Sir Alex, världens bästa tränare närmar sig slutet

Sir Alexander Chapman ”Alex” Ferguson närmar sig slutet på sin fantastiska tränarkarriär och nu frågar sig alla vem som ska ta över Manchester United efter honom.
Många har pekats ut men endast en kan efterträda honom.
Vem blir det då?

Sir Alexander Chapman ”Alex” Ferguson, även kallad ”Sir Alex” eller ”Fergie” har haft en drömkarriär som tränare. Han har vunnit allt man kan vinna på klubbnivå, och han har gjort de om och om igen. Vad jag kan komma på så finns det absolut ingen som kan mäta sig med hans meriter och erfarenheter och han är utan tvekan en levande legend som kommer att skrivas in i alla historieböcker.
Men som vi alla vet så måste även den bäste börja någonstans. Och Sir Alex började i sitt hemland Skottland där han var tränare för East Stearlingshire, efter det så blev det en flytt till St. Mirren för att sedan hamna i Aberdeen FC.
Det var först i Aberdeen som titlarna började ramla in.
Han vann ligan tre gånger och Cupvinnarcupen en gång.
Efter Aberdeen så blev det en kortvarig sejour i det Skotska landslaget, endast ett år. Och sen kom han till klubben där han skulle skriva historia.
Manchester United sparkade sin tränare Ron Atkinson 1986 och samma år så skrev Sir Alex på.
Första titeln kom år 1990 då Manchester vann FA-cupen. Och efter det har det bara rullat på. Här följer en lista med allt han har vunnit under de 24 framgångsrika år han har varit i Manchester United.
Premier League: 11
FA-cupen: 5
Champions League: 2
Cupvinnarcupen: 1
Engelska Ligacupen: 4
VM för klubblag: 2
Lägg därtill Cupvinnarcupen en gång och tre ligatitlar med Aberdeen.
Sir Alex bästa säsong är förmodligen säsongen 98/99 då han vann den åtråvärda trippeln. Det vill säga att en klubb under samma säsong tar den inhemska ligan, cupen och Champions League.
Manchester vann FA-cupen den säsongen genom att slå Newcastle med 2-0. Ligan tog man hem med en poäng mer än Arsenal. Och man fullbordade denna säsong som har gått till historia i Manchester United genom att vinna Champions League på ett fullsatt Camp Nou. Man slog Bayern München med 2-1 efter att ha vänt matchen på övertid i andra halvlek. Målskyttar var supersubsen Ole Gunnar Solskjaer och Teddy Sheringham.
Efter denna säsong så blev Sir Alex adlad av den engelska drottningen.
Sir Alex är även känd för att ha ett otroligt hett temperament och brukar ge de spelare som har underpresterat en såkallad ”hårblås” i omklädningsrummet. Denna procedur är väldigt simpel, han ställer sig i stort sett framför dig och gapar med den värsta skotska accent du kan tänka dig hur dålig du har varit.
Henrik Larsson berättade efter att ha varit i Manchester på ett kort lån att när det var någon som fick hårblåsen så tittade man bara rakt ner i marken och sa ingenting.
Men han är en vinnareskalle och strävar alltid för att vara bäst, och det är väll detta som har hållit honom engagerad i alla dessa år.
Många kallar honom för fuskare och att han ofta får domarna på sin sida genom att köra lite fula tricks vid sidan av planen. Man kan ofta se Sir Alex stå och le och prata med fjärdedomaren när det går bra för hans lag.
Men detta känns mer som något som folk använder för att hitta något att argumentera om honom. Han har inga brister, inte i mina ögon i alla fall.
Han testar nya spelare, han spelar unga och gamla, han ser hellre att klubben plockar fram egna talanger och utvecklar dem den vägen istället för att köpa redan etablerade spelare.
Och nu ska hans lucka fyllas. Och om man ska tro de engelska tidningarna så ska den fyllas efter nästa säsong då det ryktas om att han ska lämna klubben.
Att efterträda Sir Alex kommer inte att vara enkelt och det kommer att ta lång tid innan man hittar en värdig ersättare.
De allra största kandidaterna till att ta över sägs vara Guus Hiddink, José Mourinho, Fabio Capello, Pep Guardiola, Arsene Wenger och Martin O’neill. Två går ju att ta bort på direkten, Wenger och Pep Guardiola. Inte en chans att Barca släpper Pep, och Wenger är hatad utav fansen. Då finns det Hiddink som är en utav de bästa tränarna de finns på marknaden enligt mig. Men han gillar gärna att ta landslagsjobb och blev nyligen tränare för Turkiet. Så då kan vi stryka Hiddink.
Fabio Capello tror jag skulle klara jobbet, men han är Englands förbundskapten och har ett kontrakt som sträcker sig till år 2012. Inte troligt att Manchester köper ut honom. José Mourinho är en tränare som har bevisat förut att han kan lyckas både i England och i Europa. Men Manchester vill gärna ha en tränare som stannar i flera år, och Mourinho gillar att ta nya utmaningar med olika lag efter några säsonger. Han var endast tre år i Chelsea och han vill redan bort ifrån Inter.
Då finns det en kvar utav dessa utpekade, Martin O’neill.
Henrik Larssons gamla tränare i Celtic. O’neill har länge pekats ut som efterträdare till Sir Alex. Men han för lite erfarenhet i toppen utav tabellen och ute i Europa.
Om man ska ge jobbet till den som Sir Alex vill ge det till så blir det Evertons nuvarande tränare David Moyes.
Och det finns mycket som är positivt med Moyes, han är endast 46 år och har många år kvar, han har gjort ett väldigt bra jobb med Everton och många vill även se att en person ifrån Storbritannien tar över.
Jag tror att det blir någon utav O’neill eller Moyes. Jag tror inte att Manchester vill ha in någon storstjärna som Mourinho som kör sitt race. Jag tror att man vill ha någon som kan det Engelska spelet ut och in och kan anpassa sig snabbt till Manchester sett att spela.
Synd att ”Svennis” accepterade att vara förbundskapten i Elfenbenskusten. Annars så tror jag att han hade varit väldigt aktuell. Det är en man som är de flesta engelska fotbollssupportrar tycker om.
Men det ger sig vem det blir.
Vi har ju trots allt ett år till på oss att spekulera, och då kanske ”Svennis” är klar nere i Afrika?

Sir Alex tackar för sig?

Joacim Claesson

Leave a Comment