Valencia- Klubben som är på väg tillbaka?!

I början av 2000- talet var Valencia CF ett av världens utan tvekan bästa lag, 2001 var man i CL final och även 2002 men två förluster knäckte en dröm. Säsongen 01/02 vann man ligan och rankades som världens bästa lag. Men på senare dagar har läget försämrats kraftigt. Säsongen 07/08 vann man Copa del Rey men en nionde plats i ligan och utslagna i gruppspelet med två förluster mot Rosenborg i Champions League. Laget var trött, utmattat och tränaren fick kicken. Han ersattes av en gammal Barcelona gunstling vid namn Ronald Koeman som tog med sig kelgrisen Hedwiges Maduro mest som sällskap verkade det som. Efter en mindre lyckad sejour i Valencia och bråk med spelarna avslöjade Koeman att han var i Valencia för att komma närmare Rijkards hotade arbete i Barca. Koeman fick till slut också sparken efter förlust med 2-5 mot Athletic Bilbao. När Koeman avgick hade han tagit laget från en sjunde plats till en femtonde plats. Inget bra resultat efter en halv säsong. Han ersattes tillfälligt av Valencias assisterande tränare Voro, som i första matchen vann mot Osasuna med 3-0 men det roliga skulle inte vara länge utan i andra matchen förlorar Voros Valencia med hela 6-0 borta mot Barcelona efter en alldeles usel prestation rent offensivt. Laget låg på en 17de plats och match mot Zaragoza som också var nedflyttnings hotade. Matchen vanns av Valencia och nedflyttning var inget alternativ längre. Efter en bra avslutning mot lokal konkurrenten Levante.

Säsongen 08/09 skulle bli något över det vanliga, man inledde med att byta manager till den framgångsrike Unai Emellan. Säsongen började bra med en imponerande 4-0 seger mot Mallorca, och laget ångade på. Första förlusten kom mot Racing på hemmaplan, där Tchite blev matchhjälte med 2 mål i en 2-4 vinst på Mestalla. I och med den förlusten gick laget ner sig lite och målskyttet blev ett problem. En förlust blev flera och är i dagsläget nio. Många matcher slutade oavgjort, som mot bl.a. Osasuna. Ett av problemen var också ekonomin som började gå neråt, ett tag ryktades det om att klubben var 700 miljoner euro back=(7 miljarder kronor). Den spanska byggherren Juan Baptista Soler som också har den största delen av aktierna i klubben fick ta en stor smäll p.g.a. finanskrisen och en ny arena höll på att byggas men det bygget stod still ett bra tag. Spelarna fick ingen lön och resultaten fick ta stryk. Men efter en förlustsvit spelade man mot Racing på bortaplan och vinsten var ett faktum när underbarnet Juan Mata enkelt slog in ett inlägg från Pablo Hernandez. I den senaste omgången kunde man också knipa en 4-1 seger hemma mot Getafe. Vinsten mot Getafe var som grädden på moset efter en fantastisk vecka för klubben, då man sålt delar av arenan till två grannklubbar, Hercules och Levante. Man tog också ett lån på hela 50 miljoner euro. Nu har spelarna tillbaka sin lön och Villa och Silva är inte lika eftertraktade på transfer marknaden.
Det jag tror behövs för att man ska komma tillbaka till fin rummet inom europeisk fotboll, är att ha ännu en målskytt jämte Villa som t.ex. Almerias Alvaro Negredo. Deras spel grundas främst att spela kant till kant med snabba omställningar, och det fungerar men fler lägen skulle kunna sitta om man hade en lika naturlig målskytt som Villa. Laget ligger nu på en femte plats med bara 3 poäng bakom Villarreal som nu ligger på den sista CL platsen

1 Comment

  1. SHQ

    Jorå, Valencia har gått upp…..

    I limningen. Dessvärre kommer det nog dröja innan Valencia kommer tillbaka. Dom har finance probs som är riktigt grova. Jag återkommer i mån om tid med en längre artikel eftersom jag tycker du missar lite fakta.

    Annars gott.

Leave a Comment