Tankar kring det svenska landslaget – del 1 & 2

Målvakter

Andreas Isaksson, Rami Shaaban, Johan Wiland

Här tycker jag vi har en målvaktsbesättnings som håller över några mästerskap till. Klassen på denna trio är hög. Till nästa säsong är det otroligt viktigt att Isak får speltid i PSV. Ytterligare en säsong på bänken då ska man verkligen börja oroa sig, speciellt nu när Rami skadade korsbandet här om dagen.

 

Försvarare

Fredrik Stoor, Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Petter Hansson, Daniel Majstorovic, Andreas Granqvist, Mikael Dorsin

 

Det här är nog den lagdelen jag är mest orolig över, speciellt de centrala positionerna. Varken Petter eller Daniel är spelare som, i mitt tycke, inger förtroende. Förmågan att spela upp bollen finns inte hos någon av dem båda. Att ha spelande mittbackar är otroligt viktigt i dagens fotboll. Jag saknar i dagsläget ett bättre komplement till Olof Mellberg, som i mina ögon är given i startelvan.

 

Peter Larsson, som alla vill ha in i landslaget, är en sämre version av Petter Hansson. Tyvärr så kommer Lagerbäck & co sakta med säkert att spela in ytterligare en tjongande mittback. Precis vad svenska fotboll behöver, inte! Vem ska då ta plats bredvid Mellberg? Tyvärr så har vi inte mycket bättre alternativ som kommer nerifrån. Den långe och gänglige Granqvist håller i mina ögon i landslagsklass. Mittbacksplatsen bredvid Olof, är för mig ett stort frågetecken inför VM-kvalet.

 

Kanterna med Micke Nilsson och Fredrik Stoor på ena sidan samt Edman och Dorsin på vänsterkanten känns tryggt. Sedan får vi inte heller glömma att Mattias Concha och Behrang Safari, Fredrik Stenman knackar på dörren till landslaget.

Mittfältare
Niclas Alexandersson, Fredrik Ljungberg, Tobias Linderoth, Daniel Andersson, Anders Svensson, Kim Källström, Sebastian Larsson, Christan Wilhelmsson

Lagkaptenen lämnar, vilket Alexandersson också gör. Jag tycker att Daniel A och Anders Svensson borde göra detsamma. Men så blir det tyvärr inte.

Linderoth kommer med största sannolikhet att ta tillbaka sin plats på mittfältet till VM-kvalet. Jag hoppas innerligen att han får Källström bredvid sig, detta trots att jag aldrig varit ett fan av honom. Kim är trots allt ordinarie i ett europeiskt topplag som Lyon, vilket han också bör vara i landslaget. Får han känna förtroende samt spela mer kontinuerligt i den gula tröjan kommer han att leverera, precis som han gör i Lyon.

På kanterna har vi Sebastian Larsson och Wilhelmsson, som båda går från klarhet till klarhet. Jag ser ingen anledning att peta dem från truppen när VM-kvalet drar igång. I den bör även Kennedy B ingå. Vilka ska då ersätta dem två spelarna som lämnat? Petter Andersson kanske? Nej, det tycker jag inte. I sådana fall tycker jag Stefan Ishizaki ligger närmre en landslagsplats. Elfsborgsspelaren har hållit en hög nivå, de senaste säsongerna, vilket man inte kan säga om Petter.

Det är så typiskt av kvällspressen att vilja ha in Bajenmittfältaren i landslagen när han gjort en eller två bra matcher. Jag hoppas och tror att klubbytet kommer att göra Alexander Farnerud väl, för det är en spelare som jag verkligen vill se i truppen under hösten. Dags för herr Lagerbäck att våga släppa fram dem yngre och hungrigare spelarna.

Ut: Niclas Alexandersson, Fredrik Ljungberg

In: Stefan Ishizaki, Alexander Farnerud

/Fotbollsoraklet himself

Leave a Comment