Premier League-En odyssé från dåtid till nutid. Del 1: Norwich City

Drygt halva säsongen har gått och Fotbollsoraklets Jon Lidberg bjuder på en resa från dåtid till nutid med de tjugo Premier Leagueklubbarna. Häng med från början när vi inleder med nykomlingarna Norwich City.

Norwich City

Smeknamn: The Canaries

Hemmaarena: Carrow Road(27033 åskådare)

Grundad: 1902

Ägare: Delia Smith, Michael Wynn Jones

Meriter: Ligacupvinnare 1962, 1985. Premier League: 3:a 1992-93

 

Norwich är ett sånt där oansenligt fotbollslag som alltid funnits där, men i princip aldrig gjort något väsen av sig. För staden Norwich har historien varit betydligt mer dramatisk och man har verkligen vid ett flertal tillfällen tvingats bygga upp sig själv från noll.  Svein Tjuguskegg, son till Harald Blåtand, brände ner staden då den var ett av de viktigaste centrumen för handel i området. Det Angloskandinaviska centrumet som formades efter denna händelse kan man se spår av än i denna dag även om det inte präglat vare sig staden eller fotbollen i någon större utsträckning.

Under andra världskriget utsattes staden för svåra bombningar som förstörde stora delar av de medeltida delarna av staden och det lamslog samtidigt infrastrukturen i området, detta under en period när Norwich precis blivit relegerade till den tredje divisionen. Fotbollen fick dock ligga i träda under krigsåren och när Norwich återigen drog igång ligaspelet så hamnade man två år i följd på tjugoförsta och näst sista plats i division tre och tvingades t.o.m att ansöka om att överhuvudtaget  få spela kvar i ligasystemet, kanariefåglarna hade störtat och nått botten på samma sätt som staden och invånarna.

Det hade för det mesta varit mörka moln över den klubb som 1902 bildades som en utbrytarklubb från Norwich CEYMS( Norwich kristna unga män). De första 15 åren i klubbens historia blev  ganska turbulenta och en ekonomisk kris fick föreningen att gå i konkurs 1917.

1919 gjorde klubben en omstart och man tillbringade mellankrigstiden i den tredje divisionen med en åttondeplats som bästa resultat. Säsongen 1933/34 nådde man sin dittills största framgång när man under Tom Parker vann division 3 och blev uppflyttade. Det var under denna tid som fotbollsförbundet kritiserade lämpligheten med den gamla hemmaplanen The Nest, en kritik som fick Norwich att flytta till Carrow Road, där de befinner sig än idag.

Efter att man som sagt i samband med kriget återigen hade ramlat ner i den tredje divisionen så nådde man en höjdpunkt i klubbens historia genom att som division 3-lag nå semifinal i Fa-cupen , detta efter att ha slagit ut såväl Tottenham som Manchester United.

Det skulle dröja ända till säsongen 1971/72 innan Norwich äntligen kunde ta steget upp i den första divisionen. Man vann under den legendariske managern Ron Saunders ledning .

Norwich är ett av de lagen som man har de tidigaste minnena från när det gäller ens tipsextrakarriär. Man fastnade för dem pga deras annorlunda, men snygga gulgröna färger. Med profiler som far och son John och Kevin Bond på tränarbänken respektive planen spelade man en trevlig,attraktiv men ibland något naiv fotboll. Säsongen 1984-85 lyckades man med samma sak som Birmingham gjorde föregående säsong, nämligen att vinna ligacupen men åka ur högsta divisionen.

Norwich har på senare år spelat i lägre divisioner än den högsta men man ska veta att premiärsäsongen för Premier League 1992/93 slutade man trea efter att ha lett större delen av säsongen. Säsongen därpå lyckades man slå ut självaste Bayern Munchen i Uefacupen innan Inter satte stopp för äventyret i den tredje rundan.

Inför Norwich återkomst i finrummet ska man veta att man för två säsonger sedan spelade i League 1 och tog sig rakt igenom Championship. Man gjorde en del förstärkningar inför Championship-säsongen då de spelare som hjälpt dem genom League 1 fick svårare att konkurrera. Nu har man gjort en ny drive med nyförvärv även om man har fått rätta munnen efter matsäcken, klubbens huvudägare, författarparet, Delia Smith och Michael Wynn Jones har inte några ekonomiska muskler i klass med de stora elefanterna i ligan och sägs dessutom vilja sälja sin del i klubben. En rolig kuriosadetalj är att den lysande brittiske komikern Stephen Fry sitter i styrelsen, frågan är om han behöver rycka in för att de gulgröna ska skratta när denna säsong summeras.

1 Comment

  1. leo

    ska ni skriva om alla klubbar?? ser framemot dett..!

Leave a Comment