SIDNEY Tres TOPP-3 LISTA

Del 2.

Här kommer så då äntligen Topp-3 på min lista över historiens bästa och största fotbollsspelare..

3. Didi (Brasilien)

”den Etiopiske prinsen”

VM 1958-bäste spelare! Mittfältskungen. Han som gav ”a folha Seca” till fotbollsvärlden. Specialaren att med Höger-yttersida skruva en frispark så målvakten aldrig visste var den skulle landa. Han som var kuggen i det lag som gav världen Garrincha och Pelé!

”Universums Åttonde Underverk” ”Den svarte Napoeleon”

Sorry Pele och Maradona. Ni var stora fotbollsspelare..men den här spelaren gjorde Legenden Pelé större

2. GARRINCHA (Brasilien)

”ÄNGELN med de krokiga benen”
”Sångfågeln”

Vi har kommit till nr2 på denna lista. Och det är ofta ,med tårar i ögonen, jag läser allt som har skrivits om denna gudabenådade spelare. Höger-yttern som spelade fotboll för att han tyckte det var roligt. Som hellre gick o fiskade än tittade på VM-finalen,som spelades på hemmaplan, Maracana-stadion,bara någon timme bort.

Det kan skrivas miljoner inlägg om Garrincha och om att jag ser honom som den Bäste Fotbollspelaren i Historien (men ack dock icke den störste..) Det kommer troligtvis inte finnas en fotbollsspelare som Garrincha. Det han gjorde på fotbollsplanen, sättet han gjorde det på.. se filmer om honom, kolla youtube, läs ”Sambafotboll” av Fredrik Eklund.

Åk till Brasilien. Fråga folket. Fråga Pelé:
”Utan Garrincha skulle jag aldrig ha blivit världsmästare 3gånger” -har Pelé deklarerat

VM 1958 och VM 1962 -som fotbollsfans skulle jag dö för att få flyttas tebax i tiden och få närvara när GUD sände sin Ängel ner till fotbollsplanen för att välsigna fotbollshistorien. Den där träningen, när han övertygade Botagafogo att skriva kontrakt med honom ögonblickligen. Tidsepoken då han spelade klubb-fotboll och när dom var ute på turneér. Jag skulle sälja min själ för att fått vara där o se det med egna ögon.

En händelse – Jag citerar:

”När Klubben spelade i Colombia skrev tidningarna *Garrincha i Colombia!* , inte att Botafogo var där.
Det var för övrigt under ett besök där som en av de märkligaste episoderna i hans fotbollsliv ägde rum. Som vanligt dribblade han sin back. Denne föll men reste sig upp,varpå Garrincha drog honom igen. Och så fortsatte det, gång på gång. Till sist fortsatte de utöver sidlinjen utan att domaren ingrep, alla var förhäxade av uppvisningen och först när Garrincha och backen hunnit ut på kolstybben blåste domaren av. Vänsterbacken försvann emellertid ut i omklädningsrummet, han hade fått nog och bytte, varpå showen fortsatte med den nya backen”

Egentligen borde jag bara skrivit så här om Garrincha..kort och gott:

Kan inte beskrivas med ord eller bilder-kunde bara upplevas…

OCH SLUTLIGEN Nr1

1. MENINO de RUA

På första plats hittar vi Historien om den Störste och nog Bäste fotbolls-spelaren genom alla Tider.

Han la ner bollen på straffpunkten. En hel värld höll andan. Det är fotbollhistoriens mest omtalade och bejublade ögonblick. Det var nog oxå den kyligaste straff en spelare någonsin slagit i en fotbolls VM-final. MÅL!
Det var bara början på en sprakande föreställning. Det blev 2 mål till. En vacker frispark ifrån 25meter och en bicacleta (cykelspark) som satt nästan klockrent i krysset. Det var klart då. Han var Historisk. Ingen har tidigare gjort 3 mål i en final. Ingen har ägt en match och en turnering på det sätt Menino de Rua gjorde!! Slutsignalen gick. Han satte sig på knä och kysste gräset. Publiken exploderade och han bars upp av sina lagkamrater.

Smeknamnet Menino de Rua fick han när han var mycket liten,ja nästan nyfödd. Han bar med sig det genom hela sitt liv. Trots att han bokstavligen slog sig fram till toppen och ägde fotbollsvärlden i många år (och även kanske tom tjänade en del på det) så kunde inget eller ingen ta det ifrån honom. Inuti hjärtat , där fotboll förhoppningsvisst alltid är kärleksfullt och oskyldigt – där bar han alltid sitt smeknamn.

I tankarna och i drömmarna. I lyckan som värmer en varje gång ens fötter rör vid en fotboll. Där är fotboll som vackrast och där är du bäst i världen. Den störste av alla. Den mest hyllade eller bara den lilla vanliga DU. Där kan ingen ta ifrån dig DIN FOTBOLL

Likt dom fattiga gatubarnen i RIO de Janeiros favelas..som smyger sig ner till Copacabana och Ipanema, vid mörkrets inbrott. Och som sen kanske blir mördade när dom söker en plats att sova på för natten. Den enbente, kryck-hoppande (av en LandMina bortsprängt underben) killen i Angola. Som likt förbannat spelar och offrar sig för sitt fotbollslag, bestående av massa andra invalidiserade barn. Han är den svältande och av alkoholiserade fadern, misshandlade snorungen, som fryser i något av rysslands betongkomplex.

Det är kanske din klasskompis, du minns kanske inte honom, som blev mobbad i skolan och än mer utskrattad när han tillslut vågade ta sig till fotbollsträningen. Kämpandes oförtröttligt, men bara snubblandes på bollen och blev än mer utstött. Det är den lilla kinesiska flickan ,som inte platsade i gymnastikskolornas tuffa vardag ,men som ser sitt Kina spela en OS-match på tv i hemlandet och som kommer leka i någon av Beijings parker med en fotboll. Kanske ensam. Kanske med miljoner andra flickor.

Likt miljoner andra fotbolls-killar och fotbolls-tjejer. Garrincha var en av dom. Maradona en annan. Någon hette Zlatan och en annan var general i armen. Några spelare blev torterad av en ond diktator ,då dom inte spelat tillräckligt bra och en annan lyfte VM-bucklan en vacker sommardag 2006.

Där har vi Han/Hon – fotbollens Bäste och Största Stjärna! Genom Historien , i Nuet och för Framtiden!!

Ps. Menino de Rua betyder Gatubarn på Brasiliansk Portugisiska…ds.

Beleza

M.v.H – SIDNEY Tre – Norling
STREET & LIFE-Photographer

Leave a Comment