Reflektioner…

Nu har det äntligen kommit igång. Detta världens enskilt största idrottsevenemang. 32 länder som ska göra upp om vilka som är det bästa laget i världen just nu. Brasilien, England, Italien, Spanien, Argentina med flera. För nog är det faktiskt så att åker ett lag till VM så finns väl alltid inställningen och förhoppningen om att det ska vara just ens egets land tur att lyckas få ut maximalt av sina spelare.

I ett VM så är det ju så att det inte finns några enkla matcher. Alla matcher innehåller en spänning och en nerv som inte går att ersätta med träningslandskamper eller ens kvalmatcher. En hel fotbollsvärld ser dig och vad du gör med bollen och hur du agerar på planen. Lyckas man som spelare så känns det ju underbart. Fråga bara Nigerias målvakt, Vincent Enyeama. Han gjorde kanske sin bästa match någonsin och tackade bara Gud efter matchen. Visst är det då lite synd att inte få med sig en poäng från en sådan match. Men i ärlighetens namn så var ju Argentina ett strå vassare och borde gjort något mål till. Med lite tur så hade dock Nigeria kunnat få ett oavgjort resultat med de chanser de skapade på slutet.

Raka motsatsen mot vad Nigerias målvakt känner gör nog Robert Green i England. Den boll han tappar in mot USA spelar säkert ingen roll då gruppen avgörs men för honom som person kommer det att ta lång tid att glömma. Frågan är om han står mer i detta VM eller ens i landlaget. Engelska fans och skribenter har svårt för att glömma. Kom bara ihåg David Beckham mot Argentina, David Batty’s och Southgate’s straffmissar. Detta är spelare som för alltid kommer att bli påminda av ett misstag de gjort. Lägg nu Robert Green till den skaran.

I ett VM finns inget rum eller plats för misstag. Här ska fokus vara på max och inget överlämnas åt slumpen. Allt planeras minutiöst och allt bara ska klaffa perfekt ihop. Ett sånt här misstag stör allt det som ett lag byggt upp och skapar en osäkerhet i laget. Jag hoppas att Green kommer tillbaka från detta och kan glömma det men han har en lång väg att vandra.

Alla spelare måste ju självklart våga att misslyckas och chansa men det är en sanning med modifikation. Om ni tänker er in i en match så kan ju en forward missa mål och slå bort hur många bollar som helst. Han får givetvis inget beröm men inte heller märks han ut som syndabock (såvida man inte heter Martin Palermo och missar 3 straffar i en och samma match). En forward kan göra 50 misstag, en mittfältare kanske 20. En försvarare kan göra 5-6 stycken men en målvakt får inte göra ett enda misstag för då blir det ödestigert.

Vem gör inte misstag här i livet? Alla gör det. Vi är bara människor ju. Det är mänskligt att fela och att lära sig av felen. Så innan man hänger ut en person så tänk efter. Hur många misstag har han eller hon gjort? Hur många misstag har du själv gjort? Givetvis så önskar man att en match inte ska avgöras på ett individuellt misstag utan på ett vackert spel med ett vackert mål. Men det är trots allt så att det är ofta misstagen som avgör jämna och täta matcher.

Det som däremot måste bort för att den glada och inpirerande fotbollen ska få komma fram är att rädslan för att förlora måste försvinna. En vinnare hatar inte att förlora, han ogillar det dock starkt och gör allt för att slippa den känslan av obehag som sprider sig i honom vid en förlust. Det är trots allt så att alla som spelar i ett VM vill vinna. Det är egentligen bara en fråga vem som har viljan och energin att förbereda sig korrekt inför ett mästerskap. Den som kommer bäst förberedd har även bäst förutsättningar för att nå långt i ett mästerskap. Mentalt så ska det redan finnas i huvudet att de är där för att spela 7 matcher. De som endast ser på sig själva att försöka överleva gruppspelet kommer inte vinna. De kommer att vara nöjda med att gå vidare från gruppen och då har man ju egentligen inte kommit någonstans. En vinnare ser sig själv spela den sjunde matchen och han känner sig stark och trygg i den tanken. För honom är det inte en dröm att spela en VM-final. För honom är det som ytterligare en match, en match som han spelat 1000 ggr i sitt eget huvud. Han är förberedd och därför är han en VINNARE.

Leave a Comment