta grad med om kampen om platserna tre och fyra, vilka betyder direktkvalificering samt slutkval till Champions League. Man har tre poäng upp till Arsenal och fyra till Tottenham och kan man knipa minst en poäng mot Manchester City i dagens match så skaffar man sig inte minst ett ypperligt självförtroende inför slutrundorna.

Roberto Mancini har med sitt Manchester City mer eller mindre gått den omvända vägen. Man började säsongen sinnessjukt starkt och var som en stor himmelsblå maskin som dundrade fram över de brittiska öarna. Man inledde säsongen med 12 vinster på de första 14 matcherna innan just Chelsea tryckte dit den första förlusten för Mancinis mannar. I en av säsongen starkare insatser så vände Chelsea på det underläge man hamnat i sedan Balotelli nätat i matchinledningen. Raul Meirelles och Frank Lampard kunde med varsitt mål vända på steken och se till att City fick vända hemåt tomhänta. Efter den matchen har City haft klara problem med bortaspelet då man har tre förluster på sex matcher, och detta mot ett inte alltför skräckinjagande motståndare. Under denna tid har den andra kolossen från Manchester börjat röra på sig och sakta glidit om. Fergusons röda mannar står idag som serieledare fyra poäng före City, vilket verkligen ger en bild av hur viktig dagens drabbning är för Mancini. För om man lägger till uttåget, först ur Champions League och de senaste veckornas allt annat än imponerande insats mot Sporting Lissabon i Europa League, så inser man att den välkammade och välklädde ”Svennislärjungen” från Ancona börjar bli ganska pressad

Vad har de bägge lagen då för status i sina trupper? Chelsea kommer att sakna skadade John Terry, den hårt kritiserade och omtalade mittbacken, som mot Napoli gjorde en av sina bästa och mest inspirerade insatser på mången god dag. I övrigt kan noteras att Frank Lampard återigen känner luft under vingarna efter att ha fått testa dem alltför sällan under André Villas Boas. Mata är som vanligt en nyckelpjäs i dagens Chelsea medan det återstår att se vad Torres mål mot Leicester i Fa-cupen betyder för honom själv och för laget.

När det gäller Manchester City så handlar mycket om huruvida den gigantiske Vincent Kompany är spelklar. I undertecknads ögon så är han ligans klart bästa mittback och det vore om inte förödande så i alla fall högst olyckligt om han inte kan spela, kanske framförallt eftersom hans parhäst Joleon Lescott är satt ur spel. Ett ”ess” i rockärmen har Mancini i den återbördade Carlos Tevez. Efter att ha varit frånvarande i ett halvår har argentinaren nu tagits till nåder och Mancini själv har rapporterat att han verkar se bra ut på träningarna.

Om man skulle drista sig till att spekulera i troliga startelvor skulle det kunna se ut så här:

Manchester City: Hart-Richards,Kompany,Touré,Clichy-Barry,Y.Touré-Milner,Aguero,Silva-Balotelli

Chelsea: Cech-Ivanovic,Cahill,Luiz,Cole-Ramires,Lampard,Meirelles-Mata,Drogba,Sturridge

Hur det går? Jag skulle tro att det kommer att börja ganska tillknäppt då inget av lagen riktigt har råd att förlora. Efter paus tror jag dock att spelet kommer att lätta och att lagen gör varsitt mål av exempelvis Juan Mata och Mario Balotelli.

 1-1 tror jag dock är ett resultat som ingen kommer att vara nöjd med, då ledning och fans och spelarna själva säkerligen har andra målbilder. För låt säga att Manchester City slutar tvåa i ligan och att Chelsea slutar femma samtidigt som de åker ur både Champions League och FA-cupen. Då säger jag som Mark Knopfler gjorde på det glada 80-talet, ”Money for Nothing”

Leave a Comment