Så slutar Allsvenskan 2013

Vi är nu bara timmar ifrån den Allsvenska premiären och här kommer tre experttips om hur årets tabell kommer att sluta.

Andreas Kostinen

1. Malmö FF
2. IF Elfsborg
3. AIK
4. BK Häcken
5. IFK Göteborg
6. Helsingborgs IF
7. Djurgårdens IF
8. IFK Norrköping
9. Kalmar FF
10. Öster IF
11. Åtvidabergs FF
12. Gefle IF
13. Halmstads BK
14. Brommapojkarna
15. Syrianska FC
16. Mjällby AIF
Vilka vinner guldet 2013? Jag tror det är Malmös tur i år. Man har, i konkurrens med Elfsborg och möjligtvis AIK, Allsvenskans bästa trupp och de bör vara hungrigare än någonsin efter det snöpliga avslutet på säsongen i fjol. Sedan bör man nog höja ett varningens finger för klubbens offensiva anfallsduo. Jag talar givetvis om Tokelo Rantie samt Magnus Eriksson, som troligtvis kommer sätta rejäla käppar i hjulen för motståndarförsvararna i år. En blandning av styrka, snabbhet, målfarlighet och finess besitter dessa herrar och sprider nog skräck med sin blotta närvaro.

Men jag tror ändå att de kommer vara en jämn allsvenska anno 2013. AIK, Elfsborg och kanske BK Häcken kommer även troligtvis vara med i den absoluta toppen och slita för guldmedaljen.

I botten ramlar dessvärre Mjällby AIF samt Syrianska ut. Mjällby har, nu när Pär Ericsson skadats, en väldigt tunn trupp och när även huvudtränaren Leif Swärdh lämnat över skutan så blir det nog svårt för blekinges stolthet att hålla sig kvar. Syrianskas kaos måste någon gång ta stopp och får man problem med skador – så är man minst sagt i fara.

Annars tror jag Öster överraskar av den anledningen att Andreas Thåmsson är en kompetent tränare med erfarenhet kontra bra nyförvärv, som dessutom har rutin från högsta serien. De två andra nykomlingarna (Halmstad och BP) kommer troligtvis fightas i den nedre delen av tabellen.

Christian Olsson

1.IF Elfsborg
2. Malmö FF
3. BK Häcken
4. Helsingborg IF
5. AIK
6. Kalmar FF
7. Djurgårdens IF
8. Halmstad BK
9. IFK Norrköping
10. Mjällby AIF
11. IFK Göteborg
12. Gefle IF
13. Öster IF
14. Åtvidabergs FF
15. IFK Norrköping
16. Syrianska FC

Guldracet kommer i år helt klart stå mellan Elfsborg och Malmö FF. Båda har riktigt starka trupper och har ett väl ihopspelat lag. Dock är jag ändå lite osäker på MFF som ibland har darrat ordentligt när det verkligen gällt. Den typen av problem anser jag att Elfsborg inte har och det är även därför som jag tror att de tar hem guldet. Häcken kommer troligtvis att vara ett topplag även i år, men någon riktig utmanare till guldet ser jag dem inte som.

Om vi går lite längre ner i tabellen så hittar vi lag som Helsingborg, AIK och Djurgården.  Samtliga av de här tre lagen kan mycket väl bli en outsider i kampen om guldet.  Av de här tre lagen så är det nog AIK som har störst chans att bli det.

I den nedre hälften av tabellen så hittar vi det ständigt överskattade IFK Göteborg. Många tror att de kommer bli farliga i år, men jag tvivlar starkt på det. Laget har dels en tränare som är direkt opassande i IFK Göteborg (en äkta AIK:are passar inte in på Kamratgården) och när det gäller det offensiva spelet så hänger allt mer eller mindre på Tobias Hysén. Att vara så extremt beroende av en enda spelare är helt klart ett tecken på stor svaghet och jag tror därför att IFK Göteborg kommer vara mycket svaga framåt. De blåvita fansen har helt klart en jobbig säsong framför sig.

I botten så hittar vi Syrianska och IFK Norrköping, med Åtvidabergs FF framför sig. Syrianska har levt på lånad tid i Allsvenskan och nu kan inte ens deras excentriske tränare hålla dem kvar. Jag tror faktiskt att de kommer bli avsågade rätt snabbt och de lär bli en slagpåse i år. Norrköping har chans att kunna klara sig kvar, men totalt sett så är de ändå för svaga för att hålla sig kvar. Dock kan det eventuellt bli så att de byter plats med Åtvidaberg.

Lukas Welander

1. Malmö FF
2. BK Häcken
3. Helsingborgs IF
4. IF Elfsborg
5. AIK
6. IFK Göteborg
7. Kalmar FF
8. Djurgårdens IF
9. IFK Norrköping
10. Östers IF
11. Åtvidabergs FF
12. Mjällby AIF
13. Halmstads BK
14. Gefle IF
15. IF Brommapojkarna
16. Syrianska FC

Toppstriden känns väldigt oviss inför 2013 års upplaga av Allsvenskan. Det enda självklara valet där uppe i min tabell var Malmö FF på första plats, som har en ung, hungrig och extremt spännande trupp på gång. Vad gäller vilka som kommer hänga med längst i guldracet var lagvalet desto svårare. Valet föll tillslut på BK Häcken, som efter en positivt överraskande fjolårssäsong nu har en bra trupp med en del starka nyförvärv. Får Roar Hansen fart på Helsingborg kan de också hänga med långt in i slutet. Däremot tror jag att både Elfsborg och AIK får ett tufft år. Elfsborg har Europa-spel vilket medför tufft spelschema med mera och AIK har sett förvånansvärt svaga ut på försäsongen.

I botten tror jag att Syrianska och Brommapojkarna tar direktplatserna ner till Superettan. Syrianska har en väldigt tunn trupp och några enstaka skador kan ställa till det ordentligt för dem. Inte heller Brommapojkarna har ligans tyngsta trupp och jag tror det blir raka vägen tillbaka till Superettan. Om kvalplatsen känns det dock desto mer ovisst. Mjällby, Halmstad och Gefle, framförallt de två sistnämnda, kommer slåss för ett säkrat nytt allsvenskt kontrakt, men Gefle kommer tillslut ligga på 14:e plats och få kvala ner till Superettan efter ett bottenrace in i de absolut sista omgångarna.

1 Comment

  1. Lucas Dahlenborg

    Nja. MFF, AIK och ellos men inte säker på om guldet hamnar i malmø eller Solna.

Leave a Comment