Nu dominerar Manchester

Genom alla tider har vi diskuterat frågan om vilken stad som egentligen är fotbollens huvudstad?
Är det London med alla sina lag och den  sköna underhållande fotbollen som Arsenal och Tottenham spelar?
Eller är det Liverpool med klubben med klubben med samma namn som dominerade på från sextiotalet och enda fram till åttiotalets slut och sina sköna Mersysidederbyn mellan Liverpool och Everton?
Efter dagens matcher vet vi dock att fotbollens huvudstad i England idag heter Manchester.

Först spelade Manchester City ut Tottenham i deras egna borg på White Heart Lane med 5-1 och visade att man nu äntligen fått ordning på sitt lag.
Efter en sån match tänkte jag att ”jaha, det här lär vi ingen kunna slå” sedan satte nästa Manchester lag igång och när Howard Web satte pipan i munnen för sista gången i matchen stod det 8-2 på resultattavlan. United besgrade inte Arsenal i den här matchen man förnedrade dem snarare fullständigt. City såg plötsligt ut som ett lag och Edin Dzeko måste varit på orienteringskurs i sommar för från att inte ens kunnat hitta målet med hjälp av gps verkar nu bosniern kunna hitta det i sömnen och United hade äntligen fått lite fart på kanten genom Ashley Young som körde över Arsenal fullständigt. Tittar vi sedan i tabellen ser vi samma tendens då City och United är ensamna om att ha full pott och om vi sedan tittar på målskilnaden blir det ännu mer överlägset. United ligger på plus 10 mål meddans City har nio och detta ska jämföras att det näst bästa är plus fyra alltså fem mål sämre än City och hela sex sämre än United. Man måste vara bra enögd för att inte dra en slutsats av det här. Manchester dominerar England!

Visst är det tidigt att dra de här slutsatserna men när vi ser sådana resultat som vi såg idag så går det knappast att undvika. Om någon sagt till mig City slår Tottenham med 5-1 hade jag frågat i vilken drömvärld personen levde i eller också hade jag frågat när han började hålla på detta City hade personen fortsatt med att påstå United slår Arsenal med 8-2 hade jag trott på fullständig sinnesförvirring. Inte en chans att det där händer hade jag svarat efter att ha skrattat färdigt. Nu är det bara att säga välkommen till verkligheten. En verklighet där City och United leker med två av Londons stoltheter och bara kör över dem som om dem vore små engelska skolpojkar. Hade City vunnit med säg 3-1 och United slagit Arsenal med säg 4-1 då hade jag aldrig dragit de här slutsatserna men när resultaten, även om Arsenal har haft extrem otur med skador och avstängningar och även Tottenham haft roblem med skador, går iväg så lång som dagens resultat då är det bara att buga för Manchesterlagen.

Är Manchester fotbollsstaden nummer 1?

Är Manchester fotbollsstaden nummer 1?

Så varför dominerar då Manchester fotbollen just nu? Jag kan se flera orsaker där en naturligtvis är Citys pengar och Uniteds historia men jag ser mer än det. Om vi börjar med Manchester City ser jag just ett lag och ett välfungerande sådant. Vilket dem inte var förra året. Helt plötsligt har tiden gjort sitt och spelarna har lärt känna varandra och hittar därför varandra på ett sätt som man inte gjort tidigare. Silva, Barry, Toure har äntligen lärt sig hur Dzeko vill ha bollarna och därmed lossnar även målskyttet för honom. Jag tror nyckeln till det spel vi ser i City just nu är att Mancini förutom Aguero och Nasri, som imponerande snabbt passade in ihop med de andra i laget, låtit laget vara som det är. Det är inte lätt att få ett köpe-lag att fungera men tricket är som jag hoppas att Mancini nu sett att ge spelarna tid att lära känna varandra. City har förvandlats från elva individualister som råkade ha samma färg på tröjan och få lön från samma ställe till en enda fungerande enhet.
Om jag sedan blickar mot United ser jag ett lag som äntligen lärt sig utnyttja bollinnehavet och börjat sätta lite fart på bollen och benen.
United förra året spelade riktigt tråkig fotboll, så tråkigt att en vän till mig som är United supporter hävdade att han nästan inte ville att dem skulle vinna ligan då man inte spelade på ett sätt så att man förtjänade det, och det var väldigt mycket tur som gjorde att laget tillslut vann ligan.
Men det United jag såg nu mot Arsenal, och i deras övriga matcher också för övrigt, var så långt ifrån tråkiga som man komma. United har helt plötsligt fått en yttermittfältare i Ashley Young med en fart som det känns som nästan skulle kunna springa ifrån en sportbil på motorväg och med en kreativitet som få spelare kan mäta sig med. Sedan Ashley Young kom till United har han bevisat en sak att han är Englands bäste yttermittfältare. United har inte bara fått fart på kanterna utan det känns också som att man fått fart på bollen och spelet känns mycket mer rakare. Borta är det tråkiga passningsspelet där man aldrig tog några som helst risker och oftast hellre tog den enkla kortpassningen före den lite svårare långpassen som skulle kunna öppnat upp motståndarnas försvar och resultatet av detta blev att man alldeles för ofta blev stillastående som lag och aldrig kom någon vart. Men nu med en ny filosofi och en yttermittfältare som verkligen kan få spelet att lossna när det kört fast så ser vi ett United som verkligen kan köra över motståndarna och inte behöva tråka ut dem.

Det återstår att se om det håller i sig men just idag så är det bara att buga för Manchesters två stoltheter och tacka för den sprudlande underhållningen.

1 Comment

  1. Mycket bra skrivet!! gillar era artiklar

Leave a Comment