Tre lag har spelat, varav ett lag är helgens stora förlorare

Igår spelade tre av dom fyra lagen som vill åt den viktiga fjärdeplatsen. Den viktigaste spelades på Anfield, ett möte mellan Liverpool och Arsenal. Men där ett lag är den stora förloraren efter helgens omgång, nämligen Liverpool.

Inför den matchen trodde jag på två hungriga lag, efter att båda lagen föregående helg tagit två tunga segrar på varsitt håll. Liverpool vann ju som bekant finalen i Carling Cup, medan Arsenal vann Londonderbyt mot Tottenham.

Liverpool vann mötet på Emirates i Augusti med 2-0, och ville självklart ta alla poängen igen mot The Gunners hemma på Anfield. Och det var Liverpool som började matchen bäst, man satte hög press på Arsenals backlinje och skapade bland annat därigenom tre tidiga hörnor innan matchuret visade 10minuter. Dock var dessa hörnor resultatlösa. Suarez fick en gratischans efter en rensning från Reina, där Szczesny rusar ut och nickar bort bollen som sedan hamnar hos Downing, men Downings högerfot var inte vidare vass i det läget.

I den 17:e minuten får Liverpool en straff, en situation som är omtalad. Är det straff eller ej? Tveksamt är mitt svar på den frågan. Suarez trillar väldigt lätt, dock är det liten kontakt med Arsenalmålvakten. Jag tycker även att Szczesny är klumpig i hans ingripande, som kommer med benen först istället för att använda händerna.
Men från domare Mark Halseys position ser det ut som en solklar straff. Det som dock slår mig är det som händer efter att Halsey blåst och pekat på straffpunkten. När Gerrard inte finns på planen (skadad igår), så verkar det inte finnas en given straffskytt. Charlie Adam tar snabbt bollen i handen och går mot straffpunkten och ser ut som den som ska lägga straffen. Men det blir Dirk Kuyt som sedan tar den, och missar. Samma Kuyt missar även returen. Straffen är helt okej slagen, men på returen borde Kuyt gjort mål.

Att skriva om allt som hände under matchen skulle ta hela dagen, det var en bra match, men det tänker jag inte ge mig in på. Så det får räcka med en enda mening som beskriver gårdagens möte mellan två rivaler:Fotbollen är inte alltid rättvis! För Liverpool var det bättre laget, Liverpool borde ha vunnit, Liverpool borde ha förvaltat alla dessa chanserna man skapade. Borde… Ja, ordet borde är väldigt lätt att använda. Men Arsenal och framförallt Robin van Persie var effektiva igår, van Persie fick två chanser och gjorde mål på dessa chanserna. Effektivitet är ordet!

Frågan jag ställer mig efter matchen:Är Liverpool borta från chansen om en fjärdeplats? Ja, jag tror det. Chansen finns givetvis, men den är minimal nu när man tappade tre viktiga poäng. Jag tvivlar på att Kennys manskap klarar av att komma ikapp Arsenal, som nu ligger på plats fyra med 49poäng. Liverpool har 39poäng och en match mindre spelad. Men även om man vinner den matchen så är man 7poäng efter.

 

Igår spelade också Chelsea. Ett Chelsea som är under press, framförallt tränare Andre Villas-Boas. Man vet aldrig vad man får ut av detta Londonlag. Ena matchen kan dom spela en fantastisk fotboll, och sedan i nästa match ser dom totalt vilsna ut. Jag såg inte hela matchen igår, bara delar utav den. Chelseas uppgift var att hämta hem poäng mot ett formstarkt West Bromwich. Ingen lätt uppgift på förhand. Roy Hodgson har återigen lyckats bra med ett mindre namnkunnigt lag, vi vet ju alla hur bra han lyckades med Fulham för några år sedan.

Chelsea som förra helgen vann, 3-0 hemma mot Bolton, behövde ta tre nya poäng för att hänga på Arsenal i tabellen. Dom blåklädda från London hade ett massivt stöd från läktaren, fansen gjorde vad dom kunde på att stötta sitt lag. Mata hade några halvchanser, men första halvlek slutade mållöst. Det ska även nämnas att Foster i W.B.A. målet gjorde en bra match.

I matchens 54:e minut slår Mata en bra passning till Sturridge som kommer i en-mot-en med Foster ett par meter utanför straffområdet, men den unge Chelseaspelaren får ingen kontroll på vare sig fötter eller boll och Foster kan tämligen enkelt slå bort bollen och chansen som såg bra ut rinner ut i sanden.

Så i den 82:a minuten gör West Bromwich matchens enda mål genom Gareth McCauley, efter en något tilltrasslad situation. Detta var W.B.A:s tredje raka seger i ligan, och det var deras första vinst någonsin mot Chelsea i Premier League sammanhang. Samtidigt var det en tung förlust för Chelsea.

Men Chelsea är trots förlusten fortfarande med i racet om toppfyra, man är tre poäng bakom Arsenal som har 49p. Så Chelsea kan man inte räkna bort, trots deras blandade prestationer helg efter helg.

Senare idag, närmare bestämt kl13.00, spelar Newcastle mot Sunderland hemma på St James´Park. Vinst där för The Toons så står man på samma poäng som Chelsea, 46p, men sämre målskillnad. Det kommer inte bli någon lätt uppgift för Alan Pardews mannar i detta derby. Ett derby som kallas för Tyne Wear-derbyt. Det senaste mötet mellan dessa två lag slutade med vinst för Newcastle, och man kommer ge allt för att ta tre nya poäng och därigenom fortsätta kampen om fjärdeplatsen.

Leave a Comment