Sent avgörande i Derby della Capitale

För den utomstående tittaren var det ett derby som hade allt: krigande spelare, många gula kort, en utvisning, en straff, flera farliga målchanser, en domare som ville ha huvudrollen och en sent avgörande. Men för den som hade alla sina 11 män ute på plan så fick hjärtat och känslorna åka med på en riktig berg-och-dal-bane-färd med både höga toppar och djupa dalar.

Det var ett derby där Roma mönstrade en startelva med hela 9 stycken derbydebutanter: Stekelenburg var äntligen tillbaka i mål efter huvudskadan; Rosi, Kjaer, Heinze och Jose Angel tog plats i backlinjen; De Rossi, Gago och Perrotta formade mittfältet och Pjanic (som tog över Tottis roll), Osvaldo och Bojan inledde på topp. Lazios startelva innehöll också några derbydebutanter men långt ifrån lika många som Roma: Marchetti fanns mellan stolparna; Dias, Biava, Konko och Radu utgjorde försvaret; Brocchi, Ledesma, Hernanes och Gonzales på mitten samt det givna anfallsparet Klose och Cissé längst fram.

Matchen hinner knappt komma igång förrän vise-Totti (Pjanic) får bollen och serverar Osvaldo med en elegant passning. Den glödheta argentinfödda italienaren gör inga misstag utan sätter bollen bakom en utrusande Marchetti. 1-0 till Roma och Osvaldo är så glad så han drar upp matchtröjan där han under har en t-shirt med texten: vi ho purgato anche’io. Man kan säga att texten var en slags hälsning/hyllning till den saknade lagkaptenen Totti som visat upp en liknande t-shirt i just ett derby.

Första halvlek bjöd på några fler farliga chanser: Klose är nära att göra sitt fjärde mål för säsongen, Hernanes slår en farlig frispark och Osvaldo är nära på att snubbla in 2-0 men när domare Tagliavento blåser för halvtid så är resultatet fortfarande 1-0 till de röda.

Lazio inleder andra halvlek starkt och precis som i första halvlek så händer det något nästan direkt. Brocchi kommer i ett bra läge men Kjaer är snabbt där och ger honom en vänskaplig klapp på axeln (utanför straffområdet). Brocchi känner Kjaer i haserna och får då så ont så han måste flyga fem meter i straffområdet som om det varit årets brutalaste tackling (hur kan man flyga framåt om man nu blir dragen i axeln?). Tagliavento är dock säker på sin sak och dömer straff för Lazio och eftersom en olycka sällan kommer ensam så passar han även på att visa ut stackars Kjaer. Ett mycket hårt domslut. Hernanes lägger upp bollen på elva meter och skjuter bollen till vänster i mål medan Stekelenburg går åt höger. 1-1.

Kommande minuter blir även de tunga för Roma. Med en man mindre på banan tillåts Lazio hålla i bollen och rulla runt medan Roma får jaga och jaga. Lazio sätter stor press på Romaförsvaret och träffar både ribban (Klose) och ribban (Cissé) i jakten på ett ledningsmål. Roma kämpar tappert men lyckas inte etablera något anfallsspel förutom några långa bollar på Osvaldo som är alldeles för ensam för att kunna göra något. Lazios intensiva tryck avtar efter ett tag, mycket tack vare att Roma byter in bollskicklige Pizarro med en kvart kvar av matchen. Klockan tickar upp mot 90 minuter och några fler chanser skapas men det blir trots allt aldrig riktigt farligt. När klockan står på full tid så annonserar fjärdedomaren 3 minuters stopptid och alla börjar ställa in sig på ett oavgjort resultat. Då bestämmer sig Tagliavento för att återigen ta på sig en alldeles för stor roll. I en Romakontring får Osvaldo bollen som sätter fart för att frispela sig själv. Men Tagliavento hittar en foul som ingen annan såg och blåser frispark till Lazio. En frispark som tillslut hittar fram till inhopparen Matuzalem, som på sin tur hittar Klose. Med 21 sekunder kvar av Derby della Capitale gör Klose det han är bäst på – mål. 2-1 och slutresultatet är ett faktum. Romaspelarna hinner knappt göra avspark förrän Tagliavento blåser av matchen. Hela Lazio är i extas och firar sitt första vunna derby på sex matcher som de vunnit scudetton. Roma är ett förkrossat lag efter att ha brutit sin svit på fem raka derbysegrar.

 

Det var ett derby som hade snudd på allt. Den 4 mars 2012 är det dags igen och må det bli en lika underhållande tillställning.

Leave a Comment