Premier League 09/10 – Så går det!

Årets upplaga av Premier League ser ut att bli det jämnaste och mest spännande på mycket länge. Det finns inga direkta favoriter, utan i toppen kan egentligen vem som helst av Manchester United, Liverpool och Chelsea vinna. I botten kan nästan vem som helst åka ut, men jag tror på att det till slut blir favoriterna till att åka ut som gör det. Jag har hittat ett par överraskningar, både positiva och negativa. Här kommer det jag tror blir sluttabellen:

20. Burnley – Har haft tur med att ha lyckats behålla de flesta spelarna. Har köpt ett par unga talanger, som är ganska okända namn. Längesen man sist var i Premier League, kan bli mycket svårt att hålla sig kvar.

19. Hull – Förlorade väldigt mycket på slutet förra säsongen. Har ganska lik trupp som den i fjol. Behövde en bra målskytt, och har därför lånat amerikanen Jozy Altidore. Bredden är inte tillräcklig. Tveksamt om Phil Brown kan rädda Hull från nedflyttning.

18. Stoke – Inga direkta nyckelspelare har lämnat klubben, bland de bästa finns Camara och Olofinjana. Olofinjana ersätts av Whitehead från Sunderland. Spelade mycket överraskande och respektlös fotboll under sin debutsäsong, men nu när det inte längre är nytt borde det inte hålla lika bra.

17. Blackburn – Hade en jobbig säsong i fjol och lär få det ännu jobbigare. Tunga namn som Tugay, Ooijer, Villanueva, Santa Cruz och Derbyshire har lämnat klubben. Backen Gael Givet och anfallaren Franco di Santo är två av de bättre spelarna som kommit. Med lite oflyt kan det mycket väl bli Championship nästa, men jag tror att de säkrar kontraktet i slutet.

16. Wigan – Har för Valencia-pengarna fixat mer bredd i truppen, men kommer antagligen kämpa i botten, då även Cattermole har lämnat. Ska man lyckas rädda nytt kontrakt får man lita på att Amr Zaki gör många mål i år igen.

15. Wolverhampton – Vinnarna från förra årets Championship har inte gjort några större förändringar. Nya Hahnemann ska försöka bli förstemålvakt, Foley och Stearman håller uppe försvaret. Målfarlige mittfältaren Nemanja Milijas blev Wolves första värvning och Ebanks-Blake, som gjorde 25 mål i Championship, kommer antagligen att sätta några bollar även i år. Också spännande att se nya Kevin Doyle bredvid honom. Känns som att vistelsen i PL blir längre än ett år.

14. Portsmouth – Förlusten av Portsmouths bästa spelare, Glen Johnson, kommer att kännas. Finnan är fullt duglig för ett mittenlag i Premier League, och det är egentligen bland det bästa Pompey kan få. Crouch är ännu en mycket bra spelare som lämnat. Kommer antagligen ligga anonymt i mitten.

13. Birmingham – Satsar stort på att hålla sig kvar i årets upplaga av Premier League. Lånat Joe Hart som förstemålvakt. Blues har även satsat på 3 mittbackar, mittfältaren Ferguson och storförvärvet Christian Benítez. Lyckas Alex McLeish få ordning på laget kan det bli en riktig skräll…

12. Bolton – Har en ganska tunn trupp, då många lämnat. Värvat ett par spelare, och har ett hyfsat lag. Tror nog inte på övre halvan ändå.

11. West Ham – Jimenez är det enda stora nyförvärvet, men många har lämnat. Har bara Cole och Ashton som lämpliga anfallare, de skulle behöva en till för att lyckas riktigt bra. Annars kan det bli svårt, då mittfältet är den enda riktigt starka delen av laget.

10. Fulham – Gör i år debut ute i Europa. Med Fulhams tunna trupp kan det därför bli svårt, och man måste prioritera något. Hodgson brukar veta vad han gör, så det borde gå bra. Har lyckats behålla större delen av truppen, och försvaret lär därför bli lika starkt i år.

9. Aston Villa – Har försvagats enormt från förra säsongen. Redan då hade Villa en svag trupp, och nu har man tappat bland annat två av sina bästa spelare: Laursen och Barry. Downing är en stark värvning, Delph har köpts för framtiden. Det enda som skrämmer motståndarna är anfallet (Agbonlahor och Carew). Kan bli en tung säsong.

8. Sunderland – Gjorde sig lite överraskande av med Cissé, och har ersatt honom med Darren Bent. Lorik Cana ska förstärka mittfältet efter att ha kommit för det löjligt låga priset £5 milj. Även Cattermole har anländit. Kan vara en positiv överraskning i år.

7. Everton – Har ett ganska oförändrat lag från förra säsongen. Några har lämnat, men ingen som är särskilt viktig för Everton. En glad nyhet för alla Everton-fans är att Jo lånas ännu en säsong. Nu gör han väl mer än 5 mål?

6. Tottenham – Spurs har värvat smart i sommar. Det som behövdes var spelare till det skadedrabbade försvaret och en ersättare för Darren Bent. Bassong, Naughton och Crouch anser jag vara mycket bra värvningar. Med en bättre start kan det vara dags att hitta en bra placering i ligan igen.

5. Manchester City – Har rensat ut större delen av truppen. Några av de bästa spelarna som lämnar klubben är Elano, Fernandes och Ball. Hart, Jo och Bojinov är några spelare som lånas ut. Många nyförvärv, och särskilt anfallet ser farligt ut med nyförvärven Santa Cruz, Adebayor och Tevez tillsammans med Robinho, Benjani och Bellamy. Barry och Touré är två andra stora namn. Får Hughes ordning på sina stjärnor kommer vi nog få se ännu ett Manchester-lag i toppen.

4. Arsenal – Arsenal har varit ganska inaktiva på transfermarknaden i sommar. De största ändringarna är att Vermaelen fått ersätta Touré, som lämnat för Manchester City, precis som sin lagkamrat Emmanuel Adebayor. Fábregas ryktas vara på väg till Barcelona, men det tror jag inte händer i år. Det skulle isåfall innebära ett totalfiasko under nästa säsong. Känns ungefär som förra året.

3. Manchester United – Tevez och Ronaldo vs Owen och Valencia. De flesta hade nog valt alternativ 1, men Ferguson har valt att inte använda pengarna från Ronaldo (Tevez var inte Uniteds) på riktiga klasspelare. Tappar runt 25-30, och Owen kan väl inte göra mer än 3 innan han går sönder? Det är upp till bevis för Ferguson, är han ett geni eller har han blivit senil?

2. Chelsea – Har lyckats behålla alla sina viktiga spelare, samt förstärka vänsterkanten med Yuri Zhirkov. Kommer bli ett mycket allvarligt hot i ligatoppen, och lyckas Essien hålla sig skadefri kan Chelsea mycket väl klara av att vinna, vilket de inte gjort de senaste 3 åren.

1. Liverpool – Var förra säsongen otroligt nära sitt första ligaguld sedan 1990, men blev till slut tvåa. Har ersatt Arbeloa med Johnson, vilket ger mycket mer kraft offensivt. Med Arbeloa till Real Madrid följde Xabi Alonso, som snabbt ersattes av Alberto Aquilani. Lyckas Torres och Gerrard hålla sig relativt skadefria kan alla Liverpool-fans med största sannolikhet vara glada i maj.

Hela tabellen:

1. Liverpool

2. Chelsea

3. Manchester United

4. Arsenal

———————————-

5. Manchester City

6. Tottenham

———————————-

7. Everton

———————————-

8. Sunderland

9. Aston Villa

10. Fulham

11. West Ham

12. Bolton

13. Birmingham

14. Portsmouth

15. Wolverhampton

16. Wigan

17. Blackburn

———————————

18. Stoke

19. Hull

20. Burnley

Årets toppstrid: Det kommer inte ta många månader innan alla inser att Chelsea och Liverpool är för bra och har dragit ifrån sina konkurrenter. Till slut tror jag ändå att Pool äntligen vinner ligan igen. Desto mer spännande är det bakom, där Arsenal samt båda Manchester-lagen kämpar om tredjeplatsen ändå fram till slutet, där Ferguson lyckas rädda United till slut.

Årets bottenstrid: Det kommer antagligen bli lika jämnt som förra året, mellan Wigan, Blackburn, Stoke, Hull och Burnley. Wigan lyckas rädda kontraktet i mitten av april, men det dröjer fram till den absolut sista sekunden för Blackburn.

Årets skytteliga: Nicolas Anelka vann med bara 19 gjorda mål sist. I år håller sig Torres ganska skadefri och sätter runt 30 mål. En stark orsak till ligaguldet.

Årets negativa överraskning: Aston Villas niondeplats får ses som ganska negativt för klubben. Det blir också ett bevis på att fler truppspelare behövs. Blackburns bottenstrid känns ganska långt ifrån sjätteplatsen 2006 och sjundeplatsen 2008.

Årets positiva överraskning 1: Birmingham. Spelarna lyckas snabbt spela ihop sig och kommer inte ha några problem i Premier League i år.

Årets positiva överraskning 2: Sunderland. Åttondeplatsen kommer bli mycket tack vare det fantasiska innermittfältet (Cana/Cattermole).

Årets skräll: 20 februari 2010 –> Wolverhampton – Chelsea 3-2. Ebanks-Blake blir stor hjälte med sitt hat-trick, varav de två sista målen i 88e och på tilläggstid. Detta är bara en av många skrällar Wolves kommer att stå för på hemmaplan.

Årets miss: Ett par omgångar av Premier League har gått. Alex Ferguson får lust med att starta Michael Owen i en match. Det tar 10 minuter, sedan går han sönder och tar ännu ett steg mot slutet av karriären. Och där försvann en anfallare för Manchester United…

Nu är det lite mer än 2 dygn kvar. Längtar något enormt, och har stora förhoppningar. Många kommer säkert anse mig som dum i huvudet, men alla kan inte tro på samma sätt. Vad tror ni andra? Vinner Liverpool? Åker någon annan än Hull, Stoke och Burnley ut? Som sagt, årets Premier League kommer bli extremt spännande.

3 Comments

 1. Mycket bra inlägg, men i slutändan tror jag vi ändå får byta plats på Liverpool och Chelsea-United..
  Starkare bredd på truppen

 2. Jonael

  Baraför att du är en ”scouse” så kan du inte tippa från vad hjärtat vill, utan tippa vad som är mest troligast.

  1. Chelsea
  2. United
  3. Liverpool
  4. Arsenal.

  The big four..

  • scouser

   Jag har inte tippat efter hjärtat, och jag kan inte hjälpa att du inte tror på samma sätt.

   Men som sagt, United tror jag kommer få riktigt svårt att komma topp 3, då man tappat Ronaldo och Tevez, och bara har Valencia som riktigt bra nyförvärv. Chelsea har tappat världens bästa tränare, Liverpool har blivit starkare i Englands bästa högerback och Alberto Aquilani, en stor talang. Arsenal har länge haft otur med skador.

   Detta kan inte jag hjälpa, och jag trodde på förhand att Chelsea och Liverpool skulle slåss om titeln, men nu skulle jag nog lägga till Arsenal med. Tror inte alls på United i år. Och det beror inte på vilket lag jag hejar på!

   Det verkar som att du har något emot Liverpool, men med min tippning har jag tippat med hjärnan! Kan du bättre så skulle du gärna ha skickat din sluttabell innan starten, och på så sätt sett i maj vem som är bäst. Men alla tror inte samma, och på förhand har Pool bäst chans, det går inte att säga något annat, då det egentligen bara är Sunderland, Birmingham och City som värvat bättre efter sina förutsättningar.

Leave a Comment