Oman-Sverige

Så var det dags för årets första landskamp, mot Oman. Om det laget vet väl ingen eller åtminstonde väldigt få i Sverige något alls om. Jag vet då inget alls. Vad jag vet är att dessa Januari-turneér är bra för landslaget. Inte på grund av resultat eller att det är flera av spelarna som kommer att vara aktuella då matcherna verkligen betyder något. För ska vi vara helt ärliga så betyder en träningslandskamp mot ett land som Oman väldigt lite för oss. Men för att svetsa samman en grupp av nya ledare och för dessa att kunna lära känna de spelare som ligger strax under det vi kallar A-landslag.

Det kommer säkert att vara ett par av dessa killar och unga män som kommer att vara aktuella, om inte i år så garanterat till nästa år. Därför är det viktigt för Erik (Hamrén) att få möjlighet att lära känna dem och hur de funkar i en grupp. För alla ska ha klart för sig att en spelare som ingår i ett landslag måste också kunna funka i en grupp. Man kan inte dra åt sitt eget håll när de andra i gruppen går åt ett håll. Därför är det viktigt att se hur de nya killarna sköter sig och kan umgås i större grupp.

Nu tror jag inte vi har haft så stora problem med detta inom svensk fotboll men tiderna ändras och det kan komma att bli så att spelare kan mista sin plats i laget på grund av en så enkel sak som att en förstör för övriga i gruppen. Misstolka nu inte detta och tro att jag inte tycker om spelare som är individualister. Jag älskar spelare som tror på sig själva och vågar att misslyckas men samtidigt så måste även en sån spelare kunna rätta sig efter de regler och den etik som deras förbundskapten sätter upp. Det är trots allt han som är ytterst ansvarig för det som utförs på planen och den taktik som laget ska genomföra. Om sen taktiken är fel så är det hans fel att det går dåligt. Är taktiken bra men sämre utfärd så kan vi börja ifrågasätta spelarna.

Jag ser i alla fall med spänning fram mot landskampen i eftermiddag och ska försöka se om det redan nu hunnit komma in något nytt i det spel som Sverige spelat de senaste åren. Jag tror och hoppas på snabbare omställningar med mer utmaningar inne i plan från tekniskt duktiga spelare. Jag tror på en svensk seger i eftermiddag men det är som sagt en risk med att spelet kan bli förryckt om bytena blir för många. Sen är det ju trots allt 7 spelare som gör sin landslagsdebut. Den jag saknar mest är ändå Rade Prica som förra året var helt fantastisk i norska Rosenborg som för övrigt Erik tränar. Hade varit kul att se honom spela då jag själv har tränat och lirat ihop med honom i hans moder-klubb Ljungby IF.

Så avslutningsvis så kommer här start-elvan:

Daniel Öhrlund, Rosenborg

Mikael Dorsin, Rosenborg

Per Karlsson, AIK

Tom Söderberg, Häcken

Mikael Lustigh, Rosenborg

Guillermo Molins, Malmö FF

Anders Svensson, Elfsborgs IF

Sebastian Eriksson, IFK Göteborg

Pontus Farnerud, Stabaek

Emir Bajrami, Elfsborgs IF

Daniel Larsson, Malmö FF

Lycka till i eftermiddag kl 16.30 svensk tid… Tv 4 visar…..

Leave a Comment