Totalfotbollen, del 1

I denna artikelserie tänker jag ta upp Totalfotbollen, spelsättet som först Ajax och sedan en rad andra klubbar använde på 70- och 80-talet.

Grundidén med själva taktiken var att alla spelare kunde spela på alla platser, så att även om det inte var samma spelare på samma plats som i början av matchen så kunde man ändå behålla startuppställningen. Det finns mycket mer att lägga till, och jag ska försöka skriva om allt, taktiken, idén, skaparen, framgångarna, spelarna, lagen och allt annat.

Taktiken

Grundidén är att använda ytor hela tiden och att alla spelare kan spela på alla positioner. Eftersom man använder ytor för att komma framåt görs mycket mål om man använder Totalfotboll, men också, om man gör det rätt släpper man inte in många mål heller.

Även tröjnummer delades ut speciellt.

1. Målvakten, spelar som en vanlig målvakt. T.ex Heinz Stuy

2. Högerbacken, löpstark och duktig åt båda håll. T.ex Wim Suurbier

3. Mittback, defensiv bra på huvudet, stannar alltid hemma. T.ex Barry Hulshoff

4. Mittback, lite mer offensiv och följer med framåt. T.ex Horst Blankenburg

5. Vänsterback, löpstark och duktig åt båda håll. T.ex Ruud Krol

6. Mittfältare, defensiv, säkrar bakåt. T.ex Arie Haan

7. Högerytter, offensiv, byter plats med vänsteryttern i anfallet. T.ex Sjaak Swart

8. Mittfältare, tvåvägsspelare, bra framåt och bakåt, löper över stora ytor. T.ex Johan Neeskens

9. Center, stor, stark, naturlig målskytt och bollmottagare. T.ex Marco van Basten

10. Mittfältare, playmaker, bra skytt och passningsspelare, löper över stora ytor. T.ex Gerrie Mühren.

11. Vänsterytter, offensiv, snabb, byter plats med högeryttern. T.ex Piet Keizer.

12. Avbytaren, eftersom man bara fick ha en avbytare då, allround, bra överallt. T.ex Johnny Rep.

Johan Cruyff, den bästa totalfotbollspelaren spelade alltid med #14, och hade ingen bestämd position. Han satt uppsatt som center, men hade en fri roll och dök upp lite var som helst (det bidrog till att Swart och Keizer fick agera avslutare oftare, och gjorde därför 170 respektive 140 mål i Ajax).

Den som först uppfann Totalfotboll sägs vara engelsmannen Jack Reynolds. Reynolds var tränare i Ajax nästan oavbrutet mellan 1915 och 1947. Förutom att han använde Totalfotboll, startade han även Ajax berömda ungdomsakademi, båda har bidragit oerhört mycket till Ajax framgångar.

Även om Reynolds skapade Totalfotbollen säger Velibor Vasovic, mittback och lagkapten i Ajax under 60-talet ”Rinus Michels var arkitekten av den här fotbollen, och jag hjälpte honom mest”.

Michels spelade i Ajax mellan 1946 och 1958, och hade alltså Reynolds som tränare under hans sista säsonger. Michels tog spelsättet till sig och utvecklade det ännu mer, och den blev då ännu bättre.

Barry Hulshoff, mittback i Ajax under 70-talet sade i en intervju ”Vi diskuterade ytor hela tiden, Cruyff sa alltid när spelare skulle springa, var dom skulle stå och när dom skulle stå stilla”.

Man kan säga att det var tre män alltså som skapade Totalfotbollen. Reynolds lade grunderna, och Michels tog sen över och utvecklade det mer, och Cruyff utvecklade det på planen ytterliggare.

Sjaak Swart sade att positionsbyten skedde naturligt ”Om jag såg att Suurbier (högerbacken) gick framåt, visste jag att jag måste gå bakåt”.

Taktiken handlade alltså om att använda ytor hela tiden, och därför skulle alla spelare kunna spela överallt, sen hjälper det ju om man har ett geni som Cruyff i laget, enligt mig Europas bäste spelare någonsin, och i klass med Pelé och Maradona.

I nästa artikel går jag in lite mer om Jack Reynolds, Rinus Michels och Johan Cruyff.

William Edström

1 Comment

  1. Hmmm vill mig minnas att jag läste något inte alldeles för länge sedan att det var någon nutida tränare som var en stark förespråkare för totalfotbollen? Någon idé om vet det är?
    Cruyff har alltid varit brutalt domminant i stora delar av europeisk fotboll tycker jag, så förvånar mig ganska lite att han är en av de stora förespråkarna för även detta 😀
    Annars tycker jag själv inte det är helt ovanligt med något som iallafall liknar totalfotboll i dagens fotboll. Kantspelare bytar ju positioner ganska ofta nu för tiden tex… och att kantspelarna täcker upp bakåt om ytterbackarna tar en offensiv löpning… tja det verkar ju vara så där lagom logiskt kanske 🙂

    Hittade förresten en kul sida med fotbollsklipp på häromdagen. http://www.fotbollsklippet.nu
    Klart värt en titt. Verkar vara ganska nyligen uppstartad men finns en hel del lysande klipp redan. Man kan göra mkt magiskt med en fotboll 😀

Leave a Comment