QPR, där allt är fel

Under gårdagen fanns det gott om rykten om att Mark Hughes hade fått sparken. Journalister spred vidare med brasklappen att det inte var officiellt men spred det vidare likväl och likt så många gånger tidigare väntade man bara på att det skulle bli officiellt.

Men senare på kvällen dementerades ryktena(även fast rykten om att Hughes ombeds att avgå men tackade nej) och Mark Hughes förblir otroligt nog manager ett tag till. Rimligen till och med även nästa helg nu sedan han inte fick sparken nu, om man antar att det är så att om en manager får sparken tack vare att en förlust varit den ökända droppen i bägare så borde sparken komma inom en dag eller två. Såvida man inte är Blackburns ägare Venky’s som sparkade Steve Kean alldeles för sent och när man väl gjorde det gjorde man det kvällen före en bortamatch då hela laget inklusive Kean åkt ner till London där matchen spelades.

Jag brukar åtminstone i teorin förespråka långsiktighet och att inte sparka managers på grund av en kortare formsvacka eller för att man har alldeles för höga ambitioner. Men vad det gäller Mark Hughes kunde man se att detta skulle hända ”from miles away” och även QPRs supportrar som efter många år av hoppas på lite stabilitet och långsiktighet efter den förra ägarregimen verkar nu vara enade om att Hughes bör få sparken.

Det kanske största problemet är att man inte verkar ha haft någon plan på hur laget skall spela eller med vilka spelare man ska spela för den delen. Det enda man med säkerhet kan urskilja som något genomgående i taktiken är att man ska spela offensivt och undvika all form utav defensiva mittfältare eller försvarskickliga försvarare. Man har väl varit ganska kontinuerliga med att den taktiska grunden är 4-4-2 men med svängrum så att det ibland snarare är 4-2-3-1, men man verkar inte alls säker på vem eller vilka som ska spela på topp eller hur den trojkan av offensiva mittfältare/yttrar man har ska formera sig. Det hela tenderar att bli något åt 4-2-4 hållet med ett innermittfält utan defensiva mittfältare och med ytterbackar som gärna anfaller men som inte känner sig ansvariga för defensiven.

Kort och gott har man bara värvat spelare som många av dem låter bra på pappret men utan att se till vad laget faktiskt kan behöva och hur man skulle kunna spela de värvade spelarna för att få maximal utdelning av dem och övriga truppen.

Många påpekar det att QPR spenderat en del mindre än det Southampton som spelade ut dem i helgen men då bortser man fullständigt det faktum att QPR rimligen betalar klart mer i löner då man nästan bara består av äldre spelare som annars inte hade gått till dem. Se bara på målvakten Julio Cesar som kunde gått till fler klart bättre klubbar och sedan QPR redan hade Robert Green verkar det vara ett impulsköp helt baserat på att man kunde betala tillräckligt för att locka honom. Man har säkert råd att betala han också men mindre genomtänkt är att han indirekt också kostar Robert Greens lön som inte heller lär vara den minsta särskilt sett till att man lockade iväg honom från ett annat PL-lag. Cesar är en av få lyckade värvningar men i QPRs situation är det tveksamt om det räcker till och är troligen inte värd två stora löner. Det är inte heller så att man lagt pengar på att förstärka de andra svaga punkterna i försvaret nämligen backlinjen och gärna en mer defensivt skicklig mittfältare. Bosingwa är ingen dum värvning på pappret men det är främst en offensiv back och med Traore på andra kanten dessutom har man två offensiva ytterbackar som lägger ansvar på mittbackarna. Mittbackar som dessutom saknar täckning från innermittfältet och ovan på det inte är särskilt bra mittbackar till att börja med.

::::

Man undrar var det gick fel och det är inte helt lätt att säga men ända sedan man började den nuvarande Premier League sejouren verkar man ha gjort allt för att avsluta den. Redan under Warnock började man förändra laget med halvkonstiga värvningar och helt utan klass göra sig av med de spelare som säsongen innan varit väldigt viktiga. Den defensiva organisation som tillsammans med Adel Taarabt var lagets främsta styrka var som bortblåst när man antingen sålde eller petade tidigare ordinarie spelare och ersatte dem med något större, kändare namn som kanske någonstans någon gång varit bättre spelare men som definitivt inte var samspelade. Att man redan tidigt gjorde Anton Ferdinand till lagkapten(åtminstone i vissa matcher) är en tydlig symbol för hur namn snarare än kvalité, lagkänsla eller vettighet blivit vad QPR står för. En begränsad spelare som jag inte kallar direkt dålig men i Premier League är han inte mer än en truppspelare eller nödlösning och han har tidigare flera gånger haft bra perioder, till exempel när han gjorde ett habilt jobb som vänsterback i Sunderland under en av de perioderna under Steve Bruce då man gick riktigt bra. Det är inte den dummaste tanken att hoppas att med en ledartyp som Ryan Nelsen bredvid sig kommer han lyfta sig och att de två ska kunna hålla ihop defensiven när övriga laget trixar med boll och sedelbuntar men även om Nelsen varit en habil spelare är han knappast det längre, åtminstone inte i ett lag där försvaret blir såpass utsatt. I ett mer defensivt inriktat lag där man ligger lägre och får hjälp av spelare omkring sig kan jag nog se dem komma lindrigt undan.

Offensivt har man dock faktiskt ganska gott om kvalitétsspelare och baserat på offensiven ”borde man enligt pappret” snarare ligga i den absoluta mitten närmare europaplatser än nerflyttning. Men det räcker varken med bara en offensiv eller bra spelare på pappret om man har en undermålig defensiv och en avsaknad av taktik, och även faktorer som lagkänsla och vilja skulle jag hävda att man saknar.

::::

På de senaste tre matcherna har man mött två nykomlingar på hemmaplan men bara tagit en poäng. Där hade Hughes och QPR en god chans som inte kommer ofta men då inte ens det räckte för att giljotinen skulle falla kommer man behöva ta nästa liknande chans. I nästa match möter man visserligen Manchester United vilket är antonymen till en god chans att plocka poäng men efter det finns det vad man i relativa termer återigen kan kalla en god chans. Då möter man nämligen ett ganska svagt Sunderland vilket även på bortaplan hittills har varit en möjlighet till poäng, därefter det unga Aston Villa som är mitt i en ”generationsväxling” på hemmaplan och därefter ett annat bottenlag i Wigan och så ett derby på hemmaplan mot Fulham. Det är inte lätta matcher per se men verkligen inga omöjliga matcher. Det tuffa för Hughes är dock att även om man osannolikt kommer igenom den lättare matchsekvensen möter man därefter under andra halvan av december i sju raka matcher enkom lag som ligger eller då lär ligga på övre halvan av tabellen.

::::

Skulle man ändå försöka försvara Hughes och de styrande i QPR som behåller honom skulle man väl kunna hävda att det inte är helt enkelt att säga vem som skulle göra det bättre. Om vi bortser från att jag skulle kunna skriva en lika lång artikel som denna enbart bestående av goda ersättare så kan man inte helt förkasta deras tro på att en ersättare är svår att hitta. Man misslyckades trots allt med Mark Hughes och trots att han inte osar sympati har han faktiskt ett ganska gediget CV och det fanns trots allt många experter därute som stödde valet och så sent som inför denna säsongen tippade att de skulle hamna på eller åtminstone nära övre halvan flera tidszoner ifrån nerflyttningsstrecket.

Harry Redknapp är överlägsen favorit till att ta över jobbet vilket inte är orimligt sedan han är tillgänglig och har ett ”track record” att lyfta underpresterande lag men visst har han också rykte om att handla för mycket och slösaktigt samtidigt som han också likt Hughes lämnat flera jobb som en fiende snarare än en vän. Jag tror inte Redknapp är ett dåligt val men det är alldeles för enkelt att säga att det är självklart och det kommer bli bra för så lär många känt även kring Hughes och det är trots allt en manager lik Hughes på de flesta sätt. Inte heller är det en manager vars lag blivit kända för sitt stabila försvar vilket man kan känna borde vara något QPR söker nu?

Förhoppningsvis är Hughes bara kvar fortfarande för att QPR vill ha en ersättare klar inom kort när man väl gör sig av med honom men förhoppningsvis lägger man när mycket tanke bakom ersättaren och gör ett bra val och kanske borde man undersöka möjligheterna till att försöka lösa problem på andra sätt än att kasta pengar på dem. Klubben, fansen förtjänar så mycket bättre.

Leave a Comment