Tankar kring det svenska landslaget – Framtiden

Med lag som Portugal, Danmark, Albanien och Ungern i vår kvalgrupp inför VM i Sydafrika, är det många som är skeptiska till att vi tar oss dit.

Kan Lagerbäck ta oss till ett sjätte raka mästerskap? Jag vill kunna svara JA på den frågan, men jag känner en stor oro inför stundade VM- kvalet. Det kommer att bli betydligt svårare än kvalet till senaste EM. Ett nytaggat portugisiskt landslag och revanschlystna danskar kommer att försöka göra livet surt för oss.

En hel Zlatan Ibrahimovic kommer att vara nödvändigt om det ska gå vägen. Vi såg redan under EM, vilken betydelse han har för det svenska landslaget.

Det som gör mig mest orolig inför framtiden är Lagerbäcks lagommentalitet. Jag köper nämligen inte snacket om att vi ska vara nöjda om vi tar oss till ett mästerskap. Givetvis är det många faktorer som ska stämma in om man ska lyckas i ett EM eller VM. Men jag känner att vi aldrig gett oss chansen att lyckas. Lagerbäcks feghet och defensiva tänkt har gjort att vi alltid får lämna i ett tidigt skede. Om vi nu tar oss till VM 2010, så tror jag inte att det kommer att bli annorlunda.

Den dagen vi får en ny förbundskapten är den dagen jag börjar tro att Sverige kan ta sig längre än första utslagsomgången i mästerskapen.

Vi behöver någon som tror på dem unga spelarna och vågar ge dem chansen i större sammanhang. Se bara på IFK Göteborg som vågar ge 90-talisterna chansen i Champions League kvalet. Sedan ska man inte jämföra klubblag med landslag, eftersom skillnaden är stor. Ålder ska dock inte ha någon betydelse utan det är kvalitén på spelaren som ska avgöra om han ska vara med i truppen eller inte. Allt för ofta har det känts som om lång trogen tjänst gått före kvalité i det svenska landslaget. Spelare som Allbäck och Alexandersson är två exempel på detta.

Leave a Comment