Mourinho kommer aldrig förstå Gerrard

I en exklusiv intervju med engelska Mirror sa Real Madrid tränaren Jose Mourinho att han ansåg att Steven Gerrard var i fel klubb.
Han ansåg att Gerrard aldrig skulle vinna några större titlar i Liverpool.
Jag sitter och läser citaten rad efter rad och tänker sedan:
Mourinho och Gerrard två stora fotbollsikoner i två helt skilda världar.

Jose Mourinho säger att han beundrar Gerrard men att han inte kan förstå Liverpoolkaptenens beslut att stanna i klubben. Jag kan förstå varför Jose Mourinho inte förstår Gerrards beslut för jag tror att hur mycket Jose Mourinho än försöker kommer han aldrig förstå Gerrard.
Mourinho säger att han beundrar Gerrard som ledare men frågan är om han någonsin kommer att förstå varför spelaren är en så stor ledare?
För här handlar det om passion för en klubb spelaren lärt sig älska i samma stund han lärt sig gå. Det handlar om en vilja att alltid göra allt för den klubb han älskar så högt. Steven Gerrard har varit med i motgång och medgång i Liverpool. Han har gråtit glädje tårar i Istanbul när klubben vunnit Champions League och har begravt huvudet i sorg när klubben misslyckats som förra säsongen.

 En normad och en fanbärare

I Mourinhos värld finns det bara ett syfte med fotbollen det går ut på att vinna titlar. Frank Lampard berättar i sin biografi ”Totally Frank” hur Jose Mourinho vid sin ankomst till Chelsea pratade om att det enda som skilde en bra spelare från en världsspelare var att en världsspelare vunnit titlar. Mourinho har en stor poäng i sitt resonemang men vad Mourinho inte inser är att alla inte sätter just titlarna främst. Jag är bered att hävda att Steven Gerrard tillhör den gruppen. Visst tycker Stevie G att det vore roligt att vinna en ligatitel och man måste komma ihåg att det har varit nära flera gånger att han lämnat Liverpool av just den anledningen men varje gång har det kommit något som hållit honom tillbaka. För hur mycket Gerrard än skulle vilja vinna titlar tror jag att han varje gång kommit fram till svaret: ”Men inte om det innebär att jag aldrig mer får dra på mig Liverpool tröjan”. Gerrard vill vinna ligan men han vill göra det för Liverpool eller inte alls.
Det är just det här som Mourinho aldrig kommer förstå. För när det kommer till fotboll är Mourinho och Gerrard två stora förebilder och auktoriteter. Men dem är det för olika syn på fotboll. Mourinho representerar dem titeljagandes skara som alltid söker nya utmaningar och nya titlar att vinna. Han är kaxig nästintill arogant och vill alltid vinna till varje pris. Mourinho bryr sig inte om det står Chelsea, Inter eller Real Madrid på pokalen han håller i bara det står mästare före lagets namn. Mourinho är helt enkelt dem titeljagande normadernas man.
Steven Gerrard representerar en helt annan skola som just nu verkar hålla på att dö ut. Steven Gerrard representerar fanbärarna som startar sin karriär i klubben dem älskar och aldrig lämnar den sedan. En fanbärare räknar aldrig titlar han har redan vunnit den största den största av dem alla för honom själv en plats i startelvan i klubben han alltid älskat och klubbens supportrars kärlek. De supportrar han en gång varit en del av.
Jag läste Gerrards biografi för ett par sommarar sedan och jag fascinerades starkt av den passion och kärlek han beskrev att han kände till Liverpool.
Inte förvånande inleder han sitt första kapitel med orden:
”Skär upp mina vener och jag kommer att blöda Liverpool rött”.
Att det här är något Jose Mourinho har svårt att förstå tycker jag han har visat för visst förstod han att spelare som John Terry och Frank Lampard var viktiga för Chelsea och att Inter behövde sin El Capitano (Javier Zaneti) men sedan portugisen nu kommit till Real Madrid har både trotjänaren Guti och killen som är klubbens stora fanbärare Raul lämnat klubben för nya klubbar.

”Gerrard vill vinna ligatitlar men han vill göra det för Liverpool eller inte alls.”

Jose Mourinho är och förblir en mästerlik tränare med den statestik han har så är man väldigt partisk om man säger något annat. Man får tycka vad man vill om Mourinho och han sätt att vara på men killen har en poäng när han pratar om sig själv som ”The special one”. Han har lyckats överträffat i stort sett all förväntningar i samtliga klubbar han varit i. Först tog Port till en Champions League titel, sedan gjorde han Chelsea till en stark maktfaktor i Premier League och slutligen tog han förra säsongen en trippel med Inter. Men en sak är säker personligen kommer jag alltid att hylla Steven Gerrard otroligt mycket högre än Mourinho.
Män som Mourinho finner vi intressanta vi kan skriva spaltmeter om honom just för att han är så kaxig samtidigt som han alltid lyckas med det han säger att han ska göra. Jag törs lova att om Jose Mourinho sa att han skulle flyga upp till månen så skulle vi först skratta för att sedan få se Mourinho göra just det. Det är sånt man älskar som skribent. Män som skapar rubriker, som alltid har någon kritisk kommentar om andra och som alltid säger vad han tycker, som man vet kommer vinna titlar och sätta nya rekord.
Men det är män som Steven Gerrard som vi verkligen älskar som fotbollsälskare. Det spelar egentligen ingen roll om vi håller på Liverpool och älskar Gerrard, håller på Chelsea och älskar Terry och Lampard, håller på Roma och älskar Totti, håller på Inter och dyrkar Zanetti eller anser att Real Madrid är bäst och gråter över att Raul lämnat klubben men finner tröst i att Caillas är kvar. Men en sak är jag klar över det är dem här fanbärarna vi bör sätta värde på och som vi också gör. För det är de spelarna som är lagets pumpande hjärta och utan det kommer man aldrig att kunna lyckas som lag.

Leave a Comment