Newcastle – Aston Villa

I torsdags landade de båda senegaleserna Demba Ba och Papiss Cisse efter Afrikanska Mästerskapen. Båda fanns med från start när Newcastle tog emot Aston Villa hemma på Sports Direct Arena. Givetvis blev det en drömdebut för Shearers arvtagare (?).

Men vi börjar från början. Lagen ställde upp med ganska väntade elvor. Newcastle gjorde två ändringar sen matchen mot Blackburn där Ba och Perch ersatte Ameobi och Ben Arfa. Alan Pardew valde alltså till en början att bänka nyförvärvet Cisse.
Aston Villa ställde upp med i princip samma lag som senast mot QPR. Man hade hela tre spelare i startelvan som tidigare spelat i Newcastle. Charles N’Zogbia var en av dem och det var även han som hade matchens första farlighet när han försökte skruva in en boll precis vid straffområdeslinjen. Tyvärr stack bollen iväg lite väl mycket.
Matchen var annars ganska chansfattig. Aston Villa hade ett ganska bra läge i 27 minuten men Bent fick inte till avslutet riktigt och Krul kunde enkelt rädda.
Två minuter senare var det dock dags för matchens första mål när Demba Ba slog till för 16 gången denna säsong. Ett fantastiskt facit för senegalesen som firade målet med sin nya radarkompis, landsmannen Cisse.
När klockan hade tickat fram till den 47 minuten hade Newcastle en ganska bra chans att gå fram till 2-0. Cisse fick dock inte riktigt till nicken så den smet utanför.
Robbie Keane ville dock annat och fem minuter in på första halvleks stopptid som var sex minuter kunde han kvittera. Den rutinerade anfallaren passade snyggt till N’Zogbia som hittade Keane inne i boxen och han kunde enkelt stöta in 1-1.

I andra halvlek hade Newcastle direkt en riktigt het chans där Guthrie först slog ett inlägg till Ba som nickade. Dunne kunde med nöd och näppe rensa bort bollen innan den gick in i mål. Returen från Cisse resulterade inte heller i något mål och 1-1 stod sig.
Men nyförvärvet från Freiburg ville visa Newcastles fans vad han är bra på. Efter 71 minuter blev drömdebuten ett faktum. Jonas Gutierrez slog ett väldigt tidigt inlägg som hamnade hos fötterna på Cisse som på uppstuds drog till rakt upp i krysset. Ett fantastiskt fotbollsmål som han inte glömmer i första taget.

Sedan var det egentligen bara för Newcastle att spela av matchen. Aston Villa hade dock en riktigt bra chans när Gary Gardner språngnickade. Krul räddade dock och fick tag i bollen innan inbytte Heskey hann fram med en tå. I slutskedet fick Demba Ba lämna planen till stående ovationer och nu har fansen inte bara en, utan två fantastiska anfallare.

Newcastle tog en viktig seger och ligger just nu femma i Premier League. Aston Villa får jobba vidare på en hittils ganska dålig säsong. Laget ligger på en trettonde plats och har just nu åtta poäng ner till nedflyttning.

Foto: Okänd

 

Leave a Comment