Ur en supporters perspektiv: Tankar om Djurgårdens påfrestande start

”Djurgården är ett lag i spillror och lördagens match mot Syrianska FC på Stockholms Stadion kommer bli extremt viktig. De handlar inte enbart om tre poäng, utan om vart laget står och hur säsongen ska urarta sig.”

Allting såg ju så lovande ut. Djurgården var klara för slutspel i Svenska Cupen efter ett gäng fina insatser. Umeå FC och Jönköping fick bittert vända hemåt efter sina nederlag mot 08-klubben och utöver fina resultat så bjöd laget stundtals på en riktigt sevärd fotboll. Självklart drog man inte för höga växlar utav de två segrarna, men vetskapen av att laget skulle kunna förlora mot Åtvidaberg i gruppspelets sista omgång och ändå gå vidare till slutspel gjorde ju en hoppfull. DIF lyckades med det som var sagt vid 1-1-ställningen. Men höll ut och välförtjänt var man vidare till slutspel. Nu andades det en positiv känsla i Djurgårnslägret – även om de två första motståndarna, vanligtvis, bör innebära en vinst. Men hur som haver; den allsvenska premiären mot Helsingborg skulle komma i en perfekt tidpunkt. Eller ja, det var ju så jag i alla fall tänkte…

…men istället blev det en pinsam 3-0-förlust på Olympia och i ärligheternas namn så var laget aldrig riktigt nära ens en reducering. En skitmatch, ett snedsteg, det kan hända alla. Så jag var fortsatt hoppfull på säsongen när det skullle nalkas hemmapremiär på Stadion mot Mjällby i omgång 2. Men matchen spelades aldrig klart och ni kan väl historien om det inkastade päronet (efter att Mjällbys 1-0-mål) som träffade en Mjällby-back efter trettiosex spelminuter? Matchen avbröts och silken mediastorm det blev sen.

Nu väntade istället de, vanligtvis, målglada Häcken som däremot inför matchen haft, precis som Djurgården, svårt att sätta bollen i mål. Och när hemmalaget Häcken tog ledningen på Rambergsvallen innan klockan hade slagit minut tio, ja, då dök direkt tankarna upp i huvudet; ”ridå ner”. Så blev det även, matchen slutade hela 4-0.

Matchen efter var ett miniderby mot Brommapojkarna som kom till Stadion. Elfsborg-lånet, Amadou Jawo, nätade i den första halveken och inte förs den åttioförsta minuten kunde de rödsvarta från Bromma kvittera. Besvikelsen var total bland oss supportrar. Och inte heller var vi glada efter Elfsborgsmatchen under gårdagen som började så bra, men som ändå slutade i en 0-2-förlust. Vi ligger i dagsläget sist efter fyra omgångar, med en match mindre spelad. Visserligen har vi haft tre minst sagt tuffa bortamatcher – men tre förluster, en oavgjord var inte de man hade hoppats på.

Nu känns det verkligen som att Djurgården är ett lag i spillror och lördagens match mot Syrianska FC på Stockholms Stadion kommer bli extremt viktig. De handlar inte enbart om tre poäng, utan om vart laget står och hur säsongen ska urarta sig. Säsongen är dock visserligen lång och jag säger inte att en seger skulle betyda en framtida succésäsong. Men en vinst kan ge laget arbetsro och att Magnus Pehrsson får arbeta vidare och ge laget kontinutet – något som man hittills saknat. En förlust å andra sidan kan betyda… ja, allting egentligen. Jag vågar inte ens föreställa mig den obligatoriska ångesten som skulle infinna sig i kroppen vid ännu ett nederlag. Vad som måste förbättras på planen är egentligen allt. Men det kanske vore på sin plats att sluta med dessa förbaskade inviduella misstag match efter match. För inviduell skicklighet, de befogar de flesta av spelarna i laget över.

Men jag är optimist och nu kan egentligen allt hända. Men hur det än slutar så kommer mitt hjärta för Djurgården aldrig sluta slå. Motgångar gör, på sikt, en starkare och snart kommer det att vända, det måste det göra!

Denna ångestfyllda text, som förövrigt inte ger er mer kunskap än att jag är orolig för mitt lag, får dock avslutas på ett ljust sätt.
Positivt: DIF är fortsatt kvar i cupen efter straffdramat mot Norrköping på Nya Parken. Örgryte kommer att ställas mot vårt blårandiga lag på Stadion den första maj. Vinst där och vi är klara för final i Svenska Cupen – vilket kan betyda spel ute i Europa.

Leave a Comment