Roma tog livsviktiga poäng mot Novara

I ett regnigt Novara spelades en match igår mellan Novara och Roma, Novara i behov av poäng för att inte halka neråt i tabellen och ett Roma som behövde en trea för att komma på fötter igen och försöka hänga på för en europaplacering. Hemma på Stadio Silvio Piola är Novara farliga, allra mest eftersom att de spelar på konstgräs vilket inte är så vanligt i Italien. Jag tror alla Romanistas var både förhoppningsfulla eftersom att de skulle möta ett Novara som ligger i botten av tabellen men samtidigt oroliga för ingen visste hur Roma skulle bemästra konstgräset.

Matchens två halvlekar var så olika som det bara kunde bli, första halvleken var tempofattig, chansfattig och allmänt tråkig. Roma hade svårt att bemästra konstgräset i början och Novara kunde inte riktigt skapa något framåt. Roma såg oroväckande obekväma ut i början men det ordnade upp sig mer och mer desto längre matchen fortgick. Novaras enligt undertecknande bästa spelare i Takayuki Morimoto var ett ständigt orosmoment i första halvlek och han togs ner med riktigt fula knep av Roma försvaret, speciellt Casseti som gjorde några riktigt klumpiga ingripanden i början av första halvlek.  Målchanser var det dock dåligt med i alla fall de riktigt farliga. Någon som inte hade bemästrat konstgräset var Romas Rodrigo Taddei, var helt fantastiskt dålig i första halvlek.

Andra halvlek började lite bättre än föregående halvlek. Roma försökte att få igång ett bättre tempo och det lyckades man med, fast den där rörelsen i djupled framåt för det var just det Roma behövde, någon som sprang i djupled. I den 62:a matchminuten bytes Bojan in mot Greco, som gjort en gedigen insatts på mittfältet. Efter det började han springa, och han sprang konstant tills matchen var över. Tio minuter efter hans inträde i matchen så har Pjanic bollen lite utanför halvmånen vid Novaras straffområdet, han ser att Bojan springer i djupled mot motståndarnas mål och med en vacker smekning med vänsterfoten sätter han en hög passning framför Bojan som enkelt trycker in den i Fontanas främre stolpe. Fast matchbilden kunde varit en annan, trots att Roma hade övertag så kom Novaras Riccardo Meggiorinis fri från högerkanten och hade med sig Rigoni i mitten av straffområdet men istället för att spela över och ha ett garanterat mål så bestämmer sig Meggiorini för att dundra in bollen i bortre stolproten men Stekelenburg gör en fantastisk räddning och de fick bara en hörna som det inte blev något av. Roma som var i extas efter målet började trycka på ordentligt och det tog bara tre minuter så hade Roma hörna och Osvaldo nickar starkt in den längst den vänstra stolpen. Efter målen hade Roma full koll på händelserna och höll undan och vann komfortabelt med 0-2.

Romas startelva hade några frågetecken faktiskt, att Taddei fick starta som vänsterback borde inte finnas på världskartan när Angel finns tillgänglig, Taddei såg ut att vantrivas på planen. Samt att Cassetti startade som mittback, skulle faktiskt vilja haft Heinze där istället då han känns mycket säkrare. Novara då hur imponerad blev jag av den första match jag sett 90 minuter med dem? Nej inte någonstans, de spelar helt okej försvarsspel men framåt så fungerar det inte. Samt att de springer påtok för mycket offside, nio gånger fick jag det till.

Matchens bästa – Bojans inhopp, han sprang och sprang och sprang lite till. Han fick verkligen igång Roma med sitt inhopp. Takayuki Morimoto var den jag vart mest imponerad av från Novara, han fick så mycket stryk i början av första så det var otroligt att inte fler spelare blev varnade i Roma. Men han var farlig och jag tror att de var fel att byta ut honom i andra halvlek mot Jeda som var helt osynlig.

Matchens sämsta – Rodrigo Taddie, jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta men karl kan ju inte behandla bollen. Alla gånger Novara sprang offside, vissa gånger var de till och med två stycken offside samtidigt.

Mina tankar går till de skadade och omkomna och deras anhöriga runt om i Italien!