Real Madrid 4 – Ajax 1

Real Madrid hade inga som helst problem att besegra Ajax i Champions Leagues sista gruppspelsomgång.

Inför matchen så kom hemmalaget till spel med ett relativt reservbetonat lag då man redan hade en klar andraplacering i gruppen oavsett resultat under den sista omgången. För Ajax del så var man dock i ett väldigt behov utav en seger, om man ville fortsätta europaäventyret säsongen 2012/13 – dock så skulle det vid en seger i så fall bli spel i Europa League framöver, då Dortmund redan på förhand var klara gruppsegrare.
Ajax kom till Santiago Bernabeu med ett starkt självförtroende efter vinsten över såväl topp- som ligakonkurrenten, PSV. Man tvålade dit dem med 3-1 i helgen och en vinst blev det även för Real Madrid i ligaspelet, när man besegrade rivalen Atletico Madrid med det habila 2-0-resultatet.

Matchen sattes igång och det var hemmalaget Real Madrid som genast tog tag i taktpinnen. Redan efter sex minuter och trettio sekunder så satte man den första bollen i mål genom Karim Benzema – dock avvinkat för offside, vilket såg helt rätt ut. Minuterna senare kom nästa riktigt farliga chans, men denna gång var det Fabio Coentrao som höll sig framme och avlossade kanonen – dock i stolpen.

Vid det här laget trodde nog de flesta att en mindre frustation skulle sprida sig bland Real-spelarna. Men icke. Istället kunde man äntligen se bollen gå in i mål – utan att en domarsignal skulle förstöra glädjen – när Benzema fick en fin djupledsboll från Luka Modric och fri mot målvakten så valde anfallaren det bästa alternativet i och med den sneva vinkeln; att passa en inspringande Ronaldo, som i öppet mål lade in bollen i nätmaskorna.
15 minuter efter det förlösande ledningsmålet så kom även mål nummer två, men denna gång var det Jose Callejon som fick jubla mest. Bollen letade sig fram till anfallaren efter en perfekt slagen långboll från Modric, igen, och fri mot mål så gjorde han inga misstag. Ett lågt skott och intill stolpen – och 2-0 var ett faktum.

Real Madrid pressen fortsatte och utöver lite kontringsförsök från Ajax, så var det Real för hela slanten. Chans på chans skapades och bortalaget fick för det mesta vara glada över att ha en komfortabel målvakt i mål, för annars skulle siffrorna kunnat rinna i väg redan under den första halvleken. Men mer mål inträffade inte under den första halvleken och halvtidsresultatet var som bekant 2-0.

Andra halvlek startade och det hade inte ens gått fyra hela minuter innan Kaka’ kom rättvänd mot mål och placerade skottet lika snyggt som hårt intill stolpen och Ajax mardröm skulle bara visa sig bli värre – trodde nog samtliga anhängare till det holländska laget. Men istället lyckades man reducera till 3-1 i den femtionionde minuten. Det var Dalay Blind som servade en fin crossboll från vänsterkanten som ledde fram till en anfallare i Ajax som gick upp i en duell med Real Madrids målvakt för dagen, Antonio Adan. Den sistnämnde vann kanske duellen, men bollen ledde enbart fram några meter utanför straffområdet och vad gör de när Derk Boerrighter enkelt bara kan placera in bollen i den tomma buren med bredsidan? 3-1 alltså, och bortalaget började sticka upp lite mer med lite halvchanser och några farliga sådana, medan Jose Mourinho passade på att byta in lite talanger från Castilla, klubbens farmarlag.

Trots att Ajax ”började” komma in i matchen, så satte hemmalaget även ett 4-1 mål i den åttioåttonde spelminuten när Jose Callejon nickade in bollen i mål från nära håll efter ett fint inlägg från den inbytte Alvaro Moratta, som inte ens hade varit på plan i tio minuter innan hade spelat fram bollen till ett mål.

Mer mål inträffade aldrig efter Callejons fullträff och 4-1 blev därmed slutresultatet. Hemmalagets seger gör så att man kniper, vilket varit klart redan på förhand, andraplatsen i gruppen. Ajax däremot lyckades – trots förlusten – ta tredjeplatsen, då Manchester City förlorade mot Dortmund på bortaplan. Detta betyder alltså att Real är klara för åttondelen, medan Ajax får spela Europa League-fotboll framöver.

Leave a Comment