Passion för fotboll, del II – Hatet, våldet och huliganismen

hooliganPå samma sätt som fotbollen förenar människor från olika bakgrunder och kulturer splittrar den också dem. Passionen kan slå över till något negativt och där är det inte värmen och kärleken för fotbollen som visar sig, tvärtom.

Våldet före, under och efter matcher brukar göra så att stora polisuppbåd kallas till platsen för matchen. Det brukar mynna ut i att en hel del supportrar blir lidande då de helt enkelt inte vågar gå på matcher med tanke på risken för våld.

Jag tror – och rätta mig om jag har fel – att våldet speglar det negativa i fotbollen överhuvudtaget. Folk använder fotboll som en ursäkt för att få utlopp för sina aggressioner. Många som slåss kan inte ens namnen på spelarna i sitt ”favoritlag”.
Jag har sett hur folk täcker för sina huvuden i samband med match för att inte bli igenkänd av polisen och hur de efter matchen samlas för att ha sin egen lilla match.

Under VM i fotboll 1994 gjorde den Colombianska spelaren Andrés Escobar ett självmål. Colombia slogs ut och fiaskot skylldes på Escobar.
När han kom hem sköts han ihjäl. När jag hörde om det för första gången blev jag mycket förvånad, liksom resten av fotbollsvärlden. Det hade alltså gått så långt att en fotbollsspelare blev mördad pga ett självmål.
Självklart kan man tycka att det är ett extremfall, att något liknande aldrig kommer att hända igen. Men om man gräver djupare i ämnet så ser man att många fotbollsspelare blir mordhotade.
När det börjar gå dåligt för ett lag är det ofta tränaren som får ta all skit.
Även domare blir hotade och där har vi ett lysande exempel i våran egen domare Anders Frisk. Han slutade döma matcher pga att han inte stod ut med alla hot som riktades mot honom och hans familj.

I England är problemet med våldet nästan borta och där var problemet stort förut. Det som har hänt är att matcherna är lagda på dagtid och straffen där är mycket strängare. Jag skulle gärna se något liknande i Sverige men återigen är det en fråga om pengar. Svenska lag har inte de resurser som lagen i PL har.
Jag tycker att det på något sätt borde finnas sätt att förhindra alla våldsamheter, och det rejält. En sak skulle kunna vara att göra som i England och sluta sälja alkohol på arenorna.
Men många, liksom jag, tycker att det är det är roligare att titta på en fotbollsmatch som går på kvällstid just för stämningens skull, och det skulle vara synd att tappa den. Många menar på att de flesta oäkta fansen också försvinner.

Jag förstår att många blir arga och besvikna när deras lag förlorar, en arena är för många som ett andra hem. Det är deras borg och sitt lag göra en plattmatch väcker naturligtvis en hel del negativa känslor. Så långt är jag med, men när det kommer till det här med vandalisering och slagsmål förstår jag inte hur vissa tänker.

När jag växte upp fick jag lära mig att jag alltid representerade min klubb, vare sig jag var spelare eller supporter men jag tror inte att någon klubb vill bli förknippad med huliganism.

Ska hatet verkligen få förstöra det underbara med fotboll? Mitt svar är självklart ett nej.

/Jonathan Medin

2 Comments

  1. Du har helt rätt, intressant inlägg!

  2. COach

    Bra skrivet Jonte, jag e beredd att hålla med dig.

Leave a Comment