Pazzini sköt Italien till EM!

Foto: Aris Messinis

Innan gårdagens match mellan Italien och Slovenien så sa Cesare Prandelli att han drömde om att fira EM-avancemanget i sin tidigare klubb Fiorentinas hemmakvarter. Matchen spelades alltså i Florens och Prandelli gjorde två förändringar från den senaste elvan som startade borta mot Färöarna. Maggio och Criscito fick stiga åt sidan och lämna plats åt Balzaretti och Cassani i backlinjen.

Italien var nära att få en riktig drömstart. Bara 20 sekunder efter att domare Moen blåst för start så bröt Rossi igenom efter en långboll av De Rossi. Men skottet räddas av Handanovič i Sloveniens mål. Två minuter senare var Italien nära att spräcka nollan igen. På ett inlägg ute från Balzaretti ute på vänsterkanten så var Montolivo farligt nära att nicka bollen i mål men bollen gick tätt utanför. I 17e minuten lekte Cassano med tre Slovenien-spelare i straffområdet och serverade slutligen Rossi med en fantastisk liten genomskärare men Rossis skott gick utanför mål. I 29e minuten var det ytterst nära för De Rossi att hitta målet. Motolivo fick bollen nära sidlinjen ute på högerkanten och passade in mot mål där De Rossi befann sig två meter från mållinjen. Dessvärre fick en Slovenien-spelare bollen på foten vilket fick den att byta riktning en aning och De Rossi var aningen för långsam för att hinna fram och stöta bollen i mål så bollen gick ut till hörna istället. Några minuter senare var De Rossi nära att ge Italien ledningen igen. Återigen hittade bollen sig ut till Balzaretti ute till höger som skickade in bollen mot mål men De Rossis nick var lite för hög och lite för sne.

Trots ett stort Italienövertag så var inte Slovenien helt ofarliga och inom loppet av fyra minuter dundrade dem iväg två farliga skott där Buffon fick visa vad han går för. Italien hann med en chans till innan halvtidsvilan och det var Cassano som fick på ett riktigt bra skott en bit utanför straffområdet men bollen letade sig en bit över krysset.

Chanser saknades definitivt inte och i den 67e minuten missade Handanovič att boxa bort bollen på en Italienhörna vilket ledde till smått kalabalik framför straffområdet och när bollen var på väg att leta sig in bland nätmaskorna så dök en Slovenien-spelare upp och nickade bort bollen på mållinjen. Dock var det inte slut där utan bollen hamnade tillslut hos den inbytta Pazzini ute på högerkanten som skickade in bollen mot mål. Inne vid målområdet fanns Rossi som drog till på volley men bollen gick ganska högt över mål.

Klockan började närma sig 90 minuter och Italien började vid det här laget bli frustrerade över att bollen aldrig letade sig in i mål. Men så i den 85e minuten frälste Pazzini hela Italien. Slovenien-försvaret misslyckades med att skicka undan en långboll så istället fanns Pazzini påpassligt framme och dunkade in bollen från nära håll bakom en chanslös Handanovič. Lyckan var total i Italien som även kunde gjort både 2- och 3-0 innan slutsignalen. Men 1-0 slutade matchen och Prandelli fick sin dröm uppfylld – han fick fira avancemanget på sin gamla hemmaplan!

3 Comments

  1. Bra skrivet! vill se mer krönikor från er italienska skribenter…. de skulle bli populärt tror ja..

  2. Tack! Det kommer förhoppningsvis bli mer av det nu framöver (åtminstone från min sida) :)!

  3. Tack! Vet att du har en blogg (väldigt bra) följer dock oraklet mer eftersom de erbjuds allt…
    ser framemot de ivilket fall..!!

Leave a Comment