Nu måste man göda sin elefant

 I flera år har vi vant oss vid att United, Chelsea, Liverpool och Arsenal haft patent på Champions league platserna.
De fyra elefanterna har många gånger vacklat och varit på väg att tappa platsen i turneringen. Men alla vet hur svårt det är att flytta en elefant.
För att inte tala om en som gör motstånd och kämpar in i det sista för att få stå kvar.

Men när jag nu blickar på Premier League tabellen ser jag något helt nytt. Liverpool elefanten hotas från tre olika håll.
Den håller inte på att fösas bort. Den är redan bort föst.
Samtidigt ser vi en ny elefant föddas i Manchester. En elefant född på Arabiska oljedollar.
Helt plötsligt har England fått fem elefanter men det finns bara fyra Champions League platser.
Det räcker inte med att vara en elefant.
Nu måste man dessutom göda honom för att garantera att han är större.

Det är den tanke som slår mig när jag tittar på engelsk fotboll och jag måste säga att jag gillar det jag ser.
Jag gillar spänningen i det drama som verkar byggas upp. Lägg också till att både Aston Villa och Tottenhem starkt utmanar elefanterna.
De lag som framförallt måste se till att göda sina elefanter är Liverpool och Arsenal.
Liverpool måste få in nya pengar i klubben. För som det ser ut nu är Liverpool en otroligt undernärd elefant som inte rår på dem större. Idag kom lagets tionde förlust när man förlorade mot United och laget verkar nu få fokusera sig på att rädda en plats i Europa League då Champions League platsen verkar allt mer avlägsen.
I veckan gick Torres ut i spansk media och sa att Liverpool måste värva fyra fem spelare av hög klass för att kunna slås om titlar.
Jag håller till viss del med Torres om det här. När Liverpool har ett bra år kan man förvisso utmana om titlar men under ett mellan år som nu är man hopplöst efter. Lite rolig är att man inför säsongen pratade om att man måste minska på antalet oavgjorda matcher. Det har man gjort men tyvärr har man som sagt istället fått tio förluster på halsen.
Vad Liverpool behöver är en ägare som på lång sikt är bered att bygga upp klubben på nytt.
Händer inte det är jag rädd att Liverpool kommer få spendera en hel del tid i Europa League.

Om vi tittar på Arsenal har jag redan hyllat deras fotboll tillräckligt. Men även Arsenal har tappat och man är inte den stora elefant man var en gång i tiden. Man håller på att göda upp en ung elefant men än så länge är den inte tillräckligt jämn för att vinna titlar.
Arsenals situation är dock inte lika illa som konkurrenten Liverpools. Men skulle Fabregas dra till Barcelona i sommar som det pratats om då kommer Arsenal få en betydligt lättare elefant. 
Wenger måste se till att Arsenal elefanten inte tappar vikt utan behåller sin match vikt och bygger på den med åren.

Om vi ska titta på den nya elefanten Manchester City verkar den bara växa ju mer tid som går. 
Roberto Mancini verkar fortsätta få förutsättningar för att göda den nya elefanten med nya spelare.
Jag ska vara ärlig och säga att jag inte gillar att klubbar byggs på pengar utan föredrar lag som letar fram talanger och sedan utvecklar dem. Men jag måste erkänna att jag ser ett stort hit mot dem fyra andra elefanterna i City. Man kan gnälla och klaga över systemet men man kan inte bortse från fakta att City har en stor chans att ta den där viktiga fjärdeplatsen och dessutom har medel för att utvecklas och bli ett ännu starkare lag. För det lär inte vara tyst om klubben i sommar och visst är man lite intresserad av att se hur det här slutar. Personligen unnar jag gärna Aston Villa Liverpools plats i Champions League om jag nu måste välja ett av de lag som verkar ta fjärdeplatsen.

Leave a Comment