Vad tänkte Mellberg?

Vad tänkte Mellberg sekunderna innan han flög med dobbarna före mot Simone Bacciocchi? Var han fortfarande sur över en sekvens någon minut tidigare där han inte var nöjd med domarens beslut? Ville han försöka vinna tillbaka den boll han såg ut att tappa? Eller var det rent utav inget hjärnsläpp utan en Mellberg som tänkte som vanligt? För detta är ju inte det första beslutet han tagit som blir kontroversiellt. I en VM-kval match borta mot Kroatien 2005 så tar Mellberg helt utan anledning ned bollen med hand i straffområdet bara några meter ifrån domaren. Följden blir straff och matchens enda mål.

Mellberg själv tycker inte ens att det är frispark med motiveringen ”jag går in i en 50-50 duell med ett ben och vinner bollen”. Visst det är sant, men han flyger även in med dobbarna före och skulle mycket väl kunna ge Bacciocchi en mycket allvarlig skada. I den situationen flög Mellberg värre än flygplanen den 11 september 2001. Olof säger också att detta är hans sätt att spela, det spelar ingen roll om det är San Marino eller Holland, han går in med 100% i tacklingarna. Och visst är det helt rätt, men ibland måste man tänka också. Vi som spelar fotboll kan väll hålla med om att man inte tänker på vad som kan hända i efterhand om man gör den tacklingen, men i ett EM-kval hemma mot San Marino och matchen redan är död efter 30 min så tycker jag faktiskt att man kan ställa det kravet att man ska tänka lite på vad som kan hända. Direkt efter att lottningen till grupperna blev klar så hade vi en bortamatch i tankarna, Holland borta. Nu kommer vi förmodligen att missa en av svensk fotbolls bästa mittbackar någonsin. Det är inte bra.

Vem blir nu ersättare för Olof  i denna viktiga bortamatch? Så som jag ser det så har Erik Hamrén tre stycken alternativ, han kan spela en spelare med rutin, en som är van vid att smälla på och ta smällar eller med en spelskicklig mittback. Alternativen stavas Petter Hansson, Jonas Olsson och Andreas Granqvist. Petter Hansson har rutinen av att spela stora matcher förr och det kan vara tryggt för både Lustig och Safari att ha två stycken stabila mittbackar bredvid sig. Jonas Olsson är en stenhård mittback som aldrig fått chansen i landslaget och detta är ett perfekt tillfälle för honom att vinna svenska folkets hjärta, om han får chansen? Men det är en jäkla chansning enligt mig. Sen kan han även spela Andreas Granqvist som fick komma in igår i en hel halvlek och göra ett mål. Kul för honom samtidigt som han inte gjorde bort sig. Vem Hamrén än väljer så är jag säker på att han har en väldigt bra tanke bakom det hela.

Jag vet inte riktigt hur ni kände men när Sverige fortsatte att ösa mål så kunde jag inte riktigt jubla på samma sätt som jag gjorde på de tre första, Mellbergs tackling var så jävla onödig.

Leave a Comment