Svensk talang

Det är ett par ord som ofta går att läsa i bloggar och rubriker i tidningar och på diverse hemsidor. Även jag använder begreppet väldigt ofta. Det är inget fel i att använda det men felet uppstår då kanske inte alla vet vad en talang är eller hur man definierar en talang. Jag menar att vem bestämmer vem som är talang eller inte och hur tar man fram talanger i Sverige.

Jag kan en hel del om ämnet för jag jobbar som sagt med just sådana bitar inom Smålands FotbollsFörbund. Jag säger inte att jag har den perfekta ideén eller mallen för att ta fram eller skapa en talang. jag har däremot ett mer vältränat öga för att hitta detaljer hos spelare som om de utvecklas bra kan göra dem till talanger och sedemera bra fotbollsspelare eller rent av proffs.

Hur ser man då att en spelare är en talang och kommer att gå långt inom fotbollen? Det är en fråga jag tänkt försöka besvara på det viset jag ser på fotboll och hur jag arbetar då jag letar efter talanger. Det finns 4 olika kvaliteter som jag tittar på hos en ung spelare. Utan att rangordna dem så är de karaktär, spelförståelse, snabbhet och teknik. Det är de 4 grundförutsättningarna som en bra och lovande talang måste besitta till viss del. Jag säger inte att de måste ha dem alla 4 men de måste förstå vad orden innebär och våga ta till sig av vad en tränare tycker de bör öva på inom dessa områden.

När många hör ordet talang så tänker de på en ung spelare som kan avgöra matcher och är bäst i varje match han spelar. Han gör lite som han vill på planen och alla berömmer honom. Jag kan hålla med till en viss del att ofta så har en talang den förmågan att han är bättre än de flesta han spelar med och är den som gör skillnaden i en jämn match. Det är dock långt från hela sanningen. Detta är bara en liten del i vad jag menar med talang och vem som kommer att bli bäst av de i laget i framtiden. Det är här de 4 kriterierna kommer in i bilden.

KARAKTÄR– Det är en kvalitet som alla fotbollsspelare som vill bli bra måste ha. Jag inte bara tror det utan hävdar det bestämt faktiskt. Om en spelar som jag tycker har talang har karaktär så ser han t ex sig aldrig som bäst i sitt lag eller bäst på något annat för den delen. Han vet att han är duktig men ser hela tiden att han måste bli bättre, träna mer för att han nöjer sig aldrig. Han lyssnar på sin tränare/ledare och spelar passningar till den som befinner sig på rätt position och litar på den personen att han tar rätt beslut. En spelare med bra karaktär dribblar inte om han ser en spelare som är i bättre position än han själv. Han blir lika glad om han själv gör mål som han blir när någon annan i laget gör det. En spelare med stark karaktär och som är en bra ledare på plan föregår med gott exempel, både på och utanför planen. En bra karaktär smittar av sig på övriga truppen och det blir en bättre stämmning i en laget.

SPELFÖRSTÅELSE- Hos unga spelare är detta bland det lättaste att se vilka som har just en bra förståelse för spelet. Det är dessa spelare som ser det du förklarar för dem framför sig och kan utföra en övning korrekt första gången de provar den. De löser svårigheter i en match på ett oftast enkelt sätt och gör få misstag i trånga eller stressiga lägen. Det är däremot inte lätt att förklara och lära ut en bra spelförståelse. Det tror jag inte någon kan göra på ett riktigt bra sätt. Det man som tränare kan göra är att förklara situationer på planen och ge dem lösningar muntligt och hoppas de tar dem till sig. Annars så är det som man säger att repetition är all kunskaps moder och med det menar jag att om man sätter sig i svåra situationer tillräckligt många gåger så lär man sig hur man ska lösa dem. Detsamma gäller offensivt om du utmanar tillräckligt ofta och tror på att du ska komma förbi så kommer du att lyckas med det. Det gäller bara att våga misslyckas tillräckligt många gånger för att sedan lyckas. För att citera Thomas Alva Edison (han som uppfann glödlampan), ”Jag har inte misslyckats med att tillverka en glödlampa, jag har bara lärt mig 2000 sätt hur man inte gör”. Det räckte ju med att han lyckades 1 gång för att få det att funka. Likadant är det i fotbollen. Du provar och testar dina gränser hela tiden och fortsätter du våga så kommer du lyckas. Den med mest spelförståelse är oftast den som spelat mest på en hög nivå för de har satt sig i en situation så många gånger att de är vana vid att agera på ett sätt i en given situation. Det är nästan automatiskt för dem.

SNABBHET– I detta begrepp handlar det inte om ren snabbhet som en 100-meterslöpare  har utan fotbollssnabbhet. Det är hur snabbt din kropp kan reagera på en passning eller i en mottagning. Hur snabbt din hjärna klarar av att läsa vart bollen är på väg och vara där den kommer att vara om ett antal hundradelar eller tiondelar. Hur snabbt ser du att det blir ett felpass och hur snabbt reagerar dina ben med att sätta fart mot bollen. Detta är inte detsamma som att vänta på ett startskott och jag vet ingen sprinter som klarar att hålla en boll vid fötterna och samtidigt springa 100 meter. En fotbollsspelare måste hålla ner steglängden och ändå springa så fort som möjligt. Ju kortare steg och närmare bollen han är så går det saktare men vissa spelare får det att se barnsligt enkelt ut, t ex Cristiano Ronaldo.

TEKNIK– Detta är underbart att se hos en riktigt bra fotbollsspelare men det är bara att inse att det är inte många som besitter just denna höga kvalitet. I Europa finns ju ett antal och jag har inte tänkt att rabbla upp några namn. Det är dock så här att teknik är faktiskt det som rankas lägst av dessa 4 kvaliteter. Det gör det för att hur stor anledning är det för en mittbacka att ha en grym teknik? Inte lika viktigt som att vara stark i man-mot-man duellerna och vinna boll mot sin motståndare. Hans teknik måste ju vara så pass bra att han klarar av att slå en passning såklart men det krävs allvarligt talat inte så mycket mera. Kan han göra bort en motståndare så är det ju posiitivt men inte ett krav. En yttermittfältare har större nytta av en god teknik. En forward kan ju ha nytta av att kunna behandla en boll bra för att försvåra för sin markerande spelare att ta bollen. Tekniken får ju inte saknas helt men man kan komma väldigt långt om man bara inser vad man själv är bra på och vad man är mindre bra på. Joakim Björklund (mittback i VM-laget 1994) kunde knappt jonglera till 4 med fötterna och det visste han själv om. Istället var han otroligt snabb och brytningssäker. När han vann bollen så spelade han helt enkelt till en spelare som hade en bättre fot än han själv och detta gav honom ett VM-brons. Så man ska inse ens styrkor och svagheter som fotbollsspelare så har man kommit en bra bit på vägen att bli riktigt bra.

Dessa 4 saker är det som jag tittar på hos yngre spelare och ger dem tips och råd på hur de kan bli bättre och vad de ska tänka på och jobba med hemma. En sak är jag som sagt dock övertygad om och det är att om man inte har karaktären och ödmjukheten inför sporten så kommer man inte att komma så långt.

En del kommer att säga att Zlatan är ju kaxig och pratar mycket och det håller jag med om men jag är också så ärlig att erkänna att han har viljan att vinna och alltid bli bättre och den har tagit honom dit han är idag. Sen är det faktiskt så att han gör saker med en fotboll som många av oss bara kan drömma om och han har gång på gång bevisat att det han sagt stämmer i fråga om det han levererar på planen. Detta gör att han faktiskt har rätt att vara lite kaxig eller ha en viss attityd. Han är så pass mycket mer annorlunda än vad vi någonsin sett i Sverige och det är inget fel i att vara av en bestämd åsikt tycker jag inte. Det bevisar bara att din tro är stark och du kräver att motbevisas innan du ändrar dig……

Så i framtiden när ni läser om en talang så sätt er in i vem han är och bygg er egen bild istället för att bara lita tilld et som sägs och skrivs i tidningen. Talang är något som betyder att detta är en spelare som KAN bli riktigt bra men har en lång väg dit. Vi använder ofta talang ihop med en kille som är 19-20 når gammal och jag tycker att man då passerat talangstadiet och är på gång att bli en riktigt bra fotbollsspelare. Så gammal så ska alla dessa bitar finnas och det som krävs är en rätt miljö att fortsätta utvecklas i. Titta bara på Henrik ”Henke” Larsson då han slog igenom. Feyenord gick väl så där men Celtic visade ju sig vara helt rätt. Så stor skillnad ett klubbyte kan göra…….

3 Comments

 1. Karl

  Fantastiskt inlägg från dig Eza! vill ha mera!

 2. sorensson

  Fortsätt så här Eza. Intressant inlägg!

 3. Niklas

  Hejsan
  Väldigt bra sida !! Jag undrar en sak och hoppas att du eller någon annan kan svara . Vad krävs för en ung spelare att bli antagen till landslagsläger/spel ? Är det samma för tjejer som för killar ? i mitt fall är det en tjej det gäller .
  Hur går det till ?
  Är tacksam för svar och tips / Niklas

Leave a Comment