Stevan Jovetic, en stjärna på uppgång

Stevan Jovetic debuterade redan som 16-åring i den Serbiska ligan i topplaget Partizan Belgrad . Han flyttade till Florens som 18-åring för att pröva sina vingar ute i Europa. Nu är han en vital del i Fiorentinas startelva och en framtida stjärna på mittfältet.

Stefan Jovetic föddes den 2 november 1989 i den fattiga staden Titograd, Montenegro (forna Jugoslavien). Jovetic började sin fotbollskarriär i klubben FK Mladost Podgorica i Montenegro. Jovetic spelade endast i klubben ett kort tag och det dröjde inte länge innan han flyttade till Serbiens huvudstad, Belgrad och till storklubben Partizan Belgrad. I Partizan debuterade Jovetic redan som 16-åring för det serbiska storlaget i en ligamatch mot Voždovac. Ett år senare, den 2 augusti 2007 noterades Jovetic för ett hattrick i en Uefa Cup kvalmatch mot Zrinjski, Partizan vann matchen med 5-0 och Jovetic blev utsedd till matchens lirare .

Succén i Uefa Cupen var startskottet på Jovetics karriär. Han blev uttagen till både Montenegros U-21 samt A-landslag och fick en mer framträdande roll i Partizan som spelfördelare med en mer kreativ roll. Storklubbar såsom Manchester United, Real Madrid och Arsenal var redan 2007, då Jovetic fortfarande var ett relativt okänt namn ute i Europa, beredda att lägga stora summor på bordet för att köpa loss talangen. Intresset ökade ytterligare då Jovetic fick äran att ta över kaptensbilden i Partizan efter att den före detta lagkaptenen, Antonio Rukavina valde att lämna klubben för spel i Bundesliga och Borussia Dortmund. Detta gjorde honom till Partizan’s yngsta kapten någonsin. En kort tid därefter blev Jovetic också kapten i U-21 landslaget för sitt land, Montenegro.

Italien nästa!

I maj 2008 så blev det officiellt att Jovetic var klar för det italienska laget Fiorentina. Övergångssumman med klausuler hamnade runt 10 miljoner Euro, en relativt billig prislapp för någon som blivit utnämnd till en av världens 20 största framtidslöften. Under sin tid i Partizan Belgrad medverkade Jovetic i 51 matcher varav han kom i målprotokollet vid 13 tillfällen.

Fiorentina lyckades knäppa storlag såsom Manchester United, Real Madrid och Arsenal på näsan när de lyckades knyta till sig Jovetic. Övergången kom som en chock för övriga Europa då ingen förväntade sig att den framtida världsstjärnan skulle välja att söka sig till Florens och Fiorentina. Men valet var självklart för Jovetic. När Jovetic flyttade kunde han prata flytande italienska, efter fyra års studerande och fördjupning i språket kunde han tygla det bättre än Engelska.

Fiorentinas supportrar gav Jovetic smeknamet ”Jo-Jo” på grund av hans hårstil. Jovetic jämförs ofta av tidningar och supportrar med den kända Queen gitarristen Brian May. Jovetic har Roma anfallaren och sin landsman Mirko Vučinić som idol.

Jovetic blev noterad för sitt första mål för klubben efter en straffspark mot Atlanta i ligaspelet den 5 april 2009.

Jovetic inledde säsongen 2009-2010 med att göra mål mot Sporting Lissabon i en match som slutade 1-1 som gav Fiorentina inträde till Champions League gruppspelet. Den 29 september 2009 gjorde Jovetic de båda två målen i Fiorentinas 2-0 seger över Liverpool i Champions League gruppspelet. Den 9 mars 2010 gjorde Jovetic två mål i Fiorentinas 3-2 vinst över Bayer München i åttondelen i Champions League. Trots detta avancerade Bayer München till kvartsfinal på gjorda mål på bortaplan.

Fiorentina har sagt att de är villiga att sälja deras stjärna så länge priset är rätt. Med tanke på att storklubbar står på kö för att signa Jovetic är det inte en omöjlighet att han inom en snar framtid kommer att lämna ” de lila” för en större klubb.

Information om Stefan Jovetic

Födelseplats: Titograd, Montenegro

Födelsedatum: 2 november 1989

Längd: 1.83 meter

Position: Offensiv mittfältare, yttermitt

Klubb: Fiorentina

Nummer: 8

http://www.youtube.com/watch?v=clKggOL_G4I&feature=related

Leave a Comment