Van Persie gav Moyes första titeln

Det var strålande sol över Wembleys gröna matta.
Det var fullsatta läktare med folk med spänd förväntan.
Det var stunden vi alla väntat på.
Det var David Moyes chans till sin första titel som tränare för Manchester United.

Inför varje säsong är det samma diskussion ”Hur mycket betyder egentligen Community Shield?”
Somliga ser det som en träningsmatch precis innan säsongen ska börja andra ser det som en första chans till en titel och att få mäta krafterna mot en konkurent. Sällan har vi dock haft en Community Shield match av högre betydelse än idag. I samma stund som Sir Alex Ferguson gick i pension och lämnade över stafett pinnen till David Moyes insåg i alla fall jag att Community Shield matchen mot Wigan skulle bli mycket viktig för Moyes start i klubben.

United startade också i ett rasande tempo och i 16 minuten spelade Robin van Persie ut en boll på Evra och påbörjade därefter en löpning in i straffområdet där han mötte Evras inlägg med pannan och helt plötsligt hade en halvchans blivit till 1-0 för Manchester United när bollen skruvade sig ner i hörnet.
United riktigt bra och visade stundtals upp ett bländande passningsspel där man hela tiden varierade kortpassningsspel med långa bollar ut på kanten. Wigan hade ett fåtal lägen men försvarade sig riktigt bra och mot slutet av första halvlek hade man också ett par chanser men kom aldrig riktigt nära.
I början av andra halvlek var det återigen dags för Robin van Persie att stiga in i handlingen då han fick bollen precis utanför straffområdet, siktade med vänstern och sköt in 2-0 via benet på en Wigan försvarare och därmed hade holländaren säkrat David Moyes första titel som tränare för Manchester United.

Man kan fråga sig om den här matchen egentligen säger något om dessa båda lag?
Manchester United ska ju bara slå Wigan och Premier League är ju fortfarande en vecka bort.
Om vi börjar med Manchester United som alltså blev det vinnande laget så tycker jag mig se ett lag som allt mer ser redo ut inför Premier League starten. Man har som jag redan nämnt ett riktigt bra passningsspel i matchen och jag ser verkligen stundtals det United som dominerade Premier League förra året. Det jag tycker United får ut av sitt spel är att man hela tiden söker luckor hos motståndarna utan att man för den saken skull tar några risker utan behåller bollen inom laget. Det man måste jobba på i United är att hålla tempot uppe under hela matchen. Som det såg ut idag tar man kontroll över matchen från start släpper sedan in Wigan i matchen sista kvarten av första halvlek och får därmed börja kämpa igen i början av andra för att återta det spelövertag man redan haft. Sedan kan jag inte låta bli att prata om Robin van Persie spelaren som kan avgöra matcher på helt egen hand. I de matcher jag sett van Persie i nu sista veckan har en sak stuckit ut hans förmåga att bara explodera varje gång en chans kommer upp. Han kan se ofarlig och oengagerad ut mest bara gå omkring på planen men ge killen en chans och han går från 0 till 100 % på en sekund och sedan gör han mål.
Vad gäller Wigan tycker jag mig se ett lag som är mycket smartare än vad man varit tidigare. Man har en defensiv som känns mycket stabilare och säkrare än den man hade under Roberto Martinez. Man är inte längre laget topplagen kan leka med och vinna med 7, 8 mål utan ett lag som känns disciplinerat och välorganiserat något som annars har varit Wigans stora problem. På så sätt ska Wigan ha en eloge för hur man försvarar sig mot ett topplag och jag tror det är viktigt att Wigan nu ser ut som ett lag som är välorganiserat om man ska ta sig tillbaka till Premier League.

Det är bara att gratulera David Moyes och Manchester United till första titeln och se fram emot en mycket härlig Premier League säsong. 

Leave a Comment