Sverige U 21

Satte mig igår kväll för att med stor förväntan följa Sveriges U 21-lag borta-kvala mot Schweitz. Det blev kort sagt en ganska stor besvikelse. Enligt mig så kan endast 3 spelare (kanske 4) vara nöjda med sin egen insats. Jag räknar då även in förbundskaptenerna.

Det började ju redan läcka i försvaret innan första minuten var spelad och redan efter 1.20 så gjorde Frei 1-0 för hemmalaget. Efter 20 minuter var det redan 2-0 och med lite otur kunde det varit än värre. Mehmeti skadade sig (misstänkt baksida av låret) efter ca 35 minuter och då kom Guillermo Molins in. Lite synd att det inte var Avdic som inte skadade sig för om någon forward var rörlig och ville något så var det Mehmeti. Avdic såg mest bortkommen ut och var totalt utan självförtroende. Misslyckades med det mesta kort sagt.

I andra halvlek började det ändå se bättre ut och det tog inte länge innan Malmö FF:s Hamad, stal bollen från en försvarare och spelade snett inåt bakåt och Molins tog emot, vände och sköt distinkt 2-1 i målvaktens borte hörn. Sverige var på gång.

Endast ett par minuter senare grusades dock Sveriges förhoppningar om ett bra resultat igen. Sveriges bägge mittbackar går på samma boll med resultatet att ingen av dem får bort bollen och en Schweitzare tar bollen och sätter 3-1. Uppförsbacke igen alltså. Sverige spelar ok fotboll offensivt men försvaret är under all kritik tycker jag.Så när Sverige får en, enligt mig, ganska billig straff känns det som en inbjudning i matchen igen. Jag blir dock inte glad när jag ser vem som ska slå den, Denni Avdic. Redan innan straffen slås går jag från tv:n för jag vet att han kommer att missa. Jag tycker att det är ett gigantiskt misstag av förbundskaptenerna att låta en spelare som är helt ur slag slå den straffen. Det var så uppenbart att han skulle missa. Jag blev inte ens överraskad.

Istället för en reducering till 3-2 så gör Schweiz senare 4-1 vilket också blir slutresultatet. Det blir tufft att hämta igen på hemmaplan i Malmö på måndag. Men man ska ju aldrig säga aldrig. Vad som helst kan hända och gör så också ibland. Men det krävs stor skärpning i försvaret och mer löpningar i anfallet för att det ska lyckas.

Vilka spelare får då godkänt i matchen? Ja, inte är det någon i försvaret och inte heller målvakten gjorde ett stabilt intryck. De som jag i alla fall tycker försökte och gjorde det hyfsat var Hamad på högerkanten, Albin Ekdahl centralt på mitten och Molins som kom in. Den fjärde spelaren som får ok är den skadade Mehmeti. Så för ett Sverige som spelare med endast 3 spelare som får godkänt samtidigt på plan så kan det ju vara svårt mot vilket lag som helst. Skärpning till på måndag och visa att denna matchen var en engångsföreteelse.

Upp till kamp och vinn nu med 3-0 på måndag. Då blir det där bortamålet ack så viktigt. Låt oss likt fågeln Fenix resa oss ur askan och visa att kampen fortsätter. Ingenting är hopplöst om man försöker. Det är när viljan att försöka försvinner som det är kört. Schweiz är dock ingen enkel motståndare och ett lag att ha respekt för. Men respekten får inte gå ut över ens egna spel. Så se till att visa ert stöd för laget om ni på måndag befinner er i Malmö. Var grym stämning där på EM förra året och då gick det bra att på en halvlek göra 3 mål mot England så då måste det gå att göra 3 mål under en match mot Schweiz.