Stoke City 1-1 Manchester United

Premier League, 24 sept 2011.


Den sena matchen på lördagen var den mellan Stoke och Manchester United, på den som vanligt välfyllda Britannia Stadium.

För de som inte har så bra koll på Stoke kan jag ge en kort introduktion. Laget tog sig upp till Premier League inför säsongen 2008/2009, och gör alltså sin fjärde raka säsong i högstaligan. Laget rattas sedan 2006 av Tony Pulis, som långsamt har förbättrat truppen med ganska små ekonomiska medel.

Fjolsäsongen slutade med en 13e plats, men också en FA-cup final, som man förlorade mot Manchester City. Finalen innebar dock kvalificering till Europa League. Inför säsongen har laget gjort en del större inköp på spelarfronten för att klara av Europaspel. Bland de mest uppmärksammade hittar vi Wilson Palacios och Peter Crouch, som båda kom från Tottenham. Laget har plockat 8 poäng på de första matcherna i år, och låg inför matchen på en sjundeplats i tabellen.

Under Pulis spelar Stoke typiskt brittiskt. Man har två snabba yttrar i Pennant och Etherington som försöker ta sig runt på kanterna, och man lyfter gärna långt in i straffområdet för att utnyttja Crouchs styrka i luften.  En av de största snackisarna innan matchen var hur Uniteds nya keeper De Gea skulle klara av att hantera detta.

I Stokes startelva såg vi inga större överraskningar. United lämnade dock Wayne Rooney hemma på grund av en lätt skada han drog på sig under en träning, och startade istället med Hernandez och Berbatov på topp. Berbatov kan fungera bra i en sån här match med sin förmåga att låsa fast bollen på offensiv planhalva och länka ihop mittfältet med anfallslinjen.  Eftersom att Rooney också gärna droppar ner så fungerar Berbatov i min mening bäst med Hernandez eller Owen bredvid sig, som kan löpa i luckorna.

Dessutom fick United tillbaka Rio Ferdinand från skada. Valencia verkar ha skolats om till högerback, han startade även på den positionen tidigare i veckan mot Leeds i ligacupen.

Första halvleken utspelade sig precis som man hade trott på förhand. Stoke förlitade sig tidigt på långbollar  och långa inkast i straffområdet, och såg inte ofarliga ut. United hade mer tålamod med bollen och försökte mer längs marken, mot de lite tröga mittbackarna i Stokes backlinje.

Redan i den tredje minuten sprang Hernandez ihop med Woodgate, och tvingades strax efter att utgå. Man kastade istället in Michael Owen som gjorde två av målen mot Leeds. United hade nu samma två anfallare som startade i den matchen.

Inledningen bjöd inte på några riktiga farligheter, men i den 27e minuten fick Nani bollen ute till höger. Portugisen satte fart mot mitten och väggspelade snyggt med Fletcher och tog sig sedan in i skottläge och slog till med vänsterfoten. Otagbart för Begovic, och gästerna hade tagit ledningen.

Reprisbilderna hade knappt slutat rulla innan Stoke var framme genom Wilkinson som slog till med ett rykande högerskott. Bra reflexräddning av De Gea. Fem minuter senare fick Walters bollen precis innanför straffområdet och slog till med ett snabbt skott. En bra räddning längs marken av målvakten såg dock till att United kunde ta med sig 1-0 i halvtid.

I början av den andra halvleken fick Stoke utdelning på sitt nötande. Etherington hittade efter många misslyckade försök Crouchs skalle med en hörna. De Gea stod passiv kvar på linjen och Crouch kunde från nära håll nicka in kvitteringen i den 53e minuten.

Hemmalaget var nu inne i en bra period. Pennant lyfte in en boll i straffområdet som Ferdinand inte fick huvudet på, och sånär kunde Crouch peta in ett ledningsmål.

United såg nu rejält pressade ut. Man såg ut att köra fast lite i anfallsspelet. Berbatov droppar gärna ner för att möta boll och locka upp backlinjen, men Stoke försvarade sig med hela laget och det var svårt att hitta luckor för instick. Dessutom neutraliserade Whelan och Delap Anderson på ett bra sätt på det centrala mittfältet.

I den 68e minuten fick hemmalaget frispark strax utanför straffområdet. Wilson slog till stenhårt men De Gea var med på noterna. Strax efter kontrade United genom Evra på vänsterkanten. Young fick skottläget men skjöt rakt på Begovic. Matchen var nu helt öppen! Ferguson bestämde sig för att byta ut Berbatov och sätta in Welbeck. Giggs klev även in istället för Ashley Young, och man fick lite bättre kontroll på spelet mot slutet av matchen. Giggs ser oförskämt pigg ut och ställde till problem för Stokes försvar med vältajmade löpningar och bra passningsspel. Precis i slutet missde han en jättechans att stöta in ett segermål på volley, och matchen slutar 1-1.

Stoke utnyttjar sina resurser på ett mycket fint sätt. Man har stabiliserat sig som ett mittenlag i ligan och framtiden ser ljus ut för klubben. Den här matchen kunde man lika gärna ha vunnit, men jag tror att både Pulis och Ferguson är ganska nöjda med en pinne idag.

 

Trackbacks for this post

  1. Helgens Premier League (omgång 6) | Fotbollsoraklet

Leave a Comment