Mourinho är perfekt för Reals storbygge.

Knappt hade vi hunnit hämta oss efter att ha sett Jose Mourinho få lyfta Champions League pokalen efter ha lett Inter till titeln som man velat ha så länge men aldrig verkade få.
Fansen firade på läktaren, spelarna dansade i omklädningsrummet och vad gjorde ”The special one”?
Jo han lämnade firandet för att gå vidare till nästa steg i karriären som tränare i Real Madrid.
För vilken annan tränare som helst hade det här beteendet setts som udda och märkligt. Men Jose Mourinho är ingen vanlig tränare. Han är mannen som ledde Porto till Champions League titeln 2003, han är mannen som lyckades använda Roman Abramovitj pengar på bästa möjliga sätt, han är mannen som nu vunnit sju titlar på bara sex år, han är en vinnare och framförallt är han ”The special one”. Folk skrattade när han på sin första presskonferens som tränare i Chelsea sa att han ansåg sig vara special eftersom han lett en klubb som Porto till en Champions League titel. Nu kan vi bara konstatera en sak Mourinho var den som hade rätt. Det är svårt att argumentera mot en tränare med Mourinhos meriter. Det finns de som hävdar att Mourinho är ett skämt och att han bara är självupptagen. Men det känns knappast seriöst att utifrån det avfärda Mourinho som en briljant tränare. Jag tror att många har stört sig på att Mourinho hela tiden går in med ett sånt självförtroende som han gör på varje presskonferens. Mourinho är också en tränare som inte accepterar att man behandlar honom orättvist vilket han visat vid ett par tillfällen under karriären.

Just därför tror jag inte att Real Madrid kan få en bättre tränare. Mourinho har alla förmågor som Real behöver för att lyckas.
Jag blir inte förvånad om Mourinho redan nästa år vinner minst en titel för spanjorerna. Framförallt har Mourinho en förmåga att få ett lag med världsstjärnor att dra åt samma håll en förmåga som han framförallt visade i Chelsea.
Det Mourinho gör för att få alla stjärnor att dra åt samma håll är hans förmåga att sprida det stora starka självförtroende som finns i honom själv ut till spelarna. Frank Lampard berättar i sin biografi om hur Mourinho i början då han kom till Chelsea tog Lampard in till sitt kontor och sa.
”Du är världens bäste spelare.” Lampard blev förvånad och började undra vad det var frågan om men tackade för komplimangen.
”Låt mig förklara. För ett år sedan var Deco en fantastisk fotbollsspelare men nu kan han bli utsedd till Årets Fotbollsspelare i Europa. Varför tror du det är så? Jag ska tala om det för dig. För ett år sedan var han samma spelare men nu har han vunnit Champions League och portugisiska ligan med Porto och han har bevisat att han är en av de bästa.” Mourinho fortsatte att förklara för Lampard att han var lika bra som Zidane, Viera och Deco och att allt han behövde göra för att bevisa det var att vinna titlar med Chelsea. Samma säsong skulle samme Lampard göra målet som innebar att Chelsea vann ligan.
Jag tror att det är få tränare som på det här sättet kan höja ett lag till en helt ny nivå. Mourinho är en vinnare med självförtroende och utifrån det har han byggt den framgång han haft genom karriären.
Mourinho har också en förmåga att kunna använda sig själv som sköld framför laget för att spelarna ska kunna få det lugn och ro de behöver. Mycket är nog att Mourinho älskar att synas i media men han har lärt sig att använda det här och dra nytta av. Ett exempel på det här är hur Mourinho alltid inför stora matcher på bortaplan går ut fem minuter före spelarna och låter motståndar-fansen få skrika av sig på honom när spelarna kommer in på planen blir inte trycket lika starkt eftersom motståndar-fansen redan ståt och skrikit på Mourinho och därför inte orkar hålla trycket uppe lika starkt när spelarna kommer in. Egoistisk vilja att stå i centrum skulle kanske kritikerna säga jag säger briljant.
Jag tror att det är just dem här två bitarna samt en enastående taktisk förmåga och även en vilja att vinna varenda match.
Jag tror inte att Mourinho kommer tolerera att Real går in i spanska cupen som de gjort de två senaste åren. Jose Mourinho är precis vad Real Madrid behöver en kylig taktiker med världens högsta självförtroende, en enastående förmåga att bilda ett lag av stjärnor, en kunskap om hur man hanterar media som är närmast mästerlik kort sagt en ”The special one”.
Det viktigaste nu är att Real ger Mourinho den tid som behövs för att bygga laget och att man har förståelse för att ett fotbollslag inte byggs på en kafferast.
Det ska bli spännande att få följa Mournho i Real.

Leave a Comment