Premiär för den nya serien: De 4 heta!

Nu är det dags för en ny serie här på Fotbollsoraklet. De 4 heta. Jag (Christian Lantz) är det som kommer hålla i det här. Det hela går ut på att jag kommer ställa några frågor till 4 experter. Frågorna kommer handla om allt som är aktuellt i fotbollsvärlden. Och det kommer vara ungefär 5-6 frågor.

Veckans experter:

Björn Grafström: 
Jag heter Björn Grafström och är gymnasielärare i svenska och filosofi. Jag har ett stort fotbollsintresse, men tycker också om att skriva vilket jag ger utlopp för på liverpoolsweden.se – Liverpoolsektionen av Svenska Fans. Är Liverpoolsupporter, men i övrigt saknar jag egentligen lagtillhörighet. Går jag på fotboll i Sverige brukar det bli Stadion, mest för att många av mina vänner håller på Djurgården. Utöver fotbollsintresset är jag intresserad av litteratur och spel i alla dess former (och då talar jag om kortspel, brädspel, tevespel osv – inte spel och dobbel typ V75). Lyssnar mycket på musik och ser en hel del film, två andra intressen som tar en del tid.

Ulf Nilsson:
Chefredaktör för Himmelriket på Svenskafans, bosatt i Lund och följer MFF i princip slaviskt. Utanför Allsvenskan är det framförallt Premier League som lockar mig till tv-soffan, men då jag är en taktiknörd kan jag även finna stor behållning i Serie A. La Liga lockar inte riktigt lika mycket, men givetvis håller man koll på Zlatan spelar. Tyvärr har mitt Deportivo totalt tappat formen dock efter en fin inledning.

Simon Pålsson:
En sjuttonårig skåning med stora journalistdrömmar. Förbluffas gång på gång av musikens makt över mina känslor. Är dessutom en passionerad fotbollssupporter, med Malmö FF och Manchester United inristade i hjärtat.

Christopher Kviborg:
Jag heter Christopher Kviborg och jobbar som programledare och redaktör på SvenskaFans.com/FANTV. Favoritlag: AIK, Real Madrid och FC Andrea Doria.

Fråga 1.
Chelsea förlora derbyt mot Tottenham med 2-1. Medans 2an i Premier League, Manchester United vann hatmötet och derbyt mot Manchester City med 1-0. Och nu skiljer det bara 1 poäng i dem i mellan. Vem tror du vinner årets Premier League? Och varför?

Björn: Som Liverpoolsupporter är detta ett obehagligt val att behöva göra, men United har en obehaglig förmåga att nå framgång. En förmåga Chelsea förvisso har lyckats köpa sig till de senaste åren, men det bedrövliga spelet mot Spurs visar att det åtminstone är något som inte står rätt till i Chelsea. Michael Essien är snart tillbaka, och det kan komma att avgöra till Chelseas fördel.

Nu återstår endast tre matcher för de här lagen, och givetvis är motståndet i dessa tre matcher något som kanske är den absolut viktigaste punkten i den här historien. United har Tottenham, Sunderland och Stoke, varav det första och sista laget hemma på Old Trafford. Väldigt mycket talar för att det blir maximal poängutdelning för United på dessa matcher.

Chelsea har en poäng mer, men i det här läget är en eller två poäng egentligen ointressant eftersom ett poängtapp för något av lagen antagligen betyder att det andra laget vinner ligan. Även Chelsea har två hemmamatcher kvar, Stoke och Wigan. Två lag utan något att spela för, vilket bör ge sex poäng. Mellan dessa matcher har de dock en historiskt tung uppgift i form av Liverpool på Anfield.
Liverpools säsong är dock en enda lång mardröm, och det bör också hissas en rejäl varningsflagga gällande aktuella spelare och motivation för de som ställer upp på planen. Matchen spelas tre dagar efter Liverpools returmöte mot Atletico Madrid i Europa League, har Liverpool gått till final och inte längre kan nå fjärdeplatsen (vilket de knappast lär kunna göra) kan det visa sig att det vilas en del viktiga spelare. Bland de som spelar är det kanske inte så överdrivet många som är sugna på att ge Manchester United en bjudknuff mot titeln…

Ulf: Tror fortfarande på Chelsea, även om matchen mot Tottenham var ett litet antiklimax för Carlettos mannar. Nu väntar två toksäkra hemmmatcher, men bortamatchen mot Liverpool kommer givetvis att bli en tuff nöt att knäcka. Jag tror emellertid att Chelsea reder ut det även om det skulle bli förlust där. Visserligen gjorde United det fantastiskt som tog segern så sent som de gjorde i derbyt, men formen är inte på topp och kan jag mycket väl tänka mig att United bara tar en seger av de tre återstående.

Simon: Kan faktiskt gå hur som helst. Mitt röda hjärta är alldeles för stort för att kunna bedöma det hela objektivt, men jag kan säga att jag inte blir alls förvånad om Manchester United plockar hem titeln för fjärde året i rad. Man har en vinnarmentalitet och en kultur som är gjord för att vinna titlar. Maskineriet och kollektivet United kan alltså mycket väl dra det längsta strået – även fall bollen helt och hållet ligger hos de blåa. 

man granskar spelschemat ser man att de båda lagen har likvärdiga motståndare framför sig. Det är tre matcher kvar och Chelsea har alltså en fördel med 1 poäng gentemot United. Bortamatch mot Liverpool, samt hemmamatcher mot Stoke och Wigan väntar för londonlaget – medan United har kvar Tottenham och stoke hemma, samt en bortamatch mot Sunderland. Om United tar sig i kragen och vinner de tre sista tror jag faktiskt att vi grejar guldet. Chelsea tappar poäng mot något av lagen. Kanske till och med Wigan i sista?

 Christopher: Manchester United vinner Premier League för att man dels har ett mer samspelt lag samt att Chelsea har ett marginellt svårare spelschema kvar. Flera spelare i Chelsea känns lite slitna och det visade sig i matchen mot Spurs om inte annat. United har en kanonmoral och efter den sena segern mot City så tror jag att Fergusons manskap tar full pott samtidigt som Chelsea mäktar med sju poäng, därmed är titeln Uniteds!

Fråga 2
IFK Göteborg vann matchen mot Elfsborg med 5-1. Tror du att detta kommer bli vändningen för guldfavoriterna IFK Göteborg? Om inte, varför?

Björn: Det kan mycket väl markera en vändning. Göteborg är ett av de bättre lagen i Allsvenskan, deras satsning på lokalt fostrade spelare som tidigt ges chansen kommer förmodligen hålla dem framgångsrika under en ganska lång period, och den här säsongen är inte något undantag. Unga spelare behöver dock medvind i seglet för att nå rätt potential, och en så pass övertygande seger som den mot Elfsborg kan mycket väl vara en slags vändpunkt för IFK.

Ulf: Var nog en vändning i det avseendet att IFK kommer att spela bättre, men jag tycker fortfarande att man har mycket att jobba på. Man fick väldig utdelning mot Elfsborg som återigen visar att försvarsspelet är under all kritik när det sätts under ordentlig press och mittfältet inte riktigt vinner de bollar som de förväntas göra. Den utdelningen som IFK fick där kommer de inte få i varje match och då är man helt beroende av att Tobias Hysén skall luckra upp försvaren på egen hand – Tveksamt om han klarar det i varje match, även om han är bra.

Simon: Förhoppningsvis inte. Jag tror att det kommer bli någon form av spark i röven, men att de skulle kunna blanda sig i toppstriden har jag faktiskt väldigt svårt att tro. De är alldeles för beroende av sin lilla Tobias där uppe på topp – med sina eviga långbollar som slängs iväg långt nerifrån. Jag tror faktiskt att blåvitt hamnar i mitten av tabellen, likt alla andra lag som varit framgångsrika året innan. Så det brukar fungera i Allsvenskan helt enkelt.

 Christopher: Storvinsten mot Elfsborg var kanske lite väl i överdrift. En tidig utvisning på Covic förstörde Elfsborgs chanser helt men med det sagt ska man inte ta ifrån Göteborg en fin insats. Om det vänder nu är för tidigt att säga men det är en bra start för att vända trenden, onekligen.

Fråga 3
Den holländska toppstriden är spännande, mycket spännande. Med 2 matcher kvar står det i mellan Twente och Ajax. Twente är just nu laget som leder med 1 poäng. Men 2a ligger Ajax. Ajax har Heracles på hemmaplan kvar och AZ Alkmaar på bortaplan. Twente har Feyenoord på hemmaplan och NEC Nijmegen på bortaplan. Hur tror du att den holländska ligan slutar? Och varför?

Björn: Ajax kommer att vinna i Holland. Traditionens makt är stor, och Twente har så vitt jag vet aldrig vunnit ligan. Det har däremot Ajax, 29 gånger för att vara exakt. Holländska ligan har egentligen endast tre lag som vinner, Ajax, PSV och Feyenoord, och när AZ Alkmaar vann i fjol var det första gången sedan 1981 som ett lag utanför den trion vann ligan (då det för övrigt var AZ som vann titel nummer ett, fjolårets var titel nummer två för dem). Räknar vi in AZ i detta måste vi gå tillbaka så långt som 1964 för att hitta en mästare som inte heter Ajax, PSV, Feyenoord eller AZ Alkmaar. Helt sjukt egentligen. Ajax har dessutom ett klart lättare spelschema kvar, så Ajax kommer att vinna titel nummer 30.

Ulf: Jag tror det är dags för Ajax igen. Twente har imponerat stort och jag skulle verkligen unna dem en titel, men jag betvivlar att det blir så. Alkmaar i sista omgången kommer troligen bli för tuffa, även om Alkmaar blandar och ger nuförtiden. Ajax däremot tror jag tar två segrar och går därmed förbi Twente i sista omgången. Man kan väl dock inte säga så mycket annat än att det väl är på tiden att Ajax tar hem slutsegern.

Simon: Är alldeles för dåligt insatt för att kunna ge någon utförlig analys, men det är oundvikligt att inte tro på Ajax ändå. Bara namnet inger en sådan respekt. Dessutom verkar schemat för Twente, med Feyenoord och AZ kvar, vara oändligt mycket tuffare än för Ajax. Ajax vinner.

Christopher: Twente, som möter NAC Breda på bortaplan, har nu ett kanonläge att ta hem titeln. Man måste verkligen salutera Steve McClaren som närmast utskrattad från England gör ett förväntat holländsk mittenlag till guldhjältar. Twente tar hem det.

Fråga 4
Efter 2 mål av Mirko Vucinic så kunde Roma säkra segern i Rom derbyt. I en match som hade allt. Tränaren för Roma,
CLAUDIO RANIERI, gjorde ett ”genidrag” som media vill kalla det. Genom att byta ut Romas 2 stor spelare. Totti och De Rossi. Tror du att detta drag var det som avgjorde årets sista romderby? Och vilka tror du tar hem årets El Scudetto?

Björn: 
Modigt av Ranieri, men jag vill lyfta fram det poetiska i det här. Ranieri tränade i fjol Juventus, men fick gå för att han inte lyckades få den gamla damen att pressa Inter om ligatiteln på allvar. Nu är han i Roma, och ser ut att spela hem ligan, vilket skulle vara en av de första stora titlar Ranieri vinner som tränare (trots att han varit i en hel del storlag i många olika länder). Samtidigt har Juventus fått genomleva en härdsmälta och ser ut att inte ens lyckas ta sig till Champions Leaguespel. Ranieri sover förmodligen rätt gott om nätterna. Jag tror och hoppas att Roma vinner Serie A.

Ulf: Stor eloge till Roma i allmänhet och Ranieri i synnerhet för agerandet i andra halvlek. Visserligen kunde allt ha raserats om halvlekens första straff slagits bättre än värdelöst, men i slutändan är det bara de tre poängen som betyder något. Framförallt Totti tycker jag var en enorm besvikelse i första halvlek, och där behövdes en förändring – utan tvivel. I fallet med De Rossi var nog de viktiga att man faktiskt gjorde två förändringar – vilket nog betydde mer mentalt för spelarna än något annat. Bytena hade utan tvivel stor betydelse för utgången, men som sagt är marginalerna små och straffmissen fick dem att tro på något stort. Däremot undrar jag om inte Inters och Jose Mourinhos vinnarinställning till slut kommer att avgöra Serie A.

Simon: Helt omöjligt för mig att svara på egentligen, men med facit i hand är det svårt att säga att tränaren gjorde fel val i alla fall. Kanske var det dags att man vågade flytta de stora ikonerna åt sidan och låta lite nytt blod flöda? Uppenbarligen gick det ju vägen och det blir ju, som sagt, onekligen svårt att säga något annat än att det var rätt agerat.
Slutsegrare tror jag att Inter blir. The special one är tillräckligt special för att bärga ytterligare en tung titel.

Christopher: Gränsen mellan dårskap och genidrag var hårfin men såhär i efterhand, då man kan vara efterklok, så ter sig valet genialiskt. Med Menez och Taddei fick Roma fart på anfallsspelet och när sedan Floccari brände sin straff så var det tillräckligt med tändvätska för Roma att vända. Kollar man på spelschemat som återstår så är Romas matcher mot Sampdoria och Parma direkt avgörande då jag inte tror Lazio vill hjälpa Roma genom att besegra Inter på hemmaplan. En fanatisk hemmapublik lyfter Roma till titeln om spelarna kan hantera pressen!

Fråga 5
Nykomlingarna Mjällby har börjat oväntat bra för vissa och inte så oväntat bra för andra. Mjällby ligger nu på en tredje plats och tror du att dem kommer ligga kvar där när året är slut? Om inte vart kommer dem hamna någonstans?

Björn: 
Nu har jag inte något statistiskt underlag att gå på, men brukar inte nykomlingar börja väldigt bra för att sedan falla tillbaka från mitten av serien och framåt? Just i Allsvenskan kan det dock vara en fördel att vara nykomling med relativt okända spelare. Just Superettan är förmodligen inte den mest välscoutade ligan och många av spelarna i Mjällby har inte ögonen på sig från klubbar i Holland, Grekland, Schweiz och andra ställen svenskar numera gör sina första stapplande steg som proffs.

Däremot skulle det förvåna mig om Mjällby är på den övre halvan av tabellen när säsongen summeras. Visserligen är Allsvenskan jämn, och en serie där nästan alla lag kan slå alla, men när den första tunga perioden kommer för Mjällby finns det risk att de inte lyckas ta sig ur den, och då kommer de tappa många placeringar. För deras skull hoppas jag att de lyckas samla på sig tillräckligt många poäng för att inte vara aktuella för en nedflyttningsstrid de sista omgångarna, då får de nog svårt att hålla sig kvar. Skall jag gissa en placering säger jag tolva

Jag varnade för Mjällby redan inför säsongen, men jag trodde nog inte att de skulle vara såhär bra.

Hursomhelst har de en rutinerad centrallinje, och offensiva spelare som vågar OCH kan hålla i bollen, något som nykomlingar brukar sakna. Jag tror nog att de kommer tappa en del i tabellen, men de bör inte behöva bli indragna i något negativt. Mjällby är helt enkelt för bra – både individuellt och, framförallt, sett som lag. De hamnar nog till slut strax under mitten. Gott så.

Nu har jag inte något statistiskt underlag att gå på, men brukar inte nykomlingar börja väldigt bra för att sedan falla tillbaka från mitten av serien och framåt? Just i Allsvenskan kan det dock vara en fördel att vara nykomling med relativt okända spelare. Just Superettan är förmodligen inte den mest välscoutade ligan och många av spelarna i Mjällby har inte ögonen på sig från klubbar i Holland, Grekland, Schweiz och andra ställen svenskar numera gör sina första stapplande steg som proffs.
Däremot skulle det förvåna mig om Mjällby är på den övre halvan av tabellen när säsongen summeras. Visserligen är Allsvenskan jämn, och en serie där nästan alla lag kan slå alla, men när den första tunga perioden kommer för Mjällby finns det risk att de inte lyckas ta sig ur den, och då kommer de tappa många placeringar. För deras skull hoppas jag att de lyckas samla på sig tillräckligt många poäng för att inte vara aktuella för en nedflyttningsstrid de sista omgångarna, då får de nog svårt att hålla sig kvar. Skall jag gissa en placering säger jag tolva.

Ulf: Jag varnade för Mjällby redan inför säsongen, men jag trodde nog inte att de skulle vara såhär bra.

Hursomhelst har de en rutinerad centrallinje, och offensiva spelare som vågar OCH kan hålla i bollen, något som nykomlingar brukar sakna. Jag tror nog att de kommer tappa en del i tabellen, men de bör inte behöva bli indragna i något negativt. Mjällby är helt enkelt för bra – både individuellt och, framförallt, sett som lag. De hamnar nog till slut strax under mitten. Gott så.

Simon: Glenn Strömberg sa några väl valda ord i kvällens fotbollskväll. Han jämförde Mjällby med andra nykomlingar, som också haft en tendens att inleda Allsvenskan piggt och till och med varit med i toppstriden. Just detta fenomen, med uppstickande nykomlingar, är ju bekant även i andra ligor. Vem minns inte till exempel Hulls debutsäsong i Premier League? Och Wigans? Det handlar väl helt enkelt om att man går in med en sådan kämparinställning, som gör att man krigar till sig poäng efter poäng – för att sedan slappna av och dala i tabellen. Förutom att man slappnar av tar bristen på bredd och kvalité tillslut ut sin rätt och de starkaste lagen hamnar allt som oftast högst upp i en lång serie. Det är därför det är så man utser vilket lag som är bäst – och inte via knock-out-system.

Åter till Strömbergs analys. Han jämförde alltså Mjällby med tidigare nykomlingar som tenderat att inleda likadant. Dock sa han sig se en skillnad på dessa och Mjällby, där de sistnämnda är ett stabilare fotbollslag. Enligt vad jag har sett kan jag inte annat än att hålla med honom, jag tror att Mjällby mycket väl kan greja en slutposition i alla fall på den övre halvan.

Christopher: Ska mycket till om Mjällby ska sluta trea men en plats på den övre halvan är absolut realistisk. Som nykomlingar har man alltid fördelen av att vara inte full så välscoutade av motståndarna och det kan Mjällby säkerligen utnyttja. Mjällby slutar sjua i år – bara det är en bedrift enligt mig!

Leave a Comment