Orakelpanelen Sverige #1: ” IFK Göteborg skulle ta SM-guld minst två år i rad”

IFK var en av de stora guldkandidaterna inför den här säsongen, men nu kämpar de för att slippa kvalspel. Vad tror du det var som gick fel?

 Raymond Rachid:

Svårt att säga. Jag tror att det kanske blev för mycket nya spelare på en gång och att det fanns en viss nonchalans i föreningen om att detta kommer vi klara se bara på spelarna. Känns som att de levde på moln och hann/har inte kommit ner på jorden än. Dock hoppas  jag att Stahre och de flesta spelarna i klubben blir kvar även nästa säsong för den potentialen som finns där är riktigt bra och bara de hittar nyckeln till framgång så kommer de bli en riktigt svår nöt att knäcka för många svenska lag och kanske europeiska.

 Christian Olsson:

IFK värvade väldigt många spelare inför den här säsongen och bara det är en utmaning i sig att få ihop så många nyförvärv till ett fungerande lag. Sedan tror jag att det var fel att plocka in Stahre som inte har IFK:s kultur i sig. Självklart är det fel att skylla allt på tränaren, men han har i mina ögon en stor del i IFK:s misslyckade säsong och för lagets bästa skulle det vara bra om han petades inför nästa säsong.

 Anders Moberg:

Det är en sak att ha ett starkt lag på pappret men en annan sak att ha det på planen. Hur många stjärnor du än har så måste du alltid få laget att kunna spela ihop och det känns som att det är just det som är IFK:s problem man förändrade helt enkelt för mycket för snabbt och saknade den sammanhållning i truppen som andra lag har haft. Kanske har man även känt av den här enorma pressen som det blev på dem och inte riktigt klarat av det.

Viktor Åberg:

Det finns såklart inte bara ett svar på den frågan, men det finns ett par saker som enligt mig har gått helt fel. För det första så började guldet firas redan på försäsongen. Jag var redan då orolig över ifall jag skulle kunna få biljett till sista matchen hemma mot Djurgården; matchen som bara skulle ge IFK Göteborg ett guld. Det kändes som att den så traditionella guldpytten redan låg och puttrade i pannorna på Kamratgården. Det kändes som att man redan nu började fundera på hur det skulle kännas att stå på Gamla Ullevis gräsmatta och fira det 19:e guldet. Jag funderade till och med över hur häftigt det skulle bli att Blåvitt som första svenska lag skulle ha 2 stjärnor ovanför klubbmärket på tröjan. Så långt gick det. Jag planerade att IFK Göteborg skulle ta SM-guld minst två år i rad. Sen är det möjligt att gulden börjar komma efter denna säsong, eller säsongen efter det. Hur som helst så gick luften ur lite när IFK inledde Allsvenskan så dåligt. Spelet var lovande, och jag var länge positiv, men efter ett tag försvann hoppet om ett guld i år.

Det andra som gått fel är att Hysén inte levererat lika bra som han gjort tidigare säsonger. Detta är en sak jag fått höra så otroligt många gånger de senaste åren. Ända sedan 2009 i princip så har folk sagt att ”IFK klarar sig inte utan en Hysén i form”. Jag har inte velat tro på detta själv, och i och med alla nyförvärv Göteborg gjorde inför säsongen så trodde jag att det inte skulle vara något problem i år heller. Men, så har det ju visat sig vara. Om det beror på att Hysén kanske nu får färre bollar än tidigare eller att han helt enkelt inte hittat tillbaka till sin tidigare målform vet jag inte, men något är det som inte stämmer.

Min tredje anledning är två punkter på T. Tid och tränare. Oavsett hur bra spelare man har i ett jag så tar det tid att få dem att spela ihop för att vinna matcher. Med tanke på hur stor skillnad det var på IFK Göteborg 2011 och IFK Göteborg 2012 så är det inte konstigt att Blåvitt inte började vinna från första början. Alla lag behöver tid för att spela ihop sig helt enkelt, och det har uppenbarligen inte IFK Göteborg haft. När det kommer till tränare så kan jag säga att jag (som kanske en av få IFK-supportrar) var relativt positiv till Mikael Stahre som tränare. Det märks dock att det inte fungerat så bra under säsongen. Jag kan säga att jag nästan aldrig ropar efter folks avgång; men efter ca 20 omgångar så ville jag ha bort Stahre. Så illa var det. I skrivande stund så har dock resultaten varit positiva de senaste omgångarna och min åsikt har nu ändrats. Energin är något jag alltid gillat med Stahre, och jag var länge positiv till att ha honom som tränare i IFK Göteborg. Resultaten som levererats har gjort den saken mer osäker, dock hade jag (om Blåvitt nu avslutar säsongen bra) gärna sett honom som tränare även nästa säsong.

Fjärde och sista punkten är kort, men den handlar om något så viktigt som effektivitet. Göteborg hade t.ex. i senaste matchen flera riktigt bra lägen. Lägen som gång på gång på gång missades. Det handlade om situationer där det nästan bara gällde att peta in bollen i mål. Marginalerna måste Göteborg få över på ”rätt” sida. Men som man säger: Tur är inget man har. Tur får man.

 

 Något som diskuterats mycket är konstgräs och Elfsborg visar tydligt att på hemmaplan där de spelar på det underlaget så är de riktigt bra, men på naturgräs är de inte i närheten av det. Vad är din syn på att underlaget kan avgöra årets allsvenska?

Raymond Rachid:

Väldigt intressant fråga, de har ju faktiskt inte vunnit en match på bortagräs. Men om man tänker lite större så har ju alla Allsvenska lag möjlighet att träna på konstgräs och naturgräs beroende på vilken arena man ska spela på. Så egentligen borde det inte betyda så mycket. Det jag tänker är att Elfsborg trivs så bra och är så bra på hemmaplan är att det är helt enkelt att de har skapat en känsla av att Borås Arena är deras borg vilket har skapat en liten avsky för de flesta lagen att åka dit och spela. Det jag vill komma fram till är att underlaget spelar nog roll till en viss grad men det är inte den avgörande faktorn för om ett lag vinner Allsvenskan eller inte. Om Elfsborg vinner Allsvenskan är det inte för att de har konstgräs utan för att de är det bästa laget 2012.

Christian Olsson:

I mina ögon är det direkt pinsamt att ett lag som är ute efter titeln inte kan vinna på det underlag som fotboll egentligen ska spelas på. Jag ifrågasätter faktiskt hur bra Elfsborg är just med tanke på det här. Konstgräs fungerar i de lägre divisionerna, men absolut inte i Allsvenskan och verkligen inte hos ett lag som har guldambitioner.

 Anders Moberg:

Det är helt fel att underlaget ska få avgöra årets Allsvenska. Svenska fotbollsförbundet måste fatta ett beslut i den här frågan kring naturgräs eller konstgräs så att vi får en gemensam riktlinje där för svenskfotboll. Personligen tycker jag att det är fel att ett lag som Elfsborg kör på konstgräs. Jag kan förstå att ett lag som Gefle och andra klubbar i norra delen kör på det då man inte skulle kunna ha en spelduglig plan där förutom på sommaren på grund av klimatet men varför ska orter som Borås och Örebro ha konstgräs? En sak är dock säker oavsett åsikt om det här vi inte kan låta Allsvenskan avgöras av underlaget.

 Viktor Åberg:

Jag tycker att det är tråkigt. Alla ligor och matcher ska avgöras av att ett lag är bättre än andra. Om Elfsborg nu skulle vinna Allsvenskan utan att ha vunnit en enda match på en riktig gräsmatta tycker jag detta är pinsamt för svensk fotboll. Jag kan förstå att man i norra Sverige spelar på konstgräs eftersom det är svårt att i det klimatet hålla en naturgräsmatta i fint skick året runt i det klimatet. Men att ett lag som ligger i den södra halvan av Sverige spelar sina matcher på konstgräs, och man dessutom ser ett så tydligt samband mellan vinster och konstgräs och förluster och naturgräs så är detta inte acceptabelt. Jag har ingenting emot att man tränar på konstgräs under vintern i Sverige, men att spela på det när det är så tydligt att man får fördelar av det? Det är inte okej! Så jag tycker att det är synd att Sverige invaderas av konstgräsplaner på elitnivå. Fotboll ska spelas på riktigt gräs!

 

Vilka hoppas du vinner allsvenskan och varför hoppas du på just det laget?

Raymond Rachid:

Det hade varit väldigt roligt om Häcken hade vunnit Allsvenskan. Just för att de har gjort ett så fantastiskt jobb med sin organisation och spelarna som de har. Problemet är att det kanske inte är det bästa för svensk fotboll, Häcken kommer nog med all sannolikhet inte kunna behålla sina spelare och plus att de inte är en storklubb vilket gör att de inte är nog attraktiva för spelare att komma dit. För svensk framtids skull hoppas jag att det blir Elfsborg, Malmö eller AIK eftersom alla de klubbar har potential att kunna behålla sina spelare och få in nya bra spelare om de förlorar sina bästa. Plus att alla de tre lagen är storklubbar som satsar stort och har mycket fans vilket gör klubbarna väldigt attraktiva. Så egentligen spelar det ingen roll för mig vilket av dessa tre klubbar som skulle vinna, dock hade det varit intressant om Häcken lyckades vinna.

 Christian Olsson:

Jag hoppas verkligen att Häcken vinner. De har skapat ett fantastiskt lag ur extremt begränsade resurser och har lägre spelarbudget än alla andra topplag (säkert lägre än de flesta i Allsvenskan). Dessutom spelar de en underhållande fotboll och har alltid sevärda spelare i laget. Utöver det så lyckas de gång på gång plocka in helt okända spelare som visar sig vara otroligt duktiga. När de gjort det såhär många gånger går det inte att säga att det är en slump. Häckens organisation är en av de bästa i Sverige och de förtjänar ett guld mer än något annat lag.

 Anders Moberg:

Elfsborg. Dem har haft ett riktigt bra lag i många år och har bara fått ut ett SM-guld (2006) sedan dess har man aldrig slutat sämre än fyra så jag skulle varken unna dem ett guld i år. Dessutom skulle jag unna Anders Svensson ett andra SM-guld under karriären där han verkligen slitit och visat ett enormt klubbhjärta för sitt Elfsborg. Med mitt älskade Bajen i superettan går jag på annat och då väljer att gå på vilka som jag tycker förtjänar att vinna.

Viktor Åberg:

Jag hoppas att BK Häcken vinner SM-guld 2012. Det finns ett par anledningar till detta. Dels så är det kul med överraskningar i sportvärlden. BK Häcken har blomstrat upp rejält de senaste åren och är faktiskt nu ett topplag i Allsvenskan. 50 mål har de gjort på 22 matcher, och de spelar en rolig, offensiv fotboll som är rolig att kolla på. Jag gillar även deras sätt att bygga lag på. Plocka talanger från Gothia Cup, och spela in dem i laget. En plan som fungerar väldigt bra! Att Rambergsvallen inte är en särskilt fin arena spelar ingen roll. Elfsborg, AIK och Malmö har alla tagit guld de senaste åren, och nu tycker jag det är dags för ett nytt lag. Alltså håller jag en tumme för BK Häcken.

 

Leave a Comment